Det er ikke kun den ypperste topsport, man kan nyde hjemme foran skærmen.
Siden 2021 har det været muligt at tegne et abonnement på streamingtjenesten Sportway og følge med i ungdoms- og amatøridræt i ishockey, basketball, floorball og håndbold.
Gavnligt for familiemedlemmer, der ikke har mulighed for at være med på sidelinjen, og for trænere, der ønsker at finjustere detaljerne inden et vigtigt opgør.
Men tilgængeligheden har også en bagside, og det bliver der nu reageret på.
I midten af januar kritiserede Børns Vilkår tiltaget – blandt andet fordi det kan risikere at lægge ekstra pres på børn og unge.
Og nu har Danmarks Idrætsforbund (DIF) nedsat en arbejdsgruppe, som skal udkomme med nogle anbefalinger til forbundene, så de er ordentligt klædt på til at håndtere problemstillingen med livestreaming, der involverer børn og unge.
Det var et emne, de blev opmærksomme på allerede sidste sommer, men nu tager det for alvor fart.
Det fortæller Karin Ingemann, der er udviklingschef i DIF.
- Vi har gennem mange år arbejdet på, at idræt skal være et frirum for børn og unge, og det vil vi også gerne have, at idrætten skal være fremover. At den bliver et frirum fra den her perfekthedskultur, vi ser mange steder, siger hun.
Arbejdsgruppen arbejder med to fokusområder: ét, der skal sikre, at det lovmæssige omkring livestreamingen er helt på plads, og et andet, der skal vende og dreje de etiske overvejelser. Blandt andet om livestreaming kan være med til at fremme en præstationskultur, som man ikke ønsker at understøtte.
- Vi er selvfølgelig optagede af, at børn har ret til at være børn. Det er baggrunden for det, vi gør, siger hun.
Basketforbund indstiller streaming af ungdomskampe
Dansk Håndbold Forbund (DHF), Danmarks Basketball Forbund (DBBF), Danmarks Ishockey Union (DIU) og Floorball Danmark har alle samarbejdet med Sportway, og kritikken af ordningen er blevet beskrevet i Jyllands-Posten, hvor flere håndboldklubber blandt andet har oplevet, at de ikke har givet tilladelse til, at deres kampe er blevet optaget og livestreamet på Sportway.
På baggrund af dette valgte DHF i sidste uge at sætte ordningen med ungdomskampe på pause, og i denne uge har basketforbundet så fulgt trop efter at have drøftet sagen på et bestyrelsesmøde i weekenden.
Det fortæller Louise Hartvig, der er formand for børn- og ungeudvalget i DBBF.
- Der er en masse ting, vi ikke har været kloge nok på. Vi har også et ansvar som forbund, når det handler om børn og unge, siger hun.
Derfor lukker de ned for at livestreame ungdomskampe på Sportway, så længe arbejdsgruppen i DIF er i gang.
Flere forbund fortsætter samarbejde – men holder nøje øje
Modsat har både Floorball Danmark og Danmarks Ishockey Union valgt at fortsætte samarbejdet med Sportway.
Begge forbund har kun positive oplevelser med ordningen og ser derfor ingen grund til at indstille det midlertidigt.
Carl-Emil Clausen, der er sekretariatschef i Floorball Danmark, fortæller, at de kun har oplevet, at Sportway har ageret professionelt.
Han understreger dog, at forbundet følger nøje med i, hvad arbejdsgruppen i DIF når frem til.
- Vi tager den aktuelle kritik meget alvorligt, og vi er selvfølgelig opmærksomme på, at der kan være nogle skævsider i forhold til børn og unge, siger han.
Floorball-forbundet har samarbejdet med Sportway siden efteråret og har ikke fået nogle negative henvendelser vedrørende livestreaming. Tværtimod har de oplevet, at initiativet er blevet taget rigtig godt imod ude i klubberne.
- Det er en unik mulighed for, at venner og familie kan følge med i kampene, selvom de skulle befinde sig langt væk, siger han.
Giver ikke mening at forbyde
Der er mange udfordringer forbundet med det her emne - så hvorfor så ikke bare forbyde al livestreaming, der involverer børn og unge under 18 år?
Det ville ikke give mening, lyder det fra udviklingschefen i DIF, Karin Ingemann.
- Vi skal huske på, at ethvert barn og enhver ung er udstyret med et kamera. Vi er alle sammen en del af den teknologiske udvikling, og idrætten skal også kunne fungere i en teknologisk tidsalder, siger hun.
Det vigtigste er at finde den rigtige balance, og det er det, arbejdsgruppen skal arbejde med de næste måneder.
Karin Ingemann vil ikke sætte en tidshorisont på, hvornår arbejdet forventes at være fuldført, men formentlig i løbet af foråret. Hun understreger dog, at DIF hellere vil bruge ekstra tid for at være helt sikre på, at arbejdet er grundigt.
- Vi synes, at det her er rigtig vigtigt. Vi er Danmarks største børn- og ungeorganisation, og derfor skal vi sikre os, at idrætten fortsat er et trygt og godt sted at være for børn og unge, siger hun.