Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

K-Live

Kultur203 episoderP1

K-Live er det aktuelle program, hvor du får det vigtigste fra kulturens verden, og den verden kulturen former. K-Live åbner kulturen op med hjerne og hjerte og dykker ned i de nyeste tendenser med begejstring, indsigt og en kritisk tilgang.

2025
  1. Maha Kumbh Mela er verdens største fejring. Men i det moderne Indien er en fest ikke bare en fest. Det er også et sted, hvor nationalmyter kan skabes ind- og udadtil. Vi dykker ned i Indiens kulturelle kamppladser.

    I det norske oscarbud "Armand" krakelere de voksne, når de skal til bunds i børnenes - måske alvorlige, måske helt uskyldige - konflikter. K-live undersøger filmens nordiske konfliktskyhed.

    Vært: Jesper Dein.

  2. Hundredemillioner af mennesker samles disse dage i Indien for at fejre Maha Kumbh Mela - verdens største kulturelle begivenhed. Vi skal mærke og forstå, hvad der samler millioner og atter millioner.

    Krigstrusler, klimaangst og fornyet klassekamp har mindsket vores lyst til luksusprodukter. Denne uges Popsmart spørger om luksusbranchen har sejret sig ihjel.

    Vært: Jesper Dein.

  3. Hvem har rettighederne til kunstneres musik, når de dør? Hvilke dilemmaer opstår, når man efter en kunstners død sidder på en musikalsk guldmine? Og hvad gør det ved vores syn på døden, når fx musikere udgiver musik lang tid efter deres død? De spørgsmål stiller K-Live i dag, når vi dykker ned i posthume musikudgivelser i forbindelse med Mac Millers nye album, der er det andet album siden sin død i 2018.

    Donald Trump bliver officielt udnævnt som USA's præsident mandag aften dansk tid. Vi varmer op med adfærdspsykolog og forfatter Henrik Tingleff, der har skrevet en bog om egodyret - et evolutionært instinkt, der drives vores hunger efter magt og anerkendelse. Donald Trump er - ifølge Tingleff - det tydeligste levende eksempel på et egodyr.

    Vært: Casper Dyrholm.

  4. Musiker Hjalmer Larsen og filminstruktør Jonas Risvig er begge fans af den amerikanske rapper Mac Miller, der døde i 2018. I sidste uge udgav Mac Miller sit andet posthume album, Balloonerism og nu gennemgår de to fans det nye album. Desuden fortæller Hjalmer Larsen historien om dengang han var med til at producere sin far - Kim Larsens - sidste album "Sange fra første sal".

    Ilulissat, byen ved den UNESCO-beskyttede isfjord, tiltrækker turister fra hele verden. Men hvem tjener egentlig på turismen, og hvad sker der, når lokale mister kontrollen over deres egne ressourcer? I dagens udgave af Virkelig møder vi Lars Erik, en lokal turistguide, der deler sine tanker om Grønlands turisme som en kulturel kampplads.

    Vært: Casper Dyrholm.

  5. K-Live fortsætter i kulturpolitikkens tegn, når vi inviterer forsker, Katrine Frøkjær Baunvig i studiet. Hun forsker lige nu om brugen af kultur i krisetider, og løfter sløret for nogle af pointerne deri. Blandt andet hvordan danskere i særdeleshed griber ud efter kulturikoner og ting, der er særlige danske, når presset på os stiger.

    "Et privilegium så stort at det ikke kan forstås i hele sit omfang på én gang", fortæller den danske kunstner Fredrik Tydén, der i går vandt udbuddet om at udsmykke dørene på Norges vigtigste kirke, Nidarosdomen. Fredrik gæster K-Live, hvor vi spørger ham, hvor stor en ære det er, at udsmykke de guddommelige døre.

    Vært: Morten Runge

  6. Russerne har presset sig på længe, og nu presser Trump og USA sig også på hos Grønland. Så måske er det på tide at tage andre midler, andre våben i brug og derfor bør Norden have en fælles kulturpolitik - selvom det lyder lidt blødt, så er det muligvis et af de bedste værn mod splittelse og desinformation - sådan lyder påstanden og ønsket i hvert fald fra Søs Krogh Vikkelsøe, der er leder af Kulturværftet i Helsingør. Søs besøger studiet og fortæller, hvorfor tiden er til en fælles nordisk kulturpolitik.

    Vi skal ind i kritikkens verden. Anmelderne, med Mathias Hammer i spidsen, har læst en ny bog af den danske forfatter Amalie Smith. 'Terracotta' hedder den, og desværre er det sådan, at de er meget kritiske. Sammen med hans to gæsteanmeldere, en litteraturkritiker og en keramiker-skuespiller forsøger de at hitte hoved og hale i, hvad bogen egentlig vil.

    Vært: Morten Runge.

  7. Rockerne er ikke bare blevet formet af populærkulturen - de er også selv blevet omdrejningspunktet i film, sange, bøger, serier - og mere. Vi undersøger, hvad det er ved den grænseløse vold, der får os til at gribe ud efter popcornene, og hvordan populærkulturen bruges i branding og rekruttering af kriminelle.

    P. Diddy-sagen, hvor den før folkekære rapper, er blevet anklaget for trafficking, voldtægt af mindreårige og meget mere, har chokeret musikbranchen. En ny dokumentarfilm afslører flere detaljer. K-live dykker ned i manden, filmen, og hvor branchen står, når deres største stjerne falmer.

    Vært: Casper Dyrholm.

