Dansk paraatlet er målløs efter Ruslands tilbagevenden til PL

Daniel Wagner kan ikke se, hvorfor Den Internationale Paralympiske Komité tillader russiske og belarusiske atleter at deltage som neutrale ved det kommende PL i Paris.

Det betyder intet, at atleterne fra Rusland og Belarus deltager under neutralt flag, for de vil alligevel "gøre et stort nummer ud af, at de deltager ved de Paralympiske Lege", PL, i Paris næste år.

Det mener den danske paraatlet Daniel Wagner, som ikke forstår, hvorfor Den Internationale Paralympiske Komité, IPC, fredag vedtog, at russiske og belarusiske atleter ikke længere er suspenderet fra PL.

- Rusland invaderer stadig Ukraine og for mig at se, er der ikke noget, som har ændret sig. Men det er en demokratisk beslutning, så de har nok været gode til at overbevise nogle lande om, at de skulle med igen, siger Daniel Wagner.

Beslutningen kommer ikke til at påvirke hans forberedelse eller tanker om PL, men han forventer, at Rusland og Belarus vil få "en del fokus" under legene.

- Det er ærgerligt, fordi jeg som atlet gerne vil have fokus på de gode præstationer. Det bliver svært at undgå for meget fokus på de to lande, men jeg håber, at de ikke vinder noget som helst, siger Daniel Wagner.

Øverst i artiklen kan du se og høre kulturminister Jakob Engel-Schmidt reagerer på nyheden.

Daniel Wagner under 100 meter-konkurrencen ved PL i Tokyo i 2021. (Foto: © Kim Price)

Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt kalder nyheden om Rusland og Belarus tilbagevenden for "en håbløs beslutning". I et interview med DR fortæller han, at man sammen med Parasport Danmark vil undersøge, hvorvidt det er muligt at omgøre IPC's beslutning.

- Beslutningen (om Rusland og Belarus' deltagelse, red.) kom som en overraskelse for mange af fredagens deltagere, da den er sneget ind i nogle af beslutningsgrundlagene, siger Jakob Engel-Schmidt til DR.

- Derfor håber jeg, at der er mulighed for at tage beslutningen om igen og presse tilbage på det flertal, som tilsyneladende ikke synes, at det er et problem at lukke atleter ind fra en nation, som bomber uskyldige kvinder, børn og idrætsudøvere.

'Det er en markant udmelding'

Ifølge DR Sportens kommentator Henrik Liniger er der tale om en udmelding fra IPC, som der vil blive lagt mærke til.

- Det er en markant udmelding på den måde, at hovedreglen har været, at Rusland helt generelt skulle udelukkes, men nu ser man så den første større idrætsorganisations sige, at de godt kan komme tilbage, siger han.

Det er dog ikke overraskende, at det netop er IPC, som åbner for Rusland og Belarus. I 2022 skulle komitéen som den første tage stilling til, hvorvidt de to lande skulle udelukkes, da krigen mod Ukraine brød ud. Dengang blev atleterne fra de to nationer udelukket, men nu vender de så tilbage.

- Man måtte igennem flere beslutninger, som blev truffet, før man bøjede sig for et massivt pres og endte med at udelukke de russiske atleter. Men den første beslutning, der kom dengang, på trods af den russiske invasion, var at lade russerne konkurrere, siger Henrik Liniger.

Vil russiske og belarusiske atleter også være at finde ved OL? Det bliver afgjort om tre uger, siger DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

På IPC's generalforsamling i Bahrain stemte IPC-medlemmerne 74-65 (13 undlod at stemme) imod et forslag om fuldstændigt at suspendere Ruslands Paralympiske Komité.

Det vidner om en dyb splittelse blandt medlemmerne og i sportens verden, som blot bliver større, forklarer DR Sportens kommentator.

- Der findes jo lande i verden, som ikke har samme holdning til Rusland, som vi har i Europa. Og når man kommer op på et internationalt niveau, så er Europas i mindretal, fortæller han.

At russiske og belarusiske atleter i 2024 vender tilbage til PL, behøver dog ikke at betyde, at de også vil være at finde ved OL samme år.

Med det sagt, har Den Internationale Olympiske Komité tidligere lagt op til, at noget lignende kunne være på vej, hvilket fik Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt og en række andre lande til at underskrive en erklæring om udelukkelse af russiske og belarusiske atleter.

Men om mindre end tre uger skal IOC stemme om Rusland og Belarus' deltagelse ved OL.

- Det bliver for alvor den store lakmusprøve på, hvor meget man tør at lukke Rusland tilbage i det gode selskab. Det behøver ikke at ende, som det gjorde ved PL, men fredagens beslutning viser, at det bliver en meget, meget interessant afstemning, siger Henrik Liniger.

Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt håber, at afstemningen hos IOC vil gå anderledes end ved IPC.

- Mange af de lande, som Danmark er allieret med, bakker op om, at der ikke findes et neutralitetsbegreb, siger han.

- Desuden gør EU's visumregler det meget svært for russere at få indrejse, så selvom IOC skulle træffe den håbløse beslutning at erklære Putin-tro atleter for neutrale, får de svært ved at komme ind i Frankrig og EU.