Følelsen af at det trykkede for brystkassen, og at hun ikke kunne trække vejret, blev et grundvilkår for Julianna Okosun.
Den 22-årige danske landsholdsspiller var bange for sin basketballtræner på det amerikanske college Marquette University, som hun gik på frem til sommeren 2023. Hun frygtede konstant det næste træningspas, og hun udviklede stress- og angstlignende symptomer i løbet af sine tre år i Wisconsin, USA.
Med andre ord blev det, der for de fleste unge basketballtalenter er en drøm, et årelangt mareridt for Julianna Okosun, der i weekenden repræsenterede Danmark i to EM-kvalifikationskampe.
- Jeg var virkelig, virkelig langt ude. Jeg havde det ekstremt dårligt, siger Julianna Okosun.
- Der var flere dage, hvor jeg ikke kunne stå op om morgenen. Det eneste, der gjorde, at jeg kom ud af sengen, var, at jeg følte, at konsekvenserne ved ikke at tage af sted var værre end den smerte, jeg skulle påføre mig selv ved at komme derover, siger hun.
Forwarden stoppede på holdet og til basketball, da holdets læge ifølge Julianna Okosun ville have hende til at skrive under på en kontrakt, som gjorde, at de kunne smide hende af holdet, hvis hun fik et angstanfald til træning.
DR Sporten har forelagt Marquette University udtalelserne fra Julianna Okosun, men universitet er ikke vendt tilbage på henvendelserne.
Bange for at komme til træning
I skrivende stund har Julianna Okosun genfundet glæden ved basketball, og til dagligt spiller hun for hovedstadsklubben Falcon i den bedste danske række. Men for under et år siden var hun helt færdig med sin sport. Og det skyldtes oplevelserne på Marquette University, der begyndte i 2020.
Den 193 centimeter høje forward var den eneste på holdet, der ikke kom fra USA, og følte sig hurtigt ensom.
Især på grund af træneren, som ifølge Julianna Okosun "høvlede hende ned", hvis hun ikke klarede sig godt nok med den orange bold.
- Jeg var virkelig bange for at møde op til træning, for hvis jeg havde en følelse af, at jeg havde angst i kroppen den dag, vidste jeg, at jeg lignede en, der var lidt svag. Og så ville de køre på mig og få mig til at få det endnu dårligere, siger hun.
- Jeg gik ofte i panik og troede, at jeg skulle besvime. Jeg fik de her angstanfald oftere og oftere, havde dem flere dage i træk. Det blev ikke håndteret så godt af trænerne.
Presset fra de sportslige omgivelser påvirkede Julianna Okosun i en sådan grad, at hun begyndte til psykolog. Ifølge Julianna Okosun ønskede hendes træner desuden, at hun begyndte at tage medicin mod sin angst. Det takkede danskeren nej til.
- Derfor arrangerede træneren et møde med en læge, som ville have mig til at skrive under på en kontrakt, der dikterede, at hvis jeg fik et angstanfald, der gjorde, at jeg forlod en træning, ville jeg blive smidt af holdet, siger Julianna Okosun.
DR Sporten har forelagt træneren udtalelserne, men vedkommende er ikke vendt tilbage på henvendelsen.
Det førte til, at hun gik til skolens juridiske afdeling, hvor hun fik at vide, at hun ikke kunne blive smidt af holdet eller ud af skolen. Hun spillede ikke flere kampe for basketholdet og fik sit eksamensbevis i sommeren 2023.
I dag har Julianna Okosun svært ved at forstå, at hun gik på skolen i tre år. Hun er den første til at påpege, at hun også selv bar et ansvar, da hun ikke var forberedt på den hårde kulturforskel fra Danmark til USA. Hun er dog hurtig til at understrege, at hun ikke mener, at det retfærdiggør hendes oplevelser.
- Jeg følger ikke længere Marquette på nogen sociale medier, for hver gang jeg ser dem, får jeg hjertebanken. Det er vildt, at der er så mange atleter, som bliver behandlet så dårligt, siger hun.
Forbundet vil ændre sin tilgang
DR Sporten har været i kontakt med flere spillere fra det danske landshold, som har lignende negative oplevelser på forskellige skoler i USA.
Julianna Okosuns oplevelser gør indtryk på Jörgen Fastberg, sportschef i Dansk Basketballforbund, DBBF. Landsholdet har ikke været gode nok til at følge college-danskerne undervejs i deres ophold, erkender han over for DR Sporten.
- Der skal være mere tillid, og der har jeg som sportschef et ansvar for at skabe en god relation til spillerne hele vejen igennem landsholdssystemet, så de har en tryghed i, at vi følger dem hele tiden. Så kommer de forhåbentlig til os og spørger, om det er en god ide at skifte til den eller den skole, forklarer Jörgen Fastberg.
- Det er et arbejde, der tager lang tid, men det er vores ambition for fremtiden.
Han påpeger, at der også er mange danske spillere, som har gode oplevelser i et fordrende amerikansk miljø. Men DBBF har plads til forbedring og vil ændre sin tilgang til Danmarks spillere, så de er bedre rustet, når de flytter til en ny kultur.
- Det er bestemt en ambition, at vi skal blive bedre til at vejlede vores spillere (omkring udlandet, red.). Det er vi desværre ikke så gode til nu, siger Jörgen Fastberg.
Det er endnu uvist, hvorvidt Julianna Okosun kommer til at drage fordel af det øgede fokus fra DBBF. Sikkert er det, at hun atter har store sportslige ambitioner.
- Om det er herhjemme, i udlandet eller i forhold til at bringe landsholdet op på et nyt niveau og for eksempel gøre det godt ved EM, det ved jeg ikke endnu. Men jeg har i hvert fald fået smag på mere, siger hun.