Er dine elever også trætte om morgenen?
Hvis du kan svare ja, er det helt normalt. 77% af danske skolebørn på 11 år møder trætte op i skolen mindst en morgen om ugen ifølge Skolebørnsundersøgelsen fra 2018.
Det kan være svært at forklare børn og unge, hvorfor søvn er vigtigt, så DR Ultra sætter i efteråret 2022 fokus på, hvad søvn gør ved kroppen – og I kan være med ude i klasserne.
I forløbet ’Ultra træt - undersøg klassens søvn’ skal I se, hvad der sker, når værterne Tine Maria og Jonas fra programmet 'Søvntortur - 50 timer uden søvn' holder sig vågne i 50 timer. Herefter skal I sammen undersøge klassens søvnvaner, afprøve nye vaner, og lære om hvad der sker i hjernen, når man sover.
Til læreren
Fag: Natur/teknologi og matematik
Trin: 4.-6. klasse
Opgaveark og søvnskemaer
I forløbet skal eleverne lave to søvnskemaer til at se, hvordan de sover.
Derudover skal eleverne udregne gennemsnit og teste deres reaktionshastighed og hukommelse. Klik herunder for at finde opgaveark til tests og matematik.
Forældrebrev
Fortæl klassens forældre, at I arbejder med søvn, så de kan hjælpe eleverne med at udfylde deres søvnskema derhjemme. Herunder finder du et forældrebrev, der forklarer om forløbet, og som du kan redigere i, før du sender det hjem.
Kolofon
Tilrettelægger: Cecilie Skøtt
Video: Jonas Madsen, Tine Maria Nielsen, Caroline Bilde, Mathilde Broe, Anne Gry og Emil Bønning
Redaktionssekretær: Helle Brun
Redaktør: Johanne Bagge
Tak for hjælpen til Læge Jakob Lager til at forklare, hvad der sker i hjernen, når man sover.
Tak til Cand.psych., Ph.D. og lektor Ali Amidi fra Aarhus Universitet for hjælp til faktatjek af fortællingen om søvnstadier.