Børn, der tæller på fingrene, når de regner simple plusstykker i 1. klasse, klarer sig dårligere end børn med andre regnemetoder, når de i 4. klasse bliver testet i mere indviklet matematik, som for eksempel brøkopgaver. Det gælder ikke mindst drengene.
Det er et af de markante resultater, som ph.d. i matematikdidaktik Pernille Bødtker Sunde fra VIA University College, DPU og Aarhus Universitet er nået frem til i sin afhandling ’Strategies in Single-Digit Addition: Patterns and Perspectives’, som hun forsvarede i 2019.
Efter Ph.d. Cup 2020 kan Pernille Bødtker Sunde nu selv tælle en sejr. For det blev hende, der vandt årets udgave af formidlingskonkurrencen, som er udviklet i et samarbejde mellem DR, Information og Lundbeckfonden og har været holdt siden 2013.
På grund af coronasituationen blev Ph.D. Cup i år afviklet i Studie 3 i DR Koncerthuset uden publikum. Finalen blev sendt på DR2 fredag aften med hjerneforsker Peter Lund Madsen som vært. Her dystede fem finalister i at formidle tre års forskning på tre minutter, og hele formålet med konkurrencen er at sprede dansk forskning ud til en bred offentlighed ved at sætte fokus på de bedst formidlede ph.d.-afhandlinger fra landets universiteter.
Identificerede problem i hverdagen
- Man kan mærke en dyb dedikation. Det var helt tydeligt, hvorfor det her er vigtigt for os alle. Vinderen har identificeret et problem i hverdagen, som må løses videnskabeligt – og så gjort det, lød det i motiveringen fra årets dommere, der var formand for Ph.D. Cup og professor i ansvarlig teknologi Maja Horst fra DTU, DNA-forsker og professor på Københavns Universitet Eske Willerslev og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Årets vinder, Pernille Bødtker Sunde, er både cand.scient. i biologi (1997) og læreruddannet (2005). Og nogle af de overraskende resultater fra hendes forskning, som hun selv fremhæver, er, at piger og drenge regner forskelligt allerede i 1. klasse, og at børns brug af strategi, når de regner, bliver bestemt tidligt og kun ændres langsomt. Og endelig har hun så opdaget, som allerede nævnt, at tælling i 1. klasse forudsiger dårligere brøkforståelse i 4. klasse – men mest for drengene.
Baggrunden for at Pernille Bødtker Sunde gik i gang med sin ph.d. var netop, at hun – da hun arbejdede som matematiklærer i folkeskolen, mødte mange elever, der kæmpede med matematikken. Og udover at Pernille Bødtker Sunde formidlede sin forskning godt ved Ph.d. Cup 2020, fremhævede dommerne også det smukke ved historien: at hun har valgt at forfølge problemet, hun opdagede, videnskabeligt.
- Forskning er en af nøglerne til at løse de største udfordringer i vores samfund. Formidling af forskning er nærmest lige så vigtig, og derfor er jeg så glad for tanken bag Ph.d. Cup. Forskning skal nå ud til så mange mennesker som muligt. Den skal bruges. Og en god forsker skal kunne gøre sin forskning og dens betydning interessant, levende og forståelig. Det må jeg sige er lykkedes i årets Ph.d. Cup, og jeg er dybt imponeret over det stærke finalefelt af unge forskere, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Med sejren i Ph.d. Cup modtager Pernille Bødtker Sunde samtidig en præmie på 30.000 kroner, som hun for eksempel kan bruge til en forskningsrejse, et individuelt forløb eller til at få produceret en forskningsfilm, hvor hun præsenterer sine ’opdagelser’.- Viden skal redde verden, og derfor er forskningen så utrolig vigtig. Men mindst lige så vigtigt er det, at forskningen kommer ud af laboratorierne, så den kan skabe debat og højne niveauet af viden i samfundet – og det er dét, deltagerne i Ph.d. Cup er så gode til. Derfor er vi i Lundbeckfonden glade for at støtte Ph.d. Cup, siger Lene Skole, der er administrerende direktør i Lundbeckfonden.
De øvrige finalister i årets Ph.d. Cup var:
- •
- Alexander Byth Carstens fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet – der forsker i hvordan, man kan bruge bakteriofager til at bekæmpe uønskede bakterier.
- •
- Anna Grynnerup fra Institut for Sundhedsvidenskab på Københavns Universitet i samarbejde med Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital – der har forsket i, om man med en simpel blodprøve kan optælle, hvor mange æg en kvinde har tilbage.
- •
- Bente Højlund Hyldegaard fra DTU Civil Engineering på Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med COWI A/S, Region Hovedstaden og US Army Corps of Engineers – der har forsket i at rense forurenet grundvand ved at sætte strøm til det.
- •
- Sophie Lund Rasmussen fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet og Naturama – der har skrevet Danmarks første ph.d.-projekt om pindsvin for at finde ud af, hvorfor bestanden af pindsvin er nedadgående.
De 25 bedste vælges ud
Blandt alle tilmeldinger til cuppen, læser, vurderer og udvælger en gruppe af kommunikationsfolk og journalister fra henholdsvis DR og Information de 25 bedste. Herefter er det dommerkomiteen, der har udvalgt de fem finalister, og de tilstræber hvert år, at hovedområderne sundhedsvidenskab, naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab er repræsenteret.
- Videnskab og journalistik deler ambitionen om at komme tættere på sandheden gennem spørgsmål og fakta. Deltagerne i Ph.d. Cup stiller deres viden til rådighed for den offentlige samtale, og det er vigtigt for os alle sammen, siger Stine Carsten Kendal, der er administrerende direktør på Information.
DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen glæder sig over samarbejdet med Dagbladet Information og Lundbeckfonden om formidlingskonkurrencen.
- Med Ph.d. Cup kan DR være med til at formidle spændende forskningsresultater, som måske aldrig ellers ville være nået ud til en bredere offentlighed. Ph.d. Cup kan noget helt særligt med at bygge bro mellem dem, der har brugt tre år på at forske og fordybe sig i et emne, og dem, der gerne vil vide mere - eller måske ligefrem opdager ny, banebrydende forskning, siger han.
Der er mulighed for at se eller gense Ph.d. Cup på DRTV, ligesom DR2 viser programmet igen på søndag klokken 16.20.