Børn og unge over hele landet har udsigt til kroner fra ’Giro 413’

Nu er der penge på vej fra DR’s efterhånden 74-årige ønskeprogram ’Giro 413’ til 12 projekter og oplevelser for udsatte og socialt dårlige stillede børn og unge.

Peter Sten er vært på ’Giro 413’. Foto: Per Gade Gyldenkærne.

12 steder over hele landet kan socialt udsatte børn og unge nu se frem til sommerkolonier, udflugter, skateboardramper, nyt sportsudstyr, kulturværksteder og mange andre gode oplevelser.

Det kan de, fordi de får del i de penge, som DR’s radiolyttere sidste år samlede ind i typisk festligt lag og sendte til ønskeprogrammet ’Giro 413’ på P5. Indsenderne selv fik lejlighed til at sende en hilsen og få et pladeønske opfyldt - og ligesom i de foregående 74 år, programmet har været sendt, går kronerne videre til foreninger og projekter, som gør livet lidt bedre for udsatte børn og unge i Danmark.

DR’s radiochef Anette Kokholm, ’Giro 413’s vært Peter Sten, koordinator Camilla Harborg fra DR og en repræsentant fra Socialstyrelsen har netop fordelt de i alt 185.850 kroner, der blev samlet ind via den festlige girokonto sidste år. Beløbet er nærmest på niveau med året før, hvor der røg 189.622 kroner ind på kontoen. 39 foreninger og projekter havde søgt om at få del i ’Giro 413’-pengene fra 2019, og hos 12 af dem er der altså nu kroner på vej.

Årets største beløb – 36.950 kroner - går i år til Landsforeningen Talentspejderne, der arbejder med at udvikle socialt udsatte unges evner og talenter. Blandt dem, der får mest, er også Børnekulturstedet Karens Minde i København SV, som har planer om at lave et kulturværksted for børn, samt Broen Lolland i Nakskov. Foreningen, der hjælper udsatte børn til et aktivt fritidsliv, modtager 25.000 kroner til køb af sportsudstyr, så børnene kan deltage i sportsaktiviteter på lige fod med deres kammerater.

- Helt generelt er der to tendenser i det, der bliver søgt om penge til. En del foreninger søger om penge til udflugter, ture og aktiviteter, så børn og unge kan få et afbræk i en svær hverdag – noget, der giver børnene mulighed for at kunne tale med i skolen og børnehaven efter ferien. Andre søger om penge til mere langsigtede projekter, som giver børnene og de unge et fællesskab, hvor de også tilegner sig en masse sociale færdigheder. I år gælder det ikke mindst Talentspejderne, som siger, at alle kan noget, finder børnenes talenter og udvikler dem, forklarer ’Giro 413’-vært Peter Sten.

28,6 millioner indsamlet gennem årene

Næste år er det 75 år siden, at Karl Bjarnhof kunne byde velkommen til ’Lytternes Ønskeprogram på grammofon’, som ’Giro 413’ hed de første år. Først i 1951 gav Otto Leisner programmet sit nuværende navn, og gennem årene er der blevet indsamlet og uddelt cirka 28,6 millioner kroner til socialt udsatte børn og unge i Danmark.

- Selv om det hedder ’Giro 413’, kommer de fleste penge efterhånden ind via SMS og Mobilepay. Samtidig er det min oplevelse, at der er faste indsamlinger til programmet flere steder. På Café Overfarten i Rødbyhavn står der for eksempel altid et syltetøjsglas, hvor man kan støtte ’Giro 413’, og på Tingkroen på Amager ved jeg, at der er tændt for programmet om søndagen. Her kommer der også jævnligt bidrag og pladeønsker fra, forklarer Peter Sten.

Selv om programmet bliver sendt på P5, oplever han, at det er folk i alle aldre, der sender hilsner til blandt andet bryllupsdage, fødselsdage, konfirmationer og svendegilder.

