Månen - Nærmeste nabo

Månen er Jordens nærmeste lillebror. Den påvirker Jordens have og økosystem.

Månen er Jordens nærmeste nabo. Når vi kigger op mod himlen, er den nem at spotte - stor og hvid lyser den i det fjerne. Det er ret fantastisk. For Månens diameter er kun cirka en fjerdedel af Jordens, og den svæver så langt væk, at der kan være 30 planeter på størrelse med Jorden imellem Månen og os.

Månen kredser rundt om Jorden, og den påvirker vores økosystem og klima. Det er for eksempel Månen, der bidrager til fænomenet tidevand på grund af planetens tyngdekraft, der trækker i vores verdenshave. Tidevandet er vigtigt for både mennesker og dyr.

I mange år har mennesket brugt tidevandets kommen og gåen til at bestemme tiden, og mange dyr er afhængige af det skiftende miljø, som tidevandet bringer med sig.

Mennesket på månen

Månen er den eneste anden planet, hvor mennesket har sat sin fod. Den første mand på månen var den amerikanske astronaut Neil Armstrong. Han landede på månen den 20. juli 1969 i rumskibet Apollo 11. Siden Neil Armstrong har Månen haft fint besøg af 11 andre mennesker.

Den sidste mand på den grå planet var amerikaneren Eugene Cernan i 1972, men mennesket er bestemt ikke færdig med Månen endnu. Kina har blandt andet planer om at sende nogle ubemandede rumsonder til Månen. Det kinesiske rumagentur vil gerne bygge en base på Månen sammen med den Europæiske Rumfartsorganisation, som Danmark er en del af.

Også USA, Rusland og Indien har planer om at besøge Månen igen. Et besøg på vores nærmeste nabo giver os nemlig viden om blandt andet minedrift, solsystemet og giver os erfaringer, når vi vil besøge andre planeter længere væk - for eksempel Mars.

Kilde: space.com, DR.dk og Niels Bohr Instituttet