  8. I dag startede en omfattende retssag om rockerklubben Bandidos, hvor rockergruppens skæbne skal afgøres. Voldskultur fylder unægteligt i gruppen - men det gør populærkulturen også. Sammen med Carsten Norton dykker vi ned i, hvordan Bandidos og motorcykelbanderne blev formet af blandt andet 60'ernes ungdomsbevægelser, Marlon Brando og chipsreklamen Frito Bandito.

    Ordet parnas stammer fra Parnassos eller Parnassus, et bjerg i det centrale Grækenland, der tårner over Delphi. I Skønlitteraturen kendt som musernes hjem, et sted for poesi, litteratur, lærdom om visdom. Ugens udgave af P1's Parnasset endevender, hvordan det er at være der, og hvilken position det giver. Det er med Glenn Bech, Lone Scherfig og Leonora Christina Skov - Karen Secher styrer samtalen.

    Vært: Casper Dyrholm.

Du synes måske også godt om

  1. Serie22 episoder
    Kultur

    På "Sporvognen" møder du de velkendte danske underholdningsnavne som Jørgen Ryg, Bodil Udsen, Lise Reinau og Poul Bundgaard. Vi hører om populære danske film, finder viserne frem igen og tager sammen til revy og på kabaret. Vært og konduktør, Liselotte Krogager, deler ud af sin store viden og oplevelser fra et liv på de skrå brædder hvor netop kabaret og revy har været i spotlyset.

    Vært: Liselotte Krogager

  2. Serie373 episoder
    Kultur

    Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel er helt vild med dansk

  3. Serie77 episoder
    Kultur

    Fra lørdag d. 14. december kan du møde de seks nominerede forfattere her i DR LYD:

    Terapi og heling efter en traumatisk hændelse, grooming af en purung kvinde, nye måder at danne familie og få mening i tilværelsen, vold og arvestrid i en familie, ungt moderskab uden forbilleder, og forberedelser til et nyt Big Bang. Emnerne spænder bredt i de seks romaner, der er nomineret til DR Romanprisen 2025. Nu tager læserne fat. De møder i læseklubber på landets biblioteker, og diskuterer romanerne, før de stemmer sig frem til årets bedste læseoplevelse. D. 14. juni 2025 præsenteres vinderen. Her i DR LYD kan du høre de seks nominerede forfattere sætte ord på, hvem deres hovedpersoner er, og hvad der sætter fortællingen i gang. Forfatterne er: Naja Marie Aidt, Ulrikka S. Gernes, Ingrid Nymo, Jonas Eriksson, Liv Duvå og Merete Pryds Helle. Tilrettelæggelse Mette Willumsen.

  4. Serie66 episoder
    Kultur

    Nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier

  5. Serie6 episoder
    Kultur

    I serien 'Nye skrivende' kan du møde en række danske forfattertalenter. De fortæller, hvordan tidens strømninger og deres generations samfundsudfordringer har fundet vej ind i deres romaner. Serien præsenterer nogle af de nye stemmer i litteraturen og er et supplement til mødet med de etablerede danske forfattere i serien DR Romanprisen.

  6. Serie10 episoder
    Kultur

    Vis mig din klassiker og lad os tale om, hvem du er

  7. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Mange jægere vil ikke indrømme tiltrækningen af mørkets natur, men det vil Knud Brix. I fem udsendelser rejser Knud Brix i støvlesporene på de store forfattere, der også gik på jagt, for at undersøge, hvorfor han holder af drabet.

  8. Serie119 episoder
    Kultur

    En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

  9. Serie5 episoder
    Kultur

    Hver uge møder Karen Secher tre kulturpersonligheder til samtale om tidens store emner

  10. Serie5 episoder
    Kultur

    Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.

  11. Serie14 episoder
    Kultur

    Principielle spørgsmål og dilemmaer inden for kunst og kultur

  12. Serie5 episoder
    Musik

    Om kometkarrieren, en status som verdensstjerne og en tidlig pension

  13. Serie23 episoder
    Kultur

    DR's formidlingspris går til en person, der gør svære emner let tilgængelige

  14. Serie1 episode
    Kultur

    Julekrybben er sat op, når Christoffer Emil Bruun får besøg af gæster, der på hver sin måde har en relation til julens mirakel. Musiker Astrid Sonne, teaterinstruktør Johan Klint Sandberg og forfatter Jonas Eika fortæller om deres kunst og om forholdet til kristendom. Endelig afsløres P1's julegave til lytterne.

  15. Serie24 episoder
    Kultur

    Anders Lund Madsen indleder en 24 dages generobring af Julen

  16. Serie5 episoder
    Musik

    En kvinde ligger i sengen på et lille hotelværelse i København. Hun blotter halsen, ser sig i et lommespejl, og med en skarp barberkniv skærer hun halsen over på sig selv. Året er 1888 og den svenske forfatter Victoria Benedictsson giver op. De seneste fire år har hun kæmpet for at frigøre sig og blive forfatter. Hun har lært Danmarks internationalt berømte litteraturkritiker Georg Brandes at kende, og et erotisk spil er begyndt. Hun både tilbeder og hader ham, men han er mere kold. Jeg har altid været fascineret af disse mennesker og denne epoke. Nu er det 150 år siden, Georg Brandes for alvor trådte ind på scenen, og jeg opsøger de afgørende steder, hvor Georgs og Victorias drama udspillede sig - og undervejs finder jeg mere, end jeg turde drømme om. Det moderne sammenbrud er i gang.

    Manuskript: Klaus Rothstein.

    Lyddesign: Kim G. Hansen.

    Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.

  17. Serie88 episoder
    Kultur

    Mathias Hammer og to gæster anmelder tidens vigtigste kulturprodukter

  18. Serie99 episoder
    Kultur

    Kunstnere fortæller om skelsættende øjeblikke med andres kunst