Ingen danskere er blandt de 800 atleter, der er under mistanke for doping, efter en liste med mistænkelige blodprøver er blevet lækket fra det internationale atletikforbund IAAF.
Men ifølge den britiske avis The Sunday Times, der er i besiddelse af IAAF's database, er syv procent af blodprøverne fra svenske atleter og fem procent af blodprøverne fra norske derimod mistænkelige.
Det er fra Rusland, Ukraine og Tyrkiet flest mistænkelige blodprøver stammer fra. Henholdsvis 30, 28 og 27 procent af prøverne herfra kan betegnes som mistænkelige.
Hver tredje medalje muligvis vundet på bloddoping
Resultaterne af de i alt 12.000 blodprøver fra 5.000 atletikudøvere på topplan er blevet lækket fra en database hos det internationale atletikforbund, IAAF, og afslører ifølge Sunday Times og den tyske tv-station ARD et "ekstraordinært omfang af snyd".
I alt 800 atleter i discipliner fra 800 meter til maratonløb har registreret værdier, der ifølge Det Internationale Antidopingagenturs definitioner af det biologiske pas er "mistænkelige" eller endda "meget mistænkelige".
Det konkluderer de australske dopingeksperter Michael Ashenden og Robin Parisotto efter at have nærstuderet de lækkede papirer.
Lækagen viser, at hver tredje medalje, der i perioden 2001 til 2012 blev uddelt i atletikkens udholdenhedsdiscipliner ved VM og OL, blev vundet af atleter, der har afleveret "mistænkelige" blodprøver.
Ifølge Sunday Times er ingen vindere af disse 146 medaljer - heraf 55 af guld - efterfølgende blevet frataget deres medaljer.
Kommentator: Et gigantisk, uerkendt problem
Doping i atletik er et stort problem, som på mærkværdig vis er blevet nedtonet gennem årene, siger DR Sportens atletik- og cykelsportskommentator Henrik Liniger:
- Der har tidligere været afsløret enkelte sager om doping-misbrug, og tidligere har den samme instruktør, som står bag ARD-dokumentaren, også afdækket massiv dopingmisbrug blandt russiske atleter, uden at det har fået konsekvenser.
Denne gang kommer afsløringen forud for VM i atletik i Beijing og en kongres blandt de internationale atletikforbund. Henrik Liniger vurderer dog ikke, at den nyeste afsløring vil få stor konsekvens. IAAF har tidligere vist uvilje til at gribe fat i problemet, muligvis ud fra et imagemæssigt synspunkt:
- Der har været en krise, og man har brugt mange kræfter på at genopbygge atletikken som brand og sport, og der har man selvfølgelig ikke haft interesse i at ødelægge det med dopingsager, siger han.