Den danske Tour-start er ved at sadle om.
Tidligere i dag fortalte Københavns overborgmester Frank Jensen (S), som også er bestyrelsesformand i selskabet bag den danske Tour-start, at verdens største cykelløb sandsynligvis rykker sit danske besøg fra 2021 til 2022.
Og skal den danske Tour-start rykkes et år, kommer der til at følge en ekstraregning med, fortæller Frank Jensen til DR Sporten. En regning, som han dog endnu ikke kender beløbet på, eller ved hvem der skal betale.
DR Sporten har talt med borgmestrene i Roskilde Kommune, Sønderborg Kommune og Nyborg Kommune, som også er en del af ruteplanen og medarrangører af den danske Tour-start.
Alle udtrykker de opbakning til 2022 som ny dato for den gule cykelfest i Danmark. Men ikke alle er lige begejstrede for udsigten til den ekstraregning, der følger med.
Ifølge Frank Jensen følger der en ekstraregning med, hvis den danske Tour-start rykkes. Er det en ekstraregning, Sønderborg Kommune er klar til at betale en del af?
- Vi har en klar forventning om, at hvis der er ekstra udgifter ved det her, så bliver vi kompenseret, siger Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune og formand for kommunens politiske styregruppe for arbejdet med Tour de France
I regner altså ikke med at skulle investere flere penge i den danske Tour-start, hvis den rykkes?
- Nej.
Også Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) er tilbageholden over for, at en mulig udskydelse kan betales af kommunekasserne. En mulig udskydelse bør ikke finansieres af danske skattekroner, mener hun.
- Det er ikke gratis at udskyde. Og det afgørende for mig er, at det ikke er skatteborgerne, som kommer til at hænge på den ekstraregning. Det regner vi med, at Tour de France-organsationen må tage sig af, siger Cecilia Lonning-Skovgaard til DR Sporten.
- Det er Tour de France-organsationen, som har henvendt sig med ønsket om at få flyttet arrangementet. Og derfor må det også være rimeligt, at det er dem, som tager de ekstra omkostninger, der følger med en udskydelse.
Forhandlinger i gang
Ifølge Frank Jensen begyndte forhandlingerne om en ekstraregning for den sandsynlige udskydelse til 2022 i går mellem de danske medarrangører, Tour-arrangøren ASO og de øvrige partnere.
Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde, henviser til forhandlingerne og har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til spørgsmålet om de potentielle ekstra udgifter, og hvem der skal betale for dem.
Heller ikke borgmester i Nyborg Kenneth Muhs (V) er klar til at svare på, om han forventer at finde den kommunale pengepung frem igen for at betale for udgifterne forbundet med en ny dansk Tour-dato.
- Lige nu har jeg ingen forudsætninger for at svare på, om det kommer til at betyde 200.000 kroner mere eller mindre. Det vigtigste for os er, at Touren stadig kommer til Danmark. Det er indledningsvis det vigtigste. Og så skal vi lige have lov til at sætte os ned forholde os til den nye situation og det samlede regnestykke, siger Kenneth Muhs.