Martinez har givet Belgien en fælles stemme

Roberto Martinez har udvisket linjen mellem nord og syd i Belgien og skabt et landshold, der mandag aften kan spille sig i kvartfinalen ved VM.

Det belgiske landshold står sammen som et hold ved VM. (Foto: © Patrick Hertzog, Scanpix)

Han taler ikke sine spilleres sprog, men det ser Belgiens landstræner Roberto Martinez som en fordel. I stedet har de fundet sammen om at tale fodboldens sprog.

Spanieren, som Det Belgiske Fodboldforbund hentede ind som træner for to år siden, får roser for at have taget den gyldne generation I belgisk fodbold og forvandlet den fra at være en flok yderst kompetente individualister til at være ét hold.

Et hold, der ikke har tabt en fodboldkamp siden september 2016.

Lige så godt gik det ikke for Martinez’ forgænger.

Belgieren Marc Wilmots fandt aldrig balancen på holdet, og det var på trods af, at han havde navne som Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku og mange andre til rådighed.

Fransktalende Wilmots fra Vallonien i det sydlige Belgien blev kritiseret for ikke at få nok ud af de mange stjerner på landsholdet. Han mente selv, at det var medierne fra det nordlige Flandern, hvor der tales hollandsk, der var overkrtitiske.

De sproglige og kulturelle forskelle mellem nord og syd har i mange år været med til at skabe gnidninger i Belgien, og en stor del af befolkningen i Flandern ønsker, at landet bliver delt i to.

"We are Belgium"

Men den problematik er spanske Martinez ikke en del af, og han holder sig ude af debatten, der deler landets 11,5 millioner indbyggere i to næsten lige store dele.

- Jeg er en neutral figur. Jeg har ikke noget forhold til kulturforskellene i Belgien, siger Martinez ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er meget nemt for mig at bedømme en person som fodboldspiller. For mig gør det ingen forskel, om han er fra Flandern, eller om han er fra Vallonien. Jeg træffer alle mine beslutninger på baggrund af fodbold, siger Martinez.

I landsholdslejren tales der engelsk, hvilket er med til at udligne forholdet mellem de flamske og vallonske spillere. Landets fans har også taget det fælles internationale sprog til sig, da det ikke er ”Belgique”, ”Belgie” eller ”Belgien”, som er på landets tredje officielle sprog, tysk.

Der råbes ”Belgium” på engelsk på tribunerne, når der heppes ved VM.

”We Are Belgium” (”Vi Er Belgien” på engelsk, red.) er også holdets officielle slogan.

Internationale rødder

Det belgiske landshold er på mange måder et internationalt hold, hvor kun en enkelt spiller I truppen repræsenterer en belgisk klub til dagligt.

Desuden har spillerne rødder mange andre steder end i Vallonien og Flandern, da nogle spillere nedstammer fra lande som Congo, Marokko, Portugal og Kosovo.

- Vi er Belgien, siger Axel Witsel, der til dagligt spiller I kinesisk fodbold.

- Vi er alle sammen, og det er det vigtigste.

Den store mangfoldighed er ikke en svaghed, men en styrke, mener Martinez, da det giver ham spillere, der fra en ung alder er omstillingsparate.

Roberto Martinez interesserer sig ikke for belgiske kulturforskelle. For ham er det fodbold, det handler om. (Foto: © GONZALO FUENTES, Scanpix)

- Det er en fantastisk gruppe af spillere, der virkelig vil være en del af dette landshold og være med til at bygge en gruppe op. Det er her, vi står efter to år, siger Martinez.

Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku og Jan Vertonghen er blandt navnene fra Flandern, mens Eden Hazard og Thomas Meunier blandt andre er fra Vallonien.

Mandag aften møder Belgien Japan i ottendedelsfinalen ved VM, hvor vi får se, hvor langt det belgiske sammenhold rækker.

Kampen kan følges på TV2, i LIGA på P3 og på dr.dk/vm.