I dag præsenterer DR på et pressemøde store nyheder inden for dansk kulturindhold – med særlig fokus på vores fælles historie og danske kulturarv. Der bliver både præsenteret kommende historiske satsninger og nye historiske dramaserier, samt hvordan DR samler danskerne i julen i et år, hvor der er ekstra brug for det. Derudover gør DR også status på strategien ’Sammen om det vigtige’, som netop fylder ét år.
- I DR har vi som vores helt centrale ambition et ønske om at give alle danskere lyst til at vide mere om det vigtige – vores demokrati, kultur og fællesskaber. Det er for os kernen i dansk public service. Og i en verden, hvor mediemarkedet er i en rivende forandring og dansk indhold sættes under pres, er det vigtigere end nogensinde, at vi holder fast i netop kernen, siger Maria Rørbye Rønn, generaldirektør i DR.
Hun tilføjer, at pressemødet i dag netop kommer med konkrete program-eksempler på, hvor DR vil bidrage til kulturen, skabe fællesskaber og understøtte demokratiet i Danmark.
DR samler danskerne om vores fælles historie
I de seneste år har DR fortalt historier om vores land og vores folk, som har skabt bred interesse for vores danmarkshistorie – for eksempel med ’Historien om Danmark’ og ’Grænseland.’ Vores fælles historie om fortid og nutid har kraften til at samle befolkningen, og nu skal flere store ambitiøse satsninger vække nye kapitler af vores danmarkshistorie til live.
DR’s direktør for Kultur Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, siger om de kommende historiske serier:
- Det er DR’s fornemmeste opgave at sikre, at dansk kulturindhold fortsat kan stå stærkt – ikke mindst i en tid med stigende global konkurrence fra udenlandske spillere. Danmark er et lille land med et lille kultur- og sprogområde. Vi definerer os gennem sprog, fortællinger og vores særegne danske kultur. Det er DR’s rolle at fortælle historier, der udspiller sig i Danmark og tager problemstillinger op, som vi alle kan genkende fra vores egne liv og erindringer. Det fortsætter vi med at formidle i både en række nye dramaserier og historiske satsninger, som har kraften til at samle befolkningen på tværs af forskelligheder og knytte mennesker sammen i små og store fællesskaber og skabe samtaler om vores fælles fortid og nutid.
Den næste store historieserie fra DR bliver om Grønland og Danmarks fælles historie. I 2021 er det nemlig 300 år siden, at den dansk-norske præst Hans Egede gik i land på Håbets Ø i Grønland.
Siden da har Grønland og Danmark på godt og på ondt delt en spektakulær og omdiskuteret historie. I en ny dramadokumentarisk serie i fire dele giver DR sit bud på den fælles grønlandsk-danske historie - fra missionen i Grønland i 1721 og frem til nyere tid. Serien vises næste år, søndage klokken 20.00 på DR1.
Nukâka Coster-Waldau og Lars Mikkelsen bliver værter
I den kommende serie om Grønland og Danmarks fælles historie skal vi ud på en fascinerende opdagelsesrejse i fodsporene på de vigtige begivenheder og mange af de personligheder, der har haft betydning for og formet den grønlandsk-danske historie. Seerne bliver guidet af skuespillerne og værterne Nukâka Coster-Waldau og Lars Mikkelsen.
De to værter har hvert sit udgangspunkt – et grønlandsk og et dansk – og de vil sammen være med til at brede denne centrale del af vores fælles historie helt hjem i stuerne. Lars og Nukâka skal sammen vække historien til live, så den taler til flere generationer på en gang i både Grønland og Danmark.
Carmen Curlers og Leonora Christina vækkes til live i ny dansk drama
DR løfter i dag også sløret for de næste store dramaproduktioner. Som det tidligere er meldt ud, så kommer DR med en helt ny sæson af 'Borgen'. Derudover er der også en stor historisk dramaserie på vej om Leonora Christina samt en helt ny serie i flere sæsoner om Carmen Curlers.
