Elitesport handler ofte om jagten på "de sidste procenter", der adskiller guld fra sølv, vinderen fra den første taber.
Men i herrernes stangspringfinale ved VM i atletik i Budapest i aften kan langt de fleste godt droppe at drømme om at stå øverst på podiet med guldmedaljen om halsen.
Man kan nemlig ikke komme udenom, at den svenske verdensrekordholder, Armand Duplantis, sandsynligvis er den største favorit til et VM-guld ved hele mesterskabet.
Kigger man ned over deltagernes bedste spring i år, er den 23-årige svensker med sit spring på 6 meter og 22 centimeter nemlig hele 22 centimeter, eller godt 3,5 procent, bedre end den nærmeste konkurrent.
Og selvom du på en god dag med vinden i ryggen nok godt kunne kappe 3,5 procent af cykelturen hjem fra arbejde, mener sportsfysiolog hos Team Danmark Lars Johansen alligevel, at afstanden mellem Duplantis og konkurrenterne er markant.
- 3,5 procent er en hel verden til forskel i den her kontekst. Absolut, siger Lars Johansen.
Hvis vi skal eliminere konkurrenternes chancer yderligere, har kun én været over de seks meter i år. Duplantis har alene gjort det ni gange. Og det er måske i virkeligheden det, der er mest usædvanligt.
For mens der allerede har været flere finaler, hvor den procentvise overlegenhed har været større, end den er i aften, er forskellen, at Duplantis hver eneste gang han stiller op, har vist klasseforskellen.
- Hvis vi skal sætte runde tal på, kan genetik, træning og optimering af alt omkring restitution forklare 98 procent af en præstation, og de sidste et til to procenter bliver så det udefinerbare "at ramme dagen". Og der må vi jo konstatere, at der er nogle, der altid leverer, siger Lars Johansen.
- Han udstråler en usårlighed, så man ikke er et sekund i tvivl om, at han kan levere.
I kvalifikationen meldte Armand Duplantis sig på banen allerede ved 5.55 meter. Det klarede han godt og vel, som det ses i klippet herunder:
Megafavoritten har det hele
Den danske landstræner i springdisciplinerne, Lars Nielsen, er heller ikke i tvivl om, at det er stabiliteten i præstationerne, der gør Duplantis til "megafavorit".
- Jeg plejer at vurdere en atlets potentiale op til et mesterskab på de seneste fem resultater. Gennemsnittet er det, man med rimelighed kan forvente. Han har været over seks meter fem gange, så han er sikker på at springe seks meter. Det er der ikke andre, der er, siger Lars Nielsen.
Og landstræneren har også en ganske enkelt forklaring på, hvorfor den 23-årige svensker er suveræn i disciplinen.
- Han er den, der har det længste tilløb af alle og jo længere tilløb, jo højere tophastighed når du. Så er spørgsmålet, om du rent mentalt tør sætte af med den maksimale hastighed i stangspring, siger Lars Nielsen.
Ja, uden at skulle ud i en længere lektion i fysikkens love, vil en højere fart overføre mere energi, idet Duplantis placerer sin stang i hullet for enden af opløbet. Men højere fart betyder også højere risiko for at fejle, pointerer Lars Nielsen.
- Der er noget cojones (nosser, red.) i at være stangspringer, for hvis du ikke har fart nok på, falder du tilbage. Så hvis stangen er fem meter, så bliver du kastet fem meter tilbage på banen. Det gør fandme ondt, forsikrer Lars Nielsen.
Og Armand Duplantis har det hele. Hurtigheden, styrken, modet og ikke mindst teknikken, som svenskeren tidligt har fået styr på, efter at være blevet lært op af sin far, der selv var stangspringer. Greg Duplantis satte i øvrigt sin personlige rekord på Aarhus Stadion i 1993, indskyder Lars Nielsen.
- Når man ser ham springe, ser det ekstremt flydende og let ud. Man tænker: "Hvorfor skal det være så svært?" Så kan du få et længere foredrag om rotationsakser og så videre, men det bliver nok for teknisk, siger Lars Nielsen.
Ja, lad os bare konstatere, at Armand Duplantis nærmest ikke kan undgå at vinde VM-guld, når han i aften går ind til finalen i stangspring.
- Den eneste chance, de andre dybest set har, er, at han bliver skadet. Selv på en dårlig dag, kan han slå dem allesammen, siger Lars Nielsen.
For konkurrencens skyld håber vi, at den unge svensker både holder sig skadesfri og igen leverer en præstation i verdensklasse.
Og selvom der nok er nogle mentaltrænere, der er på overarbejde rundt om hos konkurrenterne, pointerer sportsfysiolog hos Team Danmark Lars Johansen, at Duplantis trods alt stadig vinder på dagen.
- Det er jo det, der gør sport så dejligt. Du kan ikke bare stille op med dit diplom og sige, at du har gjort dit benarbejde, og så får du din medalje. Du skal også ud og vise det, siger Lars Johansen.
Du kan se, om Duplantis og alle de andre atleter klarer sig i aften på DR TV eller DR2, fra klokken 19.00.