Pengekassen var tom, og landsholdet lukket: Nu spiller Danmarks kvinder igen med de bedste

Det danske kvindelandshold i basketball drømmer om EM, og 'kæmper for noget større end dem selv'.

Den danske kaptajn Maria Jespersen håber, at dette er starten på en ny rejse for landsholdet. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Blot tre gange nåede det danske kvindelandshold i basketball at træne under den nye landstræner, Alva Stark, inden første opgave ventede: en mindre træningsturnering i Japan, hvor det blev til tre nederlag ud af tre mulige mod de japanske OL-sølvvindere i weekenden.

Men trods nederlagene var der meget at tage med hjem fra turneringen, lyder fra den danske anfører Maria Jespersen.

- Vi har fundet ud af, hvilket niveau de allerbedste spiller på. Vi er jo et helt nyt hold med ny træner og ny måde at spille på. Så vi har også lært rigtig meget om hinanden og vores nye træner, som vi kan tage med videre fremover, siger hun.

Svenske Alva Stark tiltrådte som landstræner tidligere på sommeren, og holdet nåede altså blot at træne tre gange under den nye træner, inden det gik løs.

- Så det var meget hårdt at komme herhen uden at have særlig mange spilsystemer. Vi har måske ikke haft den bedste forberedelse til at spille mod så godt et hold. Men det er en oplevelse, som jeg ikke vil være foruden, siger Maria Jespersen.

Det danske hold vækker optimisme hos holdet største stjerne, Maria Jespersen, der spår det danske kvindelandshold en lys fremtid. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Kulturen skal videreføres

Og det er en oplevelse, som det danske hold selv har været med til at skabe.

For landsholdet har i flere år været lukket af Danmarks Basketball Forbund, DBBF, på grund af manglende økonomi og andre prioriteringer. Derfor tog spillerne sagen i egen hånd i 2019 og startede en crowdfunding-kampagne for at samle penge til at deltage i den daværende EM-kvalifikation. DBBF hjalp til med det praktiske, men det var spillernes egen idé at skaffe pengene.

Maria Jespersen var selv med til at starte indsamlingen, og hun ser det som sit ansvar at videreføre kulturen og fortællingen om deres landshold.

- Jeg skal fortælle de nye piger, at det her er et landshold, som vi har kæmpet for at få. Der er mange af os, der ikke havde et landshold, da vi var på deres alder, forklarer hun.

- Nu er det her, fordi vi har kæmpet for det. Det, synes jeg, er vigtigt at fortælle næste generation, fordi jeg sætter rigtig meget pris på de piger, som jeg gjorde det sammen med, der nu er stoppet.

Ifølge anføreren handler det om mere end blot basketball.

- Vi kæmper for noget, der er større end os selv. Vi kæmper også for alle de mennesker, der hjalp os med at få det her landshold, uddyber hun.

Holdet vandt ikke i Japan, men der er i den grad optimisme at spore hos landsholdsstjernen. (Arkivfoto) (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Drømmen er EM om to år

Og hvis vi flytter knappenålen fra 2019 og frem til juni 2023, så har de danske basketkvinder netop krydset klinger med OL-sølvvinderne fra 2020. En testmodstander, som tidligere var usandsynlig.

Derfor er vejen dertil også dét større for Maria Jespersen, der har været med siden begyndelsen.

- Den rejse har været helt vild fed. Jeg blev faktisk helt rørt, da jeg tænkte tilbage på det. Det er jo noget, vi virkelig har kæmpet for og håbet på, fortæller hun.

- Og så til at være nået hertil. Vi snakker ikke mere om "bare" at have et landshold. Nu snakker vi om at have et landshold, der skal til EM. Vi tager til Japan for at spille mod de bedste.

Hvis man spørger den danske kaptajn, så skal det ikke kun blive ved snakken, at de danske basketkvinder skal kvalificere sig til EM. Det skal ske - og gerne i 2025.

- Jeg tror helt sikkert på det næste EM i 2025. Der er jo EM lige nu, og det er megaærgerligt ikke at være med til det. Men jeg tror på, at vi med en god lodtrækning i august kan kvalificere os, siger hun.