Det er efterhånden svært at forestille sig, at Champions League-turneringen skulle blive afviklet anderledes, end den gør i år - med otte grupper, derefter 1/8-finaler og og så videre. For sådan har turneringen set ud siden 2003/2004.
Men det kan bestemt ikke udelukkes. Ikke mindst fordi mesterligaen sagtens kan blive en stor brik i det politiske spil, hvis UEFA til næste år skal have ny præsident, hvilket meget tyder på. Den nuværende UEFA-præsident Michel Platini er jo favorit til at vinde præsidentvalget ved FIFAs ekstraordinære kongres den 26. februar 2016.
I valgkampen op til sidste års FIFA-præsidentvalg slog både Prins Ali og Luis Figo på, at de ville udvide VM-slutrunden fra 32 til 48 hold, hvis de overtog præsidentposten. Luis Figo endte med at trække sig inden valget, hvor Prins Ali tabte til Sepp Blatter. Og dermed stoppede snakken om flere deltagere ved VM-slutrunden.
Endnu er der ingen kandidater til at afløse Michel Platini som UEFA-præsident, og de kommer da også først på banen, når det er sikkert, at han afløser Sepp Blatter. Men jeg er overbevist om, at der i tilfælde af et UEFA-præsidentvalg i 2016 vil være mindst et par kandidater, der vil bruge Champions League i deres valgkamp.
Her skal man tænke på, at EM-slutrunden allerede står foran to markante ændringer. Slutrunden i Frankrig i 2016 vil eksempelvis have deltagelse af 24 mod tidligere 16 hold, og i 2020 skal kampene spilles rundt om i hele Europa i stedet for i ét eller to lande. Derfor vil det fremstår nærmest useriøst, hvis man allerede næste år begyndte at bruge nye EM-ændringer som valgflæsk.
Men sådan vil det ikke være med Champions League. Som tidligere nævnt har turneringen grundlæggende ikke ændret sig i 12 år. Til sammenligning var der i de første 1o år hele fem gange tale om markante ændringer.
Delt op i tre divisioner
Endnu vigtigere er det i denne sammenhæng dog at påpege, at der for få år siden var seriøse diskussioner i kulisserne, som gik på, at dele Champions League op i forskellige niveauer. Således kunne Tipsbladet i november 2013 fortælle, at flere storklubber overvejede, om de ville forsøge at få mesterligaen delt op i tre divisioner hver med deltagelse af 16 hold.
Klubber som Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München og Chelsea skulle naturligvis deltage i den øverste division, mens et dansk mesterhold skulle deltage i den nederste.
Idéen blev dog ikke noget til dengang, og det blev besluttet, at den eksisterende format skulle fortsætte frem til 2018.
Året forinden havde Michel Platini luftet idéen om at slå Champions League og Europa League sammen til et gruppespil med 64 hold. Men den idé var der heller ikke den store opbakning til.
I løbet af 2016 er det så tid til finde ud af, hvad der skal ske med Champions League fra og med sæsonen 2018/2019, hvilket passer glimrende med et eventuelt præsidentvalg i UEFA.
Jeg vil ikke sige, at der aldrig må ske ændringer. Men jeg håber her og nu ikke, at der grundlæggende bliver ændret på det nuværende format. For det er en af de helt store styrker ved turneringen og dens brand, at alle ved, hvordan det fungerer.
Små ændringer
Men det er helt fint med små justeringer. Som dem der eksempelvis har været de senere år, og som blandt andet har betydet, at mindre landes mestre har fået lidt nemmere ved at komme frem til gruppespillet på bekostning af det fjerdebedste hold fra de store lande.
Man skal også have med i tankerne, at der kan være lang vej fra et forslag om eksempelvis en udvidelse til, at det også blive effektueret. Der er nemlig helt sikkert mange små lande, som gerne vil have, at der kommer flere hold med i turneringen., og på den måde kan man måske få fat i nogle af deres stemmer.
Men storklubberne er meget magtfulde og vil gøre alt for at sikre, at deres muligheder for hele tiden at tjene mange millioner ikke bliver forringet. Så kommer der en ny præsident kan han på ingen måde selv trumfe igennem, at Champions League-formatet bliver ændret.
Synes du, at Champions League-formatet skal ændres? Så skriv herunder!