DIF fraråder streaming af børneidræt, men forbund og forældre har andre planer

Torsdag lancerede Danmarks Idrætsforbund en række anbefalinger om livestreaming i dansk sport.

Man bør ikke livestreame sportskonkurrencer for børn og unge under 18 år.

Kritikken lød blandt andet på, at livestreaming kan være med til at "øge et pres om, at børn skal præstere og være dygtige".

Derfor nedsatte DIF i foråret en arbejdsgruppe, som efter konsultation med en lang række parter er kommet frem til en anbefaling om at,"der ikke bør livestreames fra kampe, opvisninger, træningspas og konkurrencer for børn og unge under 18 år".

En anbefaling, der dog ikke vil blive fulgt af alle forbund.

Direktør i Svøm Danmark, Allan Nyhus, fortæller nemlig, at man fortsat har tænkt sig at livestreame stævner for børn og unge under 18 år.

Blandt andet fordi det er et ønske fra både klubber, trænere, udøvere og forældre.

- Forældrene bruger det til at se deres børn, svømmerne bruger det til at se deres stil, og om noget kan forbedres. Så der er flere forskellige ønsker i det, siger han.

"Vi livestreamer fra omkring 8-10 stævner ud af 500 om året. Så man skal ikke tro, at fordi man melder sit barn til svømning, så bliver man filmet hele tiden," siger direktør i Svøm Danmark Allan Nyhus. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

DIF anerkender dog også, at specialforbundene "er eksperter i deres egen idræt", og at nogle potentielt alligevel vælger at livestreame fra ungdomsidræt.

Til dem har DIF derfor også lanceret en række råd og anbefalinger - råd, som Svøm Danmark har tænkt sig at læne sig op ad.

- Vi kommer til at kigge på anbefalingerne for at se, om vi kan gøre streamingen endnu bedre, siger Allan Nyhus.

Opbakning fra svømmeklubber

Hos bestyrelsesformand i Gentofte Svømmeklub, Jan Mindegaard, er der fuld opbakning til beslutningen om at fortsætte med at livestreame fra ungdomsstævner.

Han er nemlig enig med Allan Nyhus i, at der er enormt stor efterspørgsel på livestreaming af stævner.

- Det er vores helt klare opfattelse, at både svømmere og forældre efterspørger streaming af konkurrencestævner. Det er nærmest blevet et krav fra forældre, at de kan følge med hjemme fra stuen – og fra svømmerne, at de kan gense et stævne, når de kommer hjem, siger Jan Mindegaard.

Også i Hovedstadens Svømmeklub bliver ønsket om fortsat at livestreame stævner for børn og unge genkendt.

Klubben livestreamer ikke selv, men der bakkes stadig op om svømmeforbundets udmelding - så længe det bliver gjort ansvarligt, fortæller klubdirektør Lars Sørensen.

- Jeg har ikke på noget som helst tidspunkt stødt på forældre, der synes, livestreamingen var forkert, eller noget, der skulle ændres på, siger Lars Sørensen.

Volleyball Danmark genkender ønsket

Forbundet Volleyball Danmark har som udgangspunkt tænkt sig at følge anbefalingen om ikke at livestreame fra stævner for børn og unge under 18 år, fortæller direktør Jesper Jørgensen.

Men også i dansk volleyball er der et stort forældreønske om livestreaming "af større stævner som ungdoms-DM", og derfor står han med en udfordring.

- Hvis ønsket er der, og vi ikke leverer livestreamen, så er risikoen, at der bliver lavet noget forældrestreaming, hvor vi og Sportway (Volleyball Danmarks streaming-samarbejdspartner) ikke kan styre det, siger han.

Skulle ønsket om at få livestreamet et bestemt ungdomsstævne på højeste niveau være stort nok, vil de derfor overveje, om det skal efterleves.

- Det er en udfordring, vi kommer til at arbejde aktivt for at løse, siger han.

Krav fra internationale aktører

Også Dansk Basketball Forbund (DBBF) kan nikke genkendende til ønsket om at få livestreamet ungdomskampe på højeste niveau, siger konstitueret direktør Thomas Johansen.

Her vil man derfor bruge de næste måneder inden sæsonstart på at kigge på anbefalingerne, strikke egne retningslinjer sammen og træffe en beslutning om livestreaming i ungdomsrækkerne.

Men da flere ungdomslandshold skal deltage i mesterskaber til sommer, har forbundet også været nødt til at træffe en midlertidig beslutning.

- De indgår i en sammenhæng om præstationskultur, og det er okay, at de stævner, de deltager i, bliver streamet, siger han.

En præmis, de ved enkelte mesterskaber faktisk kan blive nødt til at acceptere, hvis de vil have deres ungdomslandshold med.

- Ved nogle af de stævner, vi sender spillere afsted til - blandt andet til U16- og U18-EM - er det ikke os, der har rettighederne. Det er det internationale forbund, og så er der ikke så meget andet at gøre, end at trække holdet fra stævnet, hvis man ikke vil have det livestreamet. Men det mener vi ikke, er det rigtige at gøre, siger han.

DR Sporten har også været i kontakt med Floorball Danmark og Dansk Ishockey Union, der begge har indgået aftaler om livestreaming.

Begge forbund vil drøfte overvejelserne og forholde sig til anbefalingerne efter et bestyrelsesmøde. Det samme gælder Dansk Håndbold Forbund, skriver Jyllands-Posten.