Hjernen bag Sveriges VM-triumf: 'Jeg lærte meget i Danmark'

Peter Wettergren, der var Ståle Solbakkens højre hånd i FCK, er assistenttræner for Sveriges VM-hold. Hans taktiske og analytiske evner tilskrives meget af æren for succesen i Rusland. DR har mødt ham i den svenske VM-lejr.

DR Sporten har mødt Peter Wettergren, Sveriges assistenttræner. (Foto: © 10010 Janerik Henriksson/TT, Janerik Henriksson/TT)

Det var en time efter, at de var lettet fra Sankt Petersborg, hvor de havde slået Schweiz i ottendedelsfinalen, at meldingen kom.

England havde slået Colombia og var dermed Sveriges modstander i kvartfinalen. Det var piloten i det fly, det svenske VM-hold sad i, der breakede nyheden over højtaleren. Og straks slettede Peter Wettergren Colombia-filen på sin computer, åbnede filen med England og gik i gang med at planlægge Sveriges strategi mod England på lørdag.

Det er landstræner Janne Andersson, som er det medlevende, ofte arrige ansigt udadtil i form af sin position som landstræner for Sverige.

Men på de indre linjer på det VM-kvartfinaleklare Sverige-hold er det assistenttræner Peter Wettergren, der er den taktiske hjerne bag succesen.

Peter Wettergren under pressemøde i den svenske VM-lejr. Foto: Aleksandar Josevski

Der er Wettergren, der blandt andet tildeles æren for den samlede sejr over Italien i de to playoff-kampe om retten til at spille VM i Rusland.

Det er Wettergren, der organiserer Sveriges succesfulde defensiv, det er ham, der analyserer scouting-oplysningerne om Sveriges modstandere, og det er ham, Ståle Solbakken hentede til FC København som assistent i FCK i 2015.

Dagen efter Sveriges triumf over Schweiz er det også Peter Wettergrens stemme, man kan høre i den hede 32-grader varme gryde, Spartak Stadion, i kystbyen Geledzhnik, hvor svenskerne har deres VM-lejr i Rusland.

Mens landstræner Janne Andersson er den observerende leder under træningen, er det assistenten, der dirigerer spillerne ved onsdagens træning. Wettergrens organisatoriske evner og defensive idéer med at variere zoneforsvar og markeringsforsvar og ofte køre begge dele har været en stor succes.

Efter træningen er Peter Wettergren da også mere efterspurgt blandt reporterne end de fleste af de fire spillere, der møder op til interview.

DR fik en snak med Peter Wettergren om Sveriges succes, filosofi og hans dansk/norske forbindelse.

Danske lange bolde

Sverige er – ligesom Danmark – blevet beskyldt for at være et defensivt orienteret, kønsløst hold, der forsvarer sig til sejrene i stedet for at angribe kampene.

En kritik, Wettergren ikke har noget tilovers for.

- Boldbesiddelse bare for at have bolden giver ingen mening. Det skal føre til noget. For mig, og for Sverige, er det nok med at have to afleveringer frem mod at skabe målchancer, der behøver ikke at være 25 afleveringer, siger han til DR og fortsætter:

- Dermed ikke sagt, at vi ikke vil have bolden. Men vi skal kigge på de spillere, vi har, og udnytte vores styrker. Det er interessant, at hvis man kigger på de hold, der baserer alt deres spil på boldbesiddelse, har de jo smidt det hele væk her ved VM - de er ude. Det er tydeligt, at deres forsvarsspil, eller organisation, ikke er god nok, siger han.

Men en ensidig strategi kan også overdrives, siger Petter Wettergren og henviser til Danmarks tre gruppekampe.

- Jeg har jo haft en del af de danske spillere i FCK, så jeg kender dem. Den fodbold, Danmark spillede her ved VM, var ikke den slags fodbold, jeg lærte i FCK, hvor vi jo havde bolden det meste af tiden i kampene, siger Wettergren og uddyber:

- Jeg synes, at danskerne spillede for meget med lange bolde. Den ingrediens skal også være med i spillet, og jeg bryder mig heller ikke om, at man bare spiller korte afleveringer hele tiden. Hvis man varierer det, får modstanderen svært ved at forsvare sig; som træner er der intet bedre for mig end at vide, at min modstandere spiller kort og med mange afleveringer, siger han og tilføjer:

- Jeg synes, at danskerne gjorde det godt. De burde have vundet over Kroatien, hvor de var godt sat op, siger Peter Wettergren, der har et specielt forhold til Danmark.

I 2015 hentede Ståle Solbakken ham til FC København som assistenttræner. Men svenskeren nåede kun at være der i ét år, hvor han var med til at vinde mesterskabet og pokaltitlen, inden det svenske fodboldforbund og Janne Andersson hentede ham til landsholdet. Et skifte, FCK og Ståle Solbakken ikke var helt tilfredse med.

- Ståle Solbakken er en uhørt god træner, og jeg lærte rigtigt meget af ham. Jeg lærte organisation og struktur i FCK. Ståle gav mig meget frie hænder, og jeg arbejdede meget med vores angrebsspil, altså den sidste tredjedel i FCK. Jeg kan godt lide at arbejde på den måde, Ståle arbejder på; at man deler rollerne og har eksperter på de forskellige områder.

