Nu begynder 'skelsættende' sag, der kan ende med tvangsnedrykning af Manchester City

Mandag begynder sagen mod Manchester City, der er anklaget for utallige brud på Premier Leagues finansielle regler.

Det er Sheikh Mansour fra Abu Dhabi, der er majoritetsejer af Manchester City. Collage: Maria Eriksen Volthers, DR. Foto: Adam Vaughan/EPA/Ritzau Scanpix og Uae Presidential Court/Reuters/Ritzau Scanpix

På banen kører tingene som smurt i Abu Dhabi-olie for Manchester City.

Den nyrige fodboldklub har vundet Premier League de seneste fire sæsoner, og lørdag sikrede mestrene sig den fjerde sejr ud af fire mulige i den nye sæson.

Men uden for banen er Manchester City-maskinen knap så velsmurt.

I hvert fald hænger en nærmest olie-sort sky i denne tid over klubben, der primært er ejet af Sheikh Mansour fra Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater.

For mandag begyndte en længeventet retssag mod Manchester City, der af Premier League er anklaget for at have forbrudt sig mod en lang række finansielle regler og desuden for at have modarbejdet efterforskningen af sagen.

Og skal man tro Jesper Jørgensen, der er en af Danmarks førende sportsøkonomer, er der tale om en meget markant sag, der kan blive et pejlemærke for fremtiden.

- Det kan blive en skelsættende sag - uanset udfald - og den kommer til at danne noget præcedens, når den på et tidspunkt når vejs ende. For det er et svært og kompliceret område, vi er inde på her, siger Jesper Jørgensen fra revisionshuset Deloitte og tilføjer:

- De tidligere sammenlignelige sager, vi har set, er jo vand ved siden af det her, fordi der er tale om så stor en sag, der strækker sig over så lang en periode. Og når der er tale om en klub, der nærmest har vundet det hele, trækker det bare overskrifter.

Herunder kan du få overblikket og blive klogere på den spegede sag.

Hvad er Manchester City anklaget for?

Manchester Citys hjemmebane er navngivet efter det nationale flyselskab fra de Forenede Arabiske Emirater. (Foto: © Adam Vaughan, Ritzau Scanpix)

Premier League anklager Manchester City for i en årrække at have forbrudt sig mod en række finansielle regler både nationalt og internationalt.

Fra Premier League lyder det, at Manchester City ikke har formået at levere "korrekt økonomisk information, der giver et sandt og fair billede af klubbens finansielle position."

Det er for eksempel kommet til udtryk i en sag, hvor Manchester City ifølge Premier League har oplyst forkerte informationer om aflønningen af en af klubbens trænere. Påstanden lyder, at klubben skulle have arbejdet med en hemmelig kontrakt, der sikrede træneren meget mere i løn end officielt angivet.

Helt konkret er Manchester City anklaget for følgende 115 punkter:

  • 54 tilfælde af manglende indberetning af korrekt finansiel information i perioden fra 2009-2018.

  • 14 tilfælde af manglende indberetning af korrekte detaljer angående spiller- og trænerlønninger i perioden fra 2009-2018.

  • Fem tilfælde af brud på Uefas regler om Financial Fair Play i perioden fra 2013-2018

  • Syv tilfælde af brud på Premier Leagues såkaldte PSR-regler (profit and sustainability-regler, red. Reglen siger, at en klub ikke må have et større underskud end 105 millioner pund over en periode på tre år) i perioden fra 2015-2018.

  • 25 tilfælde af manglende vilje til at samarbejde med Premier League i efterforskningen af sagen i perioden fra 2018-2023.

Sagen begyndte helt tilbage i 2019, da den tyske avis Der Spiegel bragte en historie, der var baseret på en undersøgelse fra den portugisiske hacker Rui Pinto, der er manden bag de såkaldte Football Leaks.

Den historie lagde grunden til, at Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) indledte en efterforskning af Manchester City, og kort efter gjorde Premier League det samme.

Hvornår falder afgørelsen?

Der kan gå lang tid, før Erling Haaland og kompagni får en endelig dom at forholde sig til. (Foto: © Phil Noble, Ritzau Scanpix)

Sagen begynder med en høring, der forventes at vare i omkring ti uger. Høringen varetages af en uafhængig kommission, der er nedsat til lejligheden. Sagen er ikke en retssag, så høringen foregår et ukendt sted i privat regi.

Den uafhængige kommission vil derefter overveje alle beviserne, før den træffer sin beslutning. Og ifølge engelske medier som BBC og Sky Sports forventes den proces at tage flere måneder på grund af sagens omfang. Derfor forventes det, at vi er helt henne i foråret 2025, før afgørelsen falder. Men der er ikke fastsat en dato for afgørelsen, så kommissionens konklusion bliver blot offentliggjort, så snart den er klar.

Begge parter har herefter mulighed for at appellere dommen og kræve en ny høring med en ny uafhængig kommission. Denne type sag kan ikke appelleres til Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Hvad siger Manchester City selv?

Pep Guardiola har været manager for Manchester City siden 2016. (Foto: © Scott Heppel, Associated Press)

Klubben har gennem hele processen bedyret sin uskyld. Da de 115 anklagepunkter blev præsenteret i februar 2023, kom det som et chok for Manchester City.

- Manchester City er overrasket over fremlæggelsen af disse påståede brud på Premier Leagues regler. Men når det er sagt, så ser vi frem til, at denne sag bliver lagt i graven én gang for alle, lød det dengang i en udtalelse fra klubben.

Så sent som i fredags blev klubbens manager, Pep Guardiola, også bedt om at sætte ord på den forestående høring.

- Den begynder snart, og forhåbentlig slutter den også snart. Jeg ser frem til at få afgørelsen. Alle er uskyldige, til det modsatte er bevist, sagde Pep Guardiola på et pressemøde.

Manchester City har allieret sig med stjerneadvokaten Lord Pannick. I 2020 hjalp han klubben med at få omstødt en dom fra Uefa, der havde udelukket City fra europæisk fodbold i to år for brud på Financial Fair Play-reglerne.

Hvad kan konsekvensen blive?

Der er sket lidt med Manchester Citys faciliteter, siden Abu Dhabi United Group overtog klubben i 2008. (Foto: © Gary Oakley, Ritzau Scanpix)

Ifølge Premier Leagues regler kan Manchester City straffes med pointstraf eller endda tvangsnedrykning i yderste konsekvens. Der foreligger dog ikke den store præcedens på området.

Derfor er det også vanskeligt, selv for eksperter på området, at gisne om både udfald og straf.

- Det er helt umuligt at sige, hvordan det ender. Jeg tør slet ikke gætte. Men netop derfor er det jo også så interessant at se, hvilke hjørneflag, der bliver sat for den slags sager i fremtiden, siger sportsøkonom Jesper Jørgensen fra Deloitte.

Det er desuden uvist, om andre Premier League-klubber kan søge om erstatning for tabte indtægter, såfremt Manchester City kendes skyldig.