Så er de her! De høje tinder, som vi bare har gået og ventet på siden Vincenzo Nibalis magtdemonstration sidste år, er i dag for første gang på ruteprofilen, og det bliver simpelthen et drama, som vi ikke har set i mange år.
Godt nok var der nogle spændende dueller mellem brødrene Schleck og Alberto Contador for nogle år siden. Og ja, man troede da også hvert år, at der var nogle stykker, der kunne udfordre Lance Armstrong. Men hverken Jan Ullrich, Joseba Beloki, Ivan Basso eller Andreas Klöden gjorde det rigtig spændende.
Med fare for at opleve en kæmpe skuffelse, så kan vi vel godt sige, at spændende skal det nok blive i år. Medmindre at Chris Froome (Team Sky) er markant bedre end de andre, vil der komme et massivt antal angreb på den gule trøje lige så snart, at sveden bliver skiftet ud med ren lidelse.
Kun et enkelt rigtigt bjerg
Godt nok er det på papiret ikke den vildeste etape, vi har i vente i dag. Ruteprofilen er forholdsvis flad de første 143 kilometer, hvor der kun skal passeres tre kategori-fire-stigninger, føre feltet rammer La Pierre-Saint Martin.
Den flade start åbner op for, at dagens udbrud kan nå at oparbejde et massivt hul til feltet, inden vi når til hovedretten. Team Sky har ingen interesse i at kontrollere, at hullet ikke bliver for stort, da det sikkert vil passe dem fint, at en forholdsvis ukendt rytter kommer i gult.
Ofte ser man, at de store hold sender en mand ud i udbruddet, som kan hjælpe kaptajnen senere på etapen. Det kan også ske i dag, men det bliver nok mere brugt på de rigtige bjergetaper, hvor man skal over flere tinder.
La Pierre-Saint Martin er et nyt afslutningsbjerg, men det er decideret modbydeligt. Med sine 7,4 i gennemsnitlig stigningsprocent over 15,3 kilometer er der flere ligheder med det berømte Alpe d'Huez. La Pierre-Saint Martin er nemlig frygteligt stejl i starten og lidt mere flad op mod toppen.
Spansktalende angreb
Den stejle start er skræmmende for selv de største ryttere, fordi det er det første rigtige bjerg, og det er efter 143 kilometer. Hvis man ikke har spist rigtigt og generelt har dårlige ben, kan man risikere at gå virkelig kold, fordi det hele kommer så pludseligt.
Derfor kan man som cykelfan også frygte, at der vil blive kørt en kende forsigtigt i starten, fordi der måske er lidt nerver på. En rytter som Joaquim Rodriguez (Katusha) kan dog ikke tåle at vente. Han skal ud og hente mange minutter, så han vil højest sandsynligt være aggressivt fra start af.
Nairo Quintana (Movistar Team) viste god form på holdtidskørslen, og de gode ben vil han højest sandsynligt også teste fra start af. Det kan godt ske, at angrebet ikke bliver helhjertet, men han vil gerne se, hvordan konkurrenterne reagerer på det.
Mulige etapevindere
Det er svært at udpege en decideret favorit til etapen. Rodriguez er som nævnt et rigtig godt bud, men udover det kan det også sagtens være, at etapevinderen skal findes i et udbrud. Et hold som LottoNL-Jumbo vil helt sikkert sende en stærk bjergrytter som Laurens Ten Dam eller Wilco Keldermann ud i håb om en etapesejr.
Og så er det jo den berømte Bastille-dag, så der bliver uden tvivl et massivt antal af franskmænd i udbruddet, og når man ser, hvordan løbet har udviklet sig, så kunne Thibaut Pinot (FDJ), Thomas Voeckler (Team Europcar) og Tony Gallopin (Lotto-Soudal) også finde på at springe med i udbruddet.
Hvis udbruddet bliver hentet, så kan meget ske. Hvis der stadig sidder en stor gruppe sammen efter den første halvdel af La Pierre-Saint Martin, så vil de højest sandsynligt arbejde sammen om at holde de tabte konkurrenter bag sig, og så vil der komme angreb igen på den sidste kilometer, hvor procenterne tager til igen.