- Jeg har stadig rigtig meget kontakt med Ståle. Vi ringer tit sammen, og han ringede også efter Schweiz-kampen for at ønske mig tillykke, også selv om der var lidt ’hard feelings’, da jeg forlod stedet. Jeg lærte virkelig meget i den tid i Danmark, og FCK er vel nok Skandinaviens største klub.

Fællesskabet beslutter

Lige nu er Sverige Skandinaviens største landshold. En sejr over Sydkorea, Mexico blev smadret, mens Tyskland var heldige med at vinde over svenskerne i sidste sekund, og ottendedelsfinalen mod Schweiz blev kørt hjem på stabil vis.

Et mandskab uden de store stjerner drevet af svenske dyder som hårdt arbejde, fight, disciplineret, stram organisation og med stor vægt på, at det er kollektivet, der skal vinde kampene.

- Hvis jeg med ét ord skal sige, hvad Janne og jeg har gjort med dette hold, for at det skal få succes, er det delagtighed. At alle er fælles om det her. Og det mener vi helt bogstaveligt, siger Wettergren.

- Hele vores trup, hele vores stab er med i det her, alle er delagtige. Det betyder, at det ikke kun er Janne og jeg, der bestemmer. Det er noget, vi har kørt helt fra starten, og siden har spillerne og staben været med i beslutningerne, og de påvirker alt fra spillestil og taktik til det, der foregår uden for banen, siger han.

- Det er naturligvis Janne, der har det sidste ord, men vi lader spillernes forslag komme frem, og vi tager det seriøst. Det er spillerne, der er ude på banen og skal udføre det her. Vi kan ikke være så firkantede, at vi holder fast på en bestemt ting, når spillerne inde på banen mener, at det ikke kan lade sig gøre. Det respekterer vi og tager til os, siger han.

For eksempel besluttede Janne Andersson og Peter Wettergren at spørge spillerne til råds forud for returkampen i playoff-opgørene mod Italien på San Siro. Skulle man satse på at afskære Leonardo Bonucci fra det opbyggende spil, ville spillerne være komfortable med det?

Med på mødet var Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Jakob Johansson og angriberne Marcus Berg og Ola Toivonen.

Det var de centrale folk, der skulle udføre Bonucci-planen, hvis de sagde god for det. Og det gjorde spillerne, taktikken lykkedes, og resten er VM-historie.

Alle elsker hinanden

En VM-historie, hvor svenskerne dog endnu ikke er havnet på samme legendariske side som VM-holdet i 1994, der vandt bronze.

En præstation, Wettergren havde tæt ind på livet, da hans barndomsven Klas Ingesson var i den svenske trup. De to var vokset op sammen, havde fulgt hinanden i hele ungdommen, og de var trænere sammen i Elfsborg.

Thomas Brolin under VM i 1994. (Foto: © ROBIN PARKER/FOTOSPORTS INT'L)

Indtil Klas Ingesson fik konstateret knoglemarvskræft i 2009 og døde. Et dødsfald, der tog hårdt på Wettergren, der stadig bliver inspireret af Klas Ingesson.

- Jeg tænker meget på, hvad han sagde. Eksempelvis at intet er umuligt. Sådan er det for os her i Rusland, og sådan var det også for dem i 1994, siger Wettergren.

- Han sagde også noget andet, som vi bruger i Rusland. Han sagde, at det ikke må være fodbold 24 timer i døgnet. Der skal også være sjov og fritid. Det har vi taget til os og tænkt på, hvordan vi kan få gruppen til at have det godt. Man skal ikke træne 15 gange om ugen, men finde den rigtige balance. Og det har vi gjort, siger Wettergren

- Da Klas og spillerne var til VM i USA, anede de ikke, hvad der skete i Sverige. Da han kom hjem, kunne han ikke tro på, hvad de havde gjort for folket. Der var ikke sociale medier dengang, og i dag er vi mere opdaterede og ved, hvor stort det er og hvordan vi påvirker folk.

- Den måde, sport kan forene mennesker er fantastisk, og det er fantastisk, at det virker, som om alle elsker alle, når man vinder, griner han.

England er storebror

Sverige anno 2018 kan komme nærmere historiens evighed, hvis de slår England på lørdag i kvartfinalen, hvorefter vinderen af kampen mellem Kroatien og Rusland venter i en eventuel semifinale.

- Jeg har stor respekt for Englands manager Gareth Southgate. Efter han blev træner har det engelske landshold set anderledes ud, så han har gjort et virkelig stort arbejde, siger han og nævner deres offensive styrker:

- De kan komme til afslutninger på mange måder. De har dybdespilet, de har naturlige indlægsstærke spillere i boxen, og de har folk, der kan skyde fra distancen. Vi skal helt klart skærpe nogle af de ting, vi arbejder med, for det kan blive en meget speciel taktisk kamp mod England.

Peter Wettergren er dog sikker på, at England vil undervurdere svenskerne, ligesom mange af de øvrige modstandere har gjort.

- England er et stort fodboldland. Alle tror, at vi taber, vi er undertippede i hele verden i denne kamp. Presset er på dem, og jeg tror ikke, de har den store respekt for os. Tidligere har de haft en storebror-følelse som fodboldland, og det er måske godt for os, siger han.

- Vi har været undertippede i mange kampe. Det har vi været både i kvalifikationen mod Holland, Frankrig og Italien og her ved VM mod Tyskland, Mexico og til dels også mod Schweiz. Jeg har ingen problemer med, at vi er undertippede, den rolle har vi jo klaret fint indtil nu.