Christian Eriksen er en arbejdsgivers drøm. Han bliver nærmest aldrig skadet.
Bare tre gange i sin professionelle karriere har han været for ukampdygtig til at kunne spille i to eller flere sammenhængende kampe for sine klubber.
I 2010 havde han influenza og missede to kampe for Ajax. I 2013 forstuvede han et ledbånd og måtte se fem Tottenham-kampe fra sofaen, mens han i august to år senere var for skadet i knæet til at kunne spille for London-klubben i fire kampe.
Ellers har den 26-årige dansker ikke haft en sygedag i karrieren. Men handler det om, at han sparer sig?
Det ville fynboen nok blive ked af at blive anklaget for, og tallene fortæller da også en helt anden historie. Christian Eriksen skåner sig nemlig ikke, men løber utrætteligt.
I Premier League var han i sæsonen 2016/17 den spiller, der løb mest i gennemsnit per kamp.
11,97 kilometer tilbagelagde Christian Eriksen i gennemsnit i Tottenhams kampe, og den tidligere assistenttræner i storklubben Juventus og fysiske træner for landsholdet Jens Bangsbo mener, at Christian Eriksens store løbepensum er helt afgørende for hans spillestil:
- Der er ingen tvivl om, at Christian Eriksen har en rigtig fin fysik. Han har en spillestil, der gør, at han skal positionere sig og gøre sig spilbar, og der udnytter han sin fysik til hele tiden at være i bevægelse og være tilgængelig for sine medspillere. Så det har stor værdi for holdet, at han løber så meget, siger Jens Bangsbo, der i dag er professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
De næsten 12 kilometer, der sidder i Eriksens ben efter hver kamp, kræver isoleret set ikke den helt vilde fysik at tilbagelægge på de 90 minutter, en fodboldkamp varer.
Med lidt hurtig hovedregning bliver det otte kilometer i timen, og dér kan selv du og jeg og de fleste uden alt for meget overskud på sidebenene være med.
Men det siger alligevel sig selv, at vi ikke kunne spille en kamp i Premier League.
250 højintense løb
For det første handler det endnu mere om antallet og længden af højintense løb, end om den totale løbne distance, når man skal vurdere fodboldspilleres fysik og kondition. Og for det andet strækker den effektive spilletid i Premier League sig kun til et sted mellem 55 og 60 minutter af hver kamp, så regnestykket er ikke helt så ligetil, som man i første omgang skulle tro.
Men tilbage til de højintense løb, for hvad er det for noget?
Idrætsforskere kvalificerer et højintenst løb som et løb, hvor man bevæger sig med mere end 15 kilometer i timen. Det er altså langsommere end sprint, men væsentligt hurtigere end at gå.
Den type løb har de ekstremt mange af i Premier League. Og specielt på Christian Eriksens position som offensiv midtbanespiller er der mange højintense løb.
Idrætsforsker Peter Krustrup, der i en årrække har forsket i netop højintense løb, anslår, at en offensiv midtbanespiller i Premier League, den spanske Primera Divsion og den italienske Serie A - de tre ligaer, hvor der løbest mest i europæisk fodbold - løber op mod 250 højintense løb i en kamp, og i alt kan spillerne komme op på 3 kilometers løb i højintens fart i løbet af en kamp.
Det er ca. 20 procent mere end antallet af højintense løb blandt de offensive midtbanespillere i Superligaen.
- Offensive midtbanespillere laver rigtig mange korte, intense løb, men de når sjældent op i sprintfart. Det kræver en meget udviklet fysisk evne at kunne lave de her mange gentagne intervalløb, siger Peter Krustrup, der er idrætsforsker ved Syddansk Universitet.
Der findes ikke personlige tal for Christian Eriksen og antallet af fynboens højintense løb. Men at hans totale løbne distance er længere end alle andres i Premier League peger på to ting. Enten har han flere højintense løb end alle andre, eller også løber han længere i perioderne imellem de højintense løb.
Begge scenarier tegner dog et billede af en fodboldspiller med en unik løbemotor.
- Netop fordi Christian Eriksen løber så meget, giver det ham nogle muligheder for at være på det rigtige tidspunkt på det rigtige sted, siger Jens Bangsbo, der blandt andet var tilknyttet landsholdet ved VM for otte år siden i Sydafrika og EM to år senere i Polen og Ukraine.
- Og i den tid, jeg selv var på landsholdet, var han altid den spiller, der lå i top, når vi registrerede, hvor langt spillerne løb. Det hænger tæt sammen med hans spillestil, men også hans gode fysik.
Bedre defensivt end de andre stjerner
Christian Eriksen bliver ofte sammenlignet med andre stjerner i Premier League, der spiller samme position som danskeren. Manchester Citys Kevin de Bruyne, Arsenals Mezut Özil og den tidligere Liverpoolspiller og nuværende Barcelona-spiller Philipe Coutinho er de typer, som Eriksen oftest holdes op imod.
Og selvom Eriksen ikke lægger op til så mange mål som de Bruyne eller har så mange succesfulde afleveringer som Özil, overgår han dem alle i ét departement af fodboldspillet: Den defensive del.
Eriksen har flere blokeringer, flere clearinger og flere bolderobringer end alle de førnævnte navne, og det peger på, at de mange meter, som Eriksen tilbagelægger, ikke kun ligger på banens sidste, offensive tredjedel.
- Han stopper ikke en aktion, når han har været involveret i den, men prøver at se de muligheder, der vil være i en eventuel bolderobring. Det er en ekstra dimension, som han har i forhold til mange andre midtbanespillere, siger Jens Bangsbo.
Det ville dog være forkert pludselig at slå Eriksen i hartkorn med all-action-typer, der kaster sig ind i den ene duel efter den anden. Danskeren udvælger de delikate nærkampe, hvor chancen for at vinde bolden klart overmatcher risikoen for at blive skadet.
Det er nemlig en anden side af fortællingen om Christian Eriksen. Den del, artiklen blev indledt med: Han bliver stort set aldrig skadet.
- At tilbagelægge en distance på omkring 12 kilometer er ikke specielt belastende for kroppen, men derimod handler det om at undgå mand-til-mand-aktioner, som er mere risikobetonede, og der er han dygtig til at glide af på dem.
- Christian Eriksen er mindre udfordrende end mange andre spillere i en offensiv rolle, og på den måde er risikoen for at blive sparket ned mere beskeden. Så det hænger meget sammen med hans spillestil, at han er skadet så sjældent, siger Jens Bangsbo.
Forhåbentlig bliver VM ikke undtagelsen, der bekræfter reglen om Eriksens evne til at holde sig skadesfri. Første gang, den offensive danske midtbanespiller skal i aktion, bliver lørdag den 16. juni, når Danmark møder Peru. Du kan se kampen på TV 2, høre den i LIGA på P3 eller følge den i tekst her på dr.dk.
Kilder: Transfermarkt.com og squawka.com