Alt om konkurrencen

Fuld af gode idéer? Vær med i ultra:bits konkurrence om at finde på de mest fantastiske teknologi-idéer, der kan gøre forældre mere klimavenlige.

BEMÆRK: Fristen for at deltage i konkurrencen var d. 30.10.2019. Det er ikke længere muligt at indsende forslag til konkurrencen.

Vær med i ultra:bits landsdækkende konkurrence om at finde på de mest fantastiske, anderledes og sjove teknologi-idéer, der kan gøre forældre mere klimavenlige.

ultra:bits landsdækkende konkurrence sætter fokus på FN’s Verdensmål og opfordrer børn i 4., 5. og 6. klasse til at bruge kreativitet og teknologi til at give de voksne baghjul og finde på seje idéer, som de gamle hoveder måske ikke engang havde drømt om. Ingen idéer er for skøre eller for fantasifulde til Knæk Klimakoden.

Præmierne for ’Bedste Idé’ og ’Bedste Løsning’ er 15.000 kr. til en oplevelsestur med klassen.

Hvilke 3 problemer skal løses?

Børnene skal komme med idéer til opfindelser, der ved hjælp af teknologi kan gøre forældre mere klimavenlige. Det kan de blive på rigtig mange områder.

Nogle områder, som FN synes er vigtige, er ansvarligt forbrug og produktionsformer, klimaindsats og livet i havet.

Derfor skal børnenes idéudvikling hjælpe med at løse en af de her problemstillinger, der tager udgangspunkt i FN’s Verdensmål:

FN’s Verdensmål 12 - Ansvarligt forbrug og produktionsformer Hvordan kan vi mindske vores forbrug, så vi ikke bruger så mange af jordens ressourcer?

FN’s Verdensmål 13 - Klimaindsats

Hvordan kan vi transportere os selv på en grønnere måde, så vi ikke udleder så meget CO2, som er dårligt for klimaet?

FN’s Verdensmål 14 - Livet i havet

Hvordan kan I med teknologi hjælpe jeres forældre med at plastik ikke ender i havet?

Hvilken form skal ideen have?

Børnene skal beskrive eller bygge noget, der kan få konkurrencens dommerne til at forstå, hvorfor idéen er så genial. Det kan de gøre på to måder:

  1. 1

    Bedste Idé: Beskriv idéen med ord og tegne en skitse af, hvordan opfindelsen ser ud.

  2. 2

    Bedste Løsning: Byg noget, der hjælper med at forklare idéen, tag et billede eller en video af det.

Børnene kan sende lige så mange forslag ind, som de har lyst til. Man kan arbejde med konkurrencen på tværs af fag på mellemtrinnet.

Hvem kan deltage?

Konkurrencen er for børn, der går i 4., 5. og 6. klasse. Alle børn på tilsvarende klassetrin i Grønland og på Færøerne kan deltage i konkurrencen.

Gode idéer og opfindelser kan dukke op alle vegne. Derfor kan børnene arbejde sammen i hold, uanset om de er klassekammerater, går i samme fritidsklub, er søskende, venner eller bekendte.

Det skal dog være en voksen over 18 år, der sender forslagene ind til ultra:bit.

Hvilke teknologier må indgå?

Teknologi skal være en del af opfindelsen – på en eller anden måde. Men om I bruger en BBC micro:bit, en Raspberry Pi eller noget helt tredje teknologi er fuldstændig op til jer. Man behøver heller ikke at kunne kode for at være med.

Hvilke præmier er på spil?

Præmierne for ’Bedste Idé’ og ’Bedste Løsning’ er 15.000 kr. til en oplevelsestur med klassen.

Deltager man i konkurrencen sammen med børn fra andre klasser eller skoler, for eksempel den bedste ven fra håndbold og en sej storesøster fra 6.c, ja, så deles præmien ligeligt mellem de klasser, børnene går i.

Udover pengepræmien kan vinderne også glæde sig til præmier fra ultra:bits samarbejdspartner Astra - det nationale naturfagsceter:

• Vinderne får faglig feedback på deres idé eller løsning fra en af Astras dygtige konsulenter, så klassen kan arbejde videre med idéen, hvis de vil deltage i andre konkurrencer med idéen.

• Vinderne går desuden direkte videre i Astras konkurrence Min Vildeste Idé. Her er der mulighed for at vinde flere præmier, og vinderne af denne konkurrence kåres på Science EXPO 2020.

• Vinderne inviteres sammen med hele deres klasse med på ultra:bits helt egen vinderstand på Science EXPO d. 19-21. april 2020 i København. Her kan børnene præsentere deres idé eller løsning for fagpersoner og de mange nysgerrige besøgende, som kommer forbi standen. Der er forplejning til alle på standen, og børnene kan også gå rundt og se på alt det spændende, der foregår på Science EXPO. Bemærk, transport og evt. overnatning og forplejning uden for Science EXPO er ikke inkluderet i præmien.

    Hvem er dommerne?

    Det er et kompetent dommerpanel, der kårer vinderne af ultra:bits konkurrence Knæk Klimakoden.

    I dommerpanelet sidder:

    • Anne-Mette Friis, børn- og ungechef, FN’s Børnefond UNICEF

    • Thomas Hofman-Bang, adm. direktør, Industriens Fond

    • Lene Christensen, specialkonsulent, Astra – det nationale naturfagscenter

    • Jesper Theilgaard, meteorolog, Klimaformidling.dk

    • Martin Exner, it-didaktisk konsulent, CFU Campus Carlsberg

    • Louise Overgaard, formand, Coding Pirates

    • Thor Kongsgaard Guldager, vært på NØRD, DR Ultra

    Hvornår slutter konkurrencen?

    • Onsdag d. 30. oktober er det sidste chance for at indsende jeres idé til konkurrencen.

    • I uge 46 bliver vinderne af konkurrencen fundet og kontaktet direkte.

    Deltag i andre konkurrencer

    Når I har indsendt en idé eller løsning til konkurrencen Knæk Klimakoden, kan I samtidig også deltage i andre konkurrencer, som vores samarbejdspartnere står for. I kan godt være med i flere konkurrencer med samme idé eller løsning.

    I kan deltage i Astras konkurrence Min Vildeste Idé, når blot I har beskrivelsen og en tegning/skitse af idéen. Læs mere her.

    I kan også deltage i Astras konkurrence Unge Forskere Junior, hvis I har mod på at arbejde videre med idéen, så den lever op til kravene for konkurrencen. Læs mere her.

    Den internationale non-profit organisation ’The Micro:bit Educational Foundation’ kører konkurrencen ’do your :bit’, som kombinerer teknologi og BBC micro:bit. Fokus for denne konkurrence er FN’s Verdensmål 14 og 15. Find på innovative måder at bruge en micro:bit til at beskytte livet på land (mål 15) og under vand (mål 14).

    KOLOFON

    • DR laver ultra:bit i partnerskab med CFU, og indsatsen er støttet af Industriens Fond. Desuden støtter og bidrager en lang række aktører på forskellig vis.

    GENVEJ