- Eftersom ’Giro 413’ har været sendt siden 1946, er det et program, som mange har været i berøring med, og som mange kender. Det giver dem heldigvis også lyst til at sende en hilsen til nogen, de ved hører udsendelsen, siger Peter Sten, der producerer ’Giro 413’ fra DR i Næstved hver uge.

Ikke mindst lige nu – i forbindelse med coronakrisen – har Peter Sten oplevet en stor interesse for at benytte ’Giro 413’ og sende en hilsen og et beløb.

- På grund af coronaen har det været umuligt i mange uger at besøge kronisk syge og ældre på plejehjem. Det har til gengæld betydet, at familie og venner i mange tilfælde i stedet har overrasket dem, de ikke kan besøge, med en hilsen i ’Giro 413’. Det er selvfølgelig dejligt, at programmet også kan glæde på den måde, siger Peter Sten.

Det er første gang, DR’s radiochef Anette Kokholm har været med til at fordele pengene, der er kommet ind fra ’Giro 413’, og hun er stolt over at være med til det.

Her er Peter Sten fra en tidligere uddeling, hvor nogle af pengene gik til Børne- og Familiehjemmet Bakkevej i Hornsyld. Først i den kommende tid overrækkes årets penge. (Foto: © Anders Ekström)

- For mig har det været en af de mest positive oplevelser længe at være med til at fordele kronerne og samtidig se, hvor mange fine initiativer, der er for socialt udsatte børn og unge. ’Giro 413’ kan noget helt særligt ved både at glæde lytterne, glæde afsenderne med at opfylde deres pladeønske og ikke mindst give modtagerne af de indsamlede penge nogle gode oplevelser. Jeg tror også, det er en af hemmelighederne bag, at programmet har været så slidstærkt og populært i nu snart 75 år, siger hun.

’Giro 413’ kan høres hver søndag klokken 12.15 til 14.00 på P5, og ifølge DR Medieforskning var der i gennemsnit 158.000 lyttere til ’Giro 413’ hver søndag i 2019. I løbet af året var i alt 659.000 forskellige lyttere forbi ét eller flere af ønskeprogrammerne.

Du kan læse mere om, hvordan man sender en hilsen og et beløb til programmet på dr.dk/giro413.

De får årets penge fra ’Giro 413’

GRÆSTED: 3.900 kroner til Frivillig Flygtningehjælp til tur til Bakken for 14 syriske piger i alderen 12-16 år, som alle modtager sprogtræning og laver aktiviteter i foreningens onsdagscafé.

GRÅSTEN: 10.000 kroner til Røde Kors Gråsten Familienetværk til udflugt fra familienetværket

HORSENS: 10.000 kroner til foreningen Børn og Unges Mærkesager til hjælp med konfirmations- og nonfirmationsmad i udsatte familier

HILLERØD: 8.000 kroner til Tjeles Venner til kursusaktiviteter og materialer til børn mellem 8 og 12 år, hvis forældre er misbrugere og alkoholikere

KOLDING: 13.900 kroner til Gademix’ ’Projekt Unge’ til blandt andet bygning af skateboardramper, kolonihaver, sommerudflugt m.m.

KØBENHAVN K: 18.000 kroner til Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde til weekendtur i efterårsferien

KØBENHAVN NV: 15.000 kroner til Børns Voksenvenner (Område Hovedstaden) til sociale og netværksskabende aktiviteter for børn, forældre og frivillige voksenvenner

KØBENHAVN SV: 20.000 kroner til Børnekulturstedet Karens Minde til kulturværksted for socialt udsatte børn, der hvor de vokser op

NAKSKOV: 25.000 kroner til Broen Lolland til hjælp til køb af sportsudstyr til børn fra udsatte familier

ULSTRUP: 36.950 kroner til Landsforeningen Talentspejderne til talentprogram med fokus på valg af uddannelse for socialt udsatte unge i Storkøbenhavn

VEJLE: 14.600 kroner til foreningen Sjove Børn v. Jan Bilet til sommerkoloni for 30-40 udsatte børn

VIBORG: 10.500 kroner til Viborg Krisecenterforening til juleudflugt for Viborg Krisecenters kvinder og børn til Hjerl Hede