OVERBLIK Hvorfor nøjes med Touren? Giro Rosa har en hollandsk favorit, tre danskere og et dræberbjerg

De kommende ti dage køres verdens største cykelløb for kvinder i Italien, og der er tre danskere til start.

ARKIV Hollandske Annemiek van Vleuten er en af storfavoritterne til at vinde årets Giro Rosa samlet. (Foto: © ROBERT GHEMENT)

De fleste cykelfans har øjnene rettet mod Tour de France i disse dage, der starter lørdag. Men hvad mange ikke ved er, at kvindernes største og hårdeste cykelløb faktisk starter fredag i Italien.

Hele ti etaper venter for verdens bedste kvinder i det prominente løb Giro Rosa, der er kvindernes udgave af Giro d’Italia.

I takt med at kvindernes Tour De France, La Route de France, mistede både glans og senere eksistens, har Giro Rosa været anset som kvindernes største etapeløb.

Løbet er ikke bange for at kaste rytterne ind på nogle af Italiens hårdeste bjerge, som man også ser i årets udgave.

Den forsvarende vinder Anna van der Breggen er ikke med i årets løb, da hun har valgt at prioritere World Cuppen i mountainbike i stedet, men resten af verdens bedste ryttere er med. Heriblandt to danskere.

Vi har samlet et overblik over de mest afgørende etaper, danskerne i løbet, favoritterne samt, hvor mange præmiepenge, der er at hente.

Afgørende etaper

1. etape – holdtidskørsel

Giro Rosa bliver sparket i gang med manér med en 15 kilometer lang holdtidskørsel, og selvom løbet ikke bliver vundet her, så kan flere ryttere nemt tabe det, hvis det skulle gå helt galt. Stærke hold som Boels-Dolmans og Cervelo-Bigla satser på en god start på etapeløbet.

6. etape – første bjergetape

På denne etape kommer rytterne ind til Dolomitterne og den første bjergetape. Efter 100 kilometers kørsel rammer den afsluttende stigning op til Gerola Alta, der er 15 kilometer lang og stiger med et gennemsnit på 5,4 procent.

7. etape – bjergenkeltstart

Rytterne får ikke lang tid til at hvile, fordi allerede dagen efter kan løbet nemlig ramme sin afgørelse. Den etape byder nemlig på en vaskeægte bjergenkeltstart, der er 15 kilometer lang og stiger med et gennemsnit på 6,7 procent. Hvis man rammer en dårlig dag her, så ryger chancen for den samlede sejr.

9. etape – kongeetapen

Der er ikke nogen tvivl om, at rytterne rammer kongeetapen på løbets næstsidste dag. Den modbydelige Monte Zoncolan-stigning regnes blandt de hårdeste i hele Europa med et gennemsnit på 12 procent over 10 kilometer. Chris Froome vandt på stigningen i mændenes Giro d’Italia tidligere på året.

De tre danskere

Cecilie Uttrup Ludwig, Cervelo-Bigla

Sidste år fik Cecilie Uttrup Ludwig vist sig frem på den store scene med flere flotte resultater, og i Giro Rosa vandt hun sågar ungdomstrøjen, mens det blev til en samlet 16. plads.

Derfor kan man også godt forvente, at hun er med fremme igen i år på nogle af løbets hårdeste etaper, og den 22-årige dansker er det bedste bud på et topresultat, når de ti etaper er kørt.

Emma Norsgaard Jørgensen, Cervelo-Bigla

Den kun 18-årige Emma Norsgaard Jørgensens kompetencer er i hendes hurtige afslutninger, hvilket hun viste ved at vinde VM-sølv for juniorer i fjord.

Det er dog uvist, om hun får muligheden for at spurte med om en sejr, da hun primært skal agere hjælperytter for kaptajnen Ashleigh Moolman og den lynhurtige Lotta Lepistö.

Louise Norman Hansen, Team Virtu Cycling Women

Mellem- og efternavnet er kendt i hele cykeldanmark, men nu skal vi altså også til at lægge mærke til Norman Hansen-familiemedlemmet med fornavnet Louise.

Hun er lillesøster til Lasse Norman Hansen, der som bekendt vandt OL-guld i Omnium i 2012, og nu er hun ved at skabe sit eget navn i cykelsporten. Hendes force ligger i tempodisciplinerne, og hun er samtidig ved at udvikle sig til en god sprinter. Hun deltager i Giro Rosa for anden gang.

Løbets profiler

Annemiek van Vleuten, Michelton-Scott

I fraværet af den forsvarende vinder og landskvinden Anna van der Breggen er Annemiek van Vleuten den store favorit til at tage sejren. Hendes evner i bjergene kombineret med titlen som verdensmester i enkeltstart passer perfekt til den samlede sejr i Giro Rosa. Van Vleuten sluttede som nummer tre sidste år.

Megan Guarnier, Boels – Dolmans

Amerikaneren vandt tidligere på året Women’s Tour og har umiddelbart kaptajnrollen på verdens bedste cykelhold. Hun blev nummer fire samlet sidste år, og med det stærke hold i ryggen vil det bestemt være muligt at holde samlet på det hele, indtil hun sætter sit angreb ind.

Ashleigh Moolman, Cervelo-Bigla

Der er virkelig blevet taget et skridt op i niveau i forhold til sidste år for sydafrikanske Ashleigh Moolman, der har hentet lutter topplaceringer i foråret. Selvom den helt store sejr er udeblevet, så er det stensikkert, at hun vil være at finde fremme i feltet gennem hele løbet. Desuden hjælper det at have to danske hjælpere ved sin side.

Præmiepenge

Oversigten over, hvor mange penge der er at hente i Giro Rosa ved etapesejr og samlet sejr.

Der er ikke store penge i Giro Rosa. For eksempel er der ikke engang 10.000 danske kroner til vinderen af hele løbet, mens nummer to indkasserer lidt over fire tusind kroner. Og det er bare lige lidt mere, end hver etapevinder kan tage med sig hjem.

Nogle hold har den politik, at de fordeler de individuelt vundne præmiepenge ud til alle ryttere på deres hold, så umiddelbart er der ikke nogen, der bliver rige af at køre Giro Rosa.

Giro Rosa starter fredag den 6. juli og løber frem til den 15. juli.