Der er mulighed for et gulklædt hattrick, når Jonas Vingegaard næste år ruller ud til verdens største cykelløb Tour de France for at forsvare sejrene fra 2022 og 2023.
Den 26-årige dansker vil igen være blandt de største favoritter, og efter onsdagens præsentation af sommerens 21. etaper er forventningerne ikke skruet ned.
- Jeg synes jo egentlig, at ruten passer mig rigtig godt. Det er nok den af de fire ruter, jeg kommer til at have kørt, der passer mig allerbedst. Så det ser jeg frem til, siger Jonas Vingegaard til DR Sporten i Paris.
Hvorfor?
- Fordi det er så hårdt i tredje uge. Det ser ud til, at vi skal rigtig højt op i bjergene, og det virker til, at der er rigtig mange bjergetaper i sidste uge og en enkeltstart, så man bliver virkelig sat på prøve. Det tror jeg passer mig godt, siger den forsvarende Tour de France-vinder.
Der venter dog også den sejrsvante dansker ukendte, nye tiltag. Tour de France er kendt for at slutte i Paris med paradekørsel inden massespurten på Champs-Élysées.
I 2024 har arrangøren, ASO, imidlertid rystet posen og fundet en kuperet enkeltstart på 34 kilometer frem til at afgøre løbet på 21. etape.
Det er blot anden gang i historien, at Touren ikke slutter i den franske hovedstad.
- Det bliver noget spændende noget. Det har jeg aldrig prøvet før. Normalt kører vi bare stille ind til Paris, så det bliver noget nyt og spændende, siger Vingegaard, som endnu ikke har talt med sit hold Jumbo-Visma om planerne for det kommende år.
- Men mit store fokus kommer til at være Tour de France, forsikrer han.
Supersprinter på rekordjagt
Mens Jonas Vingegaard glædede sig over ruteprofilerne, landede de en kende tungere hos 38-årige Mark Cavendish, som i januar skiftede til Astana.
- Det er et meget, meget hårdt Tour de France, siger Cavendish til DR Sporten.
Den britiske supersprinter deler rekorden for flest etapesejre i verdens største cykelløb med ikonet Eddy Merckx, 34 styk, og kan med en tur først over stregen køre sig alene i front af det prestigefulde regnskab.
I de bestræbelser får han hjælp af sin mangeårige ven, danske Michael Mørkøv, der fra nytår skifter fra Quick-Step til netop Astana. De får dog sit at se til, fornemmer man på Cavendish.
- Det er nogle få muligheder, men det er det at nå derhen, som er problemet. Tredje etape ser okay ud, men efter det begynder det at blive svært, siger Mark Cavendish, der sidste år styrtede på 8. etape og udgik.
Dagen efter ringede han til Mørkøv med et tilbud. Kom danskeren til Astana, var sprinteren klar på en tur mere i manegen. De to ryttere har tidligere kørt på samme hold, senest i 2021, hvor Mark Cavendish vandt fire Tour-etaper.
Næste års Tour køres fra 29. juni til 21. juli.