Ro på. Du er ikke blevet hacket, bare fordi du modtager en e-mail om, at du har vundet 100 millioner kroner i en eller anden konkurrence, du aldrig har hørt om.
Men klikker du på linket i en snyde-mail, eller giver du dit password til nogen, du ikke kender, åbner du en dør for hackerne.
Begynder du derefter at opleve mærkelige ting på din computer, din smartphone, dine sociale medier eller din spil-konto, er du måske blevet hacket.
Måske sender din Instagram-profil underlige beskeder til dine venner. Måske kan du ikke logge ind på din Steam-bruger. Måske får du beskeder fra folk, du ikke kender, der vil have penge fra dig.
Sker dét eller andre mærkelige ting, skal du følge de her tre råd fra hacker-eksperten Michael Moltke:
- 1
TAG FAT I EN VOKSEN. Har en hacker stjålet din profil eller forsøgt at afpresse dig, skal du altid kontakte en voksen. Den voksne kan hjælpe dig med at forsøge at få din profil tilbage eller kontakte politiet, hvis hackingen er meget alvorlig.
- 2
HOLD ØJE MED DINE ANDRE KONTI. Læg mærke til, om der foregår mærkelige ting på dine andre sociale medier, din e-mail eller det kreditkort, der er tilknyttet den hackede konto.
- 3
KONTAKT DET STED, DU ER BLEVET HACKET. Prøv sammen med en voksen at finde ud af, om I kan gøre noget for at få den hackede konto tilbage.
Her får du hjælp
De fleste sociale medier og spiludbydere har en guide til, hvad du skal gøre for at få din hackede konto tilbage.
Er du blevet hacket på et socialt medie, kan du finde hjælp her:
Er din spil-konto blevet hacket, kan du finde hjælp her:
Genveje
- •
- •
- •