Knæk forbruget

Hvordan kan vi mindske vores forbrug, så vi ikke bruger så mange af jordens ressourcer? Hjælp med at knække forbruget.

Ved I ikke, hvad I skal tage på, selvom skabet er fyldt med tøj? Fylder jeres forældre køleskabet med mad, selvom I ikke kan nå at spise det hele? Tager alle derhjemme lange bade? Så er I ikke de eneste. Sådan er det hos mange familier.

Knæk udfordringen

Hvordan kan I med teknologi hjælpe jeres forældre med at gøre deres forbrug af for eksempel tøj, mad og vand mere klimavenligt?

Kan I forkorte de lange bade ved at opfinde en vild vandmåler, der kun lukker vand ud i 5 minutter? Kan I mindske mængden af madspild ved at opfinde en smart indkøbsseddel eller en køleskabsalarm, der bipper inden maden bliver for gammel?

Det vil hjælpe med at løse FN’s 12. verdensmål, som er ansvarligt forbrug og produktionsformer.

Fik I den? Ellers kan I se videoen nedenfor, hvor Thor og Sofie præsenterer jeres udfordring. Print også denne guide, som kan hjælpe jer i jeres idéudvikling.

Undersøg udfordringen

Mennesker over hele verden bruger alt for mange af jordens ressourcer. Det vil sige, at vi bruger mere af jordens mad, vand, energi og metal, end jorden kan nå at lave igen på et år.

Det er ikke bæredygtigt. Det vil sige, at det ikke holder i længden. For hvis vi bliver ved med at bruge mere, end vi kan få igen, ja, så kommer der til at mangle noget på et tidspunkt.

Hvis alle mennesker i hele verden købte lige så meget tøj, smed lige så meget mad ud, brugte lige så meget vand og i det hele taget levede lige som de fleste af os her i Danmark, så ville vi have brug for 4,2 jordkloder.

I videoen kan I møde 12-årige Lærke, som til gengæld lever på en måde, hvor hun passer meget på klimaet:

Og ja. Lærke har ret. Det ER de voksnes ansvar at passe på klimaet. Men derfor kan vi jo godt give dem nogle idéer til, hvordan de kan gøre det. For der er meget, vi selv kan gøre noget ved:

Her i Danmark køber vi i gennemsnit 13,2 kg tøj om året. Det er et problem, fordi det udleder meget CO2 og kræver RIGTIG meget vand at lave det tøj, vi køber. Og vi genbruger kun halvdelen af tøjet, når vi ikke vil have det mere. Resten smider vi ud.

Kan I komme i tanke om andre ting, som jeres familier køber lige lovligt meget af, selvom I egentlig ikke har brug for det, eller hurtigt smider det ud? Så kunne det være vildt fedt, hvis I undersøgte jeres familiers forbrug og fik en idé til at ændre det!

Find på en genial ide

Jeres forældre gør sig sikkert allerede umage med ikke at forbruge mere, end I har brug for.

Men de kan stadig bruge jeres hjælp til at blive mere klimavenlige – og ikke mindst til at finde på noget helt nyt. I har helt sikkert meget mere fantasi end alle de voksne til sammen, og den skal I bruge nu!

Tænk på alt det, I har lært om overforbrug og jeres forældres vaner i jeres undersøgelse, og find så en idé til, hvordan I kan bruge teknologi til at hjælpe jeres forældre med at skrue ned for forbruget.

Bare giv den gas! Tegn, dans, lav store armbevægelser eller skriv en masse stikord, når I udvikler jeres idé. Digt videre på det, I siger eller viser til hinanden, og se, hvor det fører jer hen.

I skal bare huske at tænke et spændende teknologisk redskab ind i jeres idé. Det kan være en mikrocomputer, en 3D-printer, sensorer eller hvad I nu ellers kender til af robotter og tech-dimser. Det er helt op til jer.

Har I brug for lidt inspiration? Se videoen med Karla, som fortæller om sin idé.

Byg jeres idé

Når I først har fået en genial idé, kan I vælge at arbejde videre med den. Hvis I vil det, skal I konstruere et bud på en løsning - altså bygge en model af den idé, som I har fået.

Det kræver måske, at I arbejder sammen med nogle venner, der er dygtige til at bygge noget i pap, træ, papir – og måske nogle venner, som er super skarpe til at kode.

KOLOFON

  • DR lancerer ultra:bit i partnerskab med Center for Undervisningsmidler, og indsatsen er støttet af Industriens Fond. Desuden støtter og bidrager en lang række aktører på forskellig vis.

GENVEJ