Alle snakker for tiden om Jakob Fuglsang, Chris Froome og brosten. Men ikke langt fra de franske veje har Cecilie Uttrup Ludwig leveret et af de bedre danske cykelresultater på kvindesiden de senere år.
I kvindernes hårdeste etapeløb Giro Rosa, blev den kun 22-årige dansker nemlig nummer seks samlet efter ti etaper, der både byd på holdløb, stejle stigninger og en bjergenkeltstart.
- Jeg er sindssyg glad og stolt. Hvis du havde spurgt mig for nogle måneder siden, havde jeg ikke helt troet på det. Der er så mange gode kvinder på cykel, så det er virkelig svært bare at komme i top ti, forklarer Cecilie Uttrup Ludwig.
Det har ellers langt fra været det 2018, som man kunne håbe på for danskeren. I 2017 var Cecilie Uttrup Ludwig den bedste rytter under 23 år på kvindernes World Tour, og derfor var forventninger høje til i år.
Men selvom arbejdsindsatsen ikke har fejlet noget, så har der alligevel manglet den sidste energi til at køre de store resultater hjem. Det er der dog faktisk en grund til.
- Foråret har været op og ned. Men her for godt en måned siden fik jeg revet min visdomstand ud, og siden da er det bare blevet bedre dag for dag. Det er helt vildt, hvor meget sådan en lille tand har af indflydelse på ens indsats, siger Cecilie Uttrup Ludwig.
- Det er et mysterium for mig, hvordan en visdomstand kan gøre en så stor forskel. Jeg havde betændelse i den før, og så var jeg ved et tilfælde til tandlæge, hvor de så det og besluttede, at tage den ud, siger hun.
- Det var godt, at vi fandt roden til alt ondt, så man kan håbe på, at jeg får en bedre anden halvdel af sæsonen, lyder det fra den danske rytter.
Udfordrende stigninger
Det var en interessant rute, som Giro Rosa præsenterede i år, hvor en af etaperne blandt andet sluttede på den modbydelige Monte Zoncolan-stigning. En stigning som Chris Froome rent faktisk vandt en etape på i Giro d’Italia tidligere i år.
Det glæder også Cecilie Uttrup Ludwig, at kvinderne nu får lov til at køre der, fordi det har langt fra været givet i en sport, hvor det har knebet med ligestillingen i mange år.
- Det var så hårdt, men hvor er det fedt at køre på sådan nogle stigninger. Man drømmer om endnu flere stigninger til kvinderne af den type, fordi det er virkelig fedt for kvindecykling, siger hun.
- Niveauet i international kvindecykling er blevet så højt, så vi drømmer om, at der kommer flere afslutninger på toppen af nogle af de kendte bjerge. Giroen har været et fedt udstillingsvindue for, hvor underholdende kvindecykling er, forklarer Cecilie Uttrup Ludwig.
Kan vinde en dag
Når man bliver nummer seks i klassementet i en alder af kun 22 år, så er det svært ikke at forestille sig, at det kan blive endnu bedre på sigt, og hvem ved, måske kan det en dag være, at det er en dansker, som vinder Giro Rosa samlet.
- Jeg tror, at det er enhver kvindecykelrytters drøm at vinde Giro Rosa. Hvis jeg ikke selv troede på, at jeg kunne vinde det, så vil det aldrig ske, så selvfølgelig gør jeg det. Men lige nu er der altså bare nogen, som kører stærkere end mig, forklarer Cecilie Uttrup Ludwig.
- Jeg er stadig ung, og man kan da håbe på, at jeg bliver ved med at udvikle mig, og så kan man håbe på, at jeg en dag er stærk nok. Det kræver dog rigtig mange ting at tage sådan en Grand Tour-sejr. En god blanding af held, styrke og taktisk sans. Jeg mangler stadig en del for at nu derop. Men et sted derude kan det være, at der venter noget stort for mig også, lyder det fra hende.
Løbet blev samlet vundet af hollandske Annemiek van Vleuten fra Mitchelton-Scott, der mildt sagt var suveræn i den sidste del af løbet.
Hun vandt tre af de sidste fire etaper og sluttede mere end fire minutter foran Cecilie Uttrup Ludwigs holdkammerat Ashleigh Moolman fra Cervelo-Bigla i den samlede stilling.
- Man er selvfølgelig lidt træt. Alt andet ville være underligt. Men vi er også rigtig glade, selvom vi selvfølgelig drømte om at vinde Giroen. Men vi måtte se os slået af en, som var stærkere. Stor respekt til Annemiek van Vleuten, siger Cecilie Uttrup Ludwig.
- Vi havde et stærkt team, så vi følte, at det var muligt at vinde i år. Vi må bare gøre vores bedste for at komme endnu stærkere tilbage næste år, lyder det fra danskeren.
Cecilie Uttrup Ludwig er lige nu på vej til Frankrig, hvor hun støder sammen med Tour de France-feltet. Tirsdag skal hun nemlig køre La Course på noget af den samme rute, som herrerne kører senere samme dag.
Hvordan det går danskeren der, kan du følge op på om aftenen i AftenTour på DR1.