’Carmen Curlers’ er fortællingen om et dansk erhvervseventyr inspireret af en virkelig historie. Den udspiller sig i den vestsjællandske provinsby Kalundborg i årene 1963-1969, hvor iværksætteren Arne Bybjerg opfinder en papillot. Det viser sig at være en rigtig god idé, og på rekordtid skaber han en af verdens hurtigst ekspanderende virksomheder, Carmen Curlers.
Den lille papillot revolutionerede den lille by og ændrede livet for de tusindvis af kvinder, der forlod kødgryderne og pludselig blev en væsentlig del af det travle arbejdsliv. Det danske samfund befinder sig, parallelt med begivenhederne i Kalundborg, i en brydningstid og gennemgår kolossale forandringer på flere afgørende felter.
Kvinderne er på vej ind på arbejdsmarkedet, vi ser overgangen fra landbrugsland til industriland og det var her, vi også på mange måder så nye revolutionerende tilgange til, hvordan mænd og kvinder skulle leve deres liv - og hvordan det danske samfund helt overordnet skulle se ud. Det bliver en dramaserie i flere sæsoner, som kommer fra 2022.
Den anden historiske dramaproduktion, som DR har på vej, vækker historien om Christian lV’s datter Leonora Christina til live. Leonora Christina er en af danmarkshistoriens mest kontroversielle skikkelser.
Under sit 22 år lange ophold i Blåtårn, hvor hun fra 1663 -1685 sad fængslet under mistanke for højforræderi, skrev hun det første danske erindringsværk Jammersminde, der danner grundlag for denne serie. Fortællingen om Leonora Christina, hendes mand Corfitz Ulfeldt, Frederik den 3. og Dronning Sophie Amalie er en dramatisk og spektakulær historisk fortælling om krig og fred, magt, forræderi og kærlighed, der udspiller sig i en markant brydningstid i Danmarks historie. Serien går i optagelse i 2021 og forventes at blive sendt i starten af 2023.
DR sætter ekstra ind på julen i år
I tillæg til alle DR’s traditionsrige juleprogrammer, har DR i år sat ekstra ind, da mange danskere måske ikke kan samles, som de plejer, på grund af corona. I starten af corona lagde DR særlig vægt på nyheder og at samle danskerne om morgennyheder, 'Ultra Nyt' og 'Morgensang' samt 'Fællessang'. Ovenpå det lægges der nu et lag af noget rart og hyggeligt, vi kan mødes om i juletiden.
DR1 kommer med det nye juletiltag ’Det magiske juleværksted’, hvor Timm Vladimir hver søndag i advent samler børnefamilierne til hygge, klippe-klistre, bagværk og højtlæsning af gode gamle julefortællinger. 1. søndag i advent kommer også de to nye værter Katrine Muff og Mathias Hammer og synger julen ind sammen med os. Det sker live fra DR Koncertsalen i ’Danmark synger julen ind’, hvor blandt andre nogle af Danmarks bedste kor og Anne Linnet gør dem selskab.
Derudover bliver der også en helt særlig sending både juleaften og nytårsaften, hvor DR vil skabe følelsen af, at der er nogen hjemme og holde danskerne med selskab igennem nogle helt særlige aftener.
Derfor vil Phillip Faber juleaften holde alle ved godt selskab i løbet af dagen og binde det hele sammen på skærmen den 24. december, hvor blandt andet 'Aftenshowet' sender en julespecial.
Og nytårsaften er det Tina Müller og Mads Steffensen, der holder danskerne med selskab igennem årets sidste dag. Julegudstjenesten i år er med Anders Laugesen som vært, og den sendes fra Risskov kirke ved Aarhus både den 24. og 25. december. Der er brug for ekstra selskab, når mange har udsigt til at være mere adskilte og alene end ellers, og derfor har DR sat ind med blandt andet disse ekstra tiltag i år.