P3 Missionen førte til skateforening: Nu har de fået en halv million af kommunen

P3 Missionen lever videre ude i den virkelige verden. Kom med til skateparken i Humlebæk, hvor fællesskabet er opstået efter 'Hyg & Byg' var forbi.

Fredensborg Kommune har nu valgt at give foreningen Humlebæk Riders en halv million til en ny bane. (Foto: © Rebecca Christie, Rebecca Christie)

En lørdag midt i september tager Anders Madsen mikrofonen. Foran ham på skatebanen i Humlebæk samler sig omtrent 30 fremmødte. Over halvdelen er børn med tilplastrede cykelhjelme på hovedet og et skateboard eller løbehjul i hånden.

- Vi skal slutte sommersæsonen ordentligt af med den her skatekonkurrence, annoncerer Anders Madsen.

Og sikke en sæson. Ved årets begyndelse var ramperne mærket af hærværk, splinter og huller, indtil P3 Missionens projekt 'Hyg & Byg' kom forbi en enkelt torsdag i maj for at reparere skaderne.

Men den torsdag efterlod ikke bare nye metalkanter og P3 Missionen-graffiti. I kølvandet kom en lokal skateforening, en halv million kroner fra kommunen og dagens sæsonafsluttende konkurrence, ikke at forglemme.

En ildsjæl og et radioprogram

Anders Madsen er skater. Hans bukser stopper lige over læggen, på hans t-shirt og cap er der logoer. Anders siger selv, at skatere kan genkende artsfæller på deres udseende. Han begyndte at skate som barn, fordi nogle voksne sørgede for at bygge en såkaldt halfpipe. På rampen fandt han et lettilgængeligt fællesskab. Her behøvede han ikke samle mange mennesker på et bestemt tidspunkt, men alligevel var det på rampen, at Anders fik sine venner og brugte sine aftener.

Anders er ellers ret god til det med at samle mange mennesker på et bestemt tidspunkt. I foreningsdanmark ville man nok kalde ham for en ildsjæl. Derfor ringede han til 'Påstand mod påstand' og meldte den lille skatepark til 'Hyg & Byg'. Den 25. maj kom radioprogrammet og gadesportsorganisationen GAME forbi Humlebæk for at udskifte, opbygge og male den efterhånden halvfarlige bane.

Men de var ikke de eneste, der mødte op. Børn på diverse små hjul og deres forældre kom trillende for at give en hånd med.

- Den dag førte os sammen. Det viste sig, at mange gerne ville støtte op om et skatemiljø i byen. Så P3 Missionen satte fællesskabet i gang, fortæller Anders.

Pludselig stod Anders Madsen med en lille, nyrenoveret skatepark, en flok unge skatere og engagerede forældre. Så han oprettede foreningen Humlebæk Riders.

Fællesskab i cykelafstand

Det er dén forening, som denne lørdag slutter sæsonen af med en konkurrence. En otteårig med popcorn i hånden ærgrer sig over, at der kun er sodavand og ikke energidrik. Derudover er energien nu høj. Mikrofonen bliver givet videre til to unge fyre, som i dag skal agere kommentatorer og dommere. De ældre skatere har valgt ikke at deltage i konkurrencen, så opmærksomheden kan gå til de yngre.

Alles øjne er derfor på 11-årige Erik Valdemar Enggard Peidersen, som er dagens første kombattant. Kommentatoren roser hans tricks i vendinger, som er svære at forstå, når man ikke kender lingoen, og svære at høre for den opbakkende larm fra Eriks venner.

  • Erik Valdemar Enggard Peidersen (i den sorte t-shirt) og en ven får ros for deres mod. Anders Madsen har det "helt optur" over, hvordan de unge skatere bakker op om hinanden. (© Rebecca Christie)
  • Anders Madsen flyttede til Humlebæk i januar. Nu er han manden bag Humlebæk Riders. (Foto: © Morten Darving, morten darving)
  • Dagens dommere, som nogle gange underviser de yngre skatere. (Foto: © Morten Darving, morten darving)
  • Erik Valdemar Enggard Peidersen i luften (Foto: © Morten Darving, morten darving)
1 / 4

- Der er meget fællesskab i skateboard og løbehjul. Især fordi vi nu kan cykle hen til banen og ikke skal til Helsingør, fortæller Erik, da han er færdig.

I Helsingør ligger en meget større skatepark, som de ældre skatere bruger. Hele dagen gentager de yngre, hvor rart det er også at have en bane i Humlebæk.

- Jeg tror, det gør mig gladere at have den her bane. Hvis man keder sig, kan man være her i stedet for at gøre dumme ting, for eksempel at mødes og skate steder, hvor man ikke må, siger Erik Valdemar Enggard Peidersen, som sammen med sin ven er blevet foreningens børnerepræsentant. Han reklamerer for foreningen i skolen og deltager i møderne, hvis han har nogle gode idéer.

Og Erik er ikke den eneste, som har lagt mærke til fællesskabet i skateboarding. Det har kommunen også.

Fra P3 Mission til kommunal mission

På de stående tilskuerrækker til dagens konkurrence kan man også finde Fredensborg Kommunes borgmester. Som ung skatede han selv, men i dag holder han sig til at fortælle om kommunens investeringer i gadesporten.

- Det gode ved skateparker er, at du kommer ud og får frisk luft, men det er ikke organiseret. Du kan altid gøre det, siger borgmesteren Thomas Lykke Pedersen fra Socialdemokratiet.

Derfor har Fredensborg Kommune netop afsat én million til etablering af skateboardfaciliteter i 2025. Den halve million går til den nye forening i Humlebæk, som gerne vil lave en større bane i beton frem for asfalt og træ.

- Det er vigtigt, at der er tilbud for alle unge. Ikke kun dem, der kan lide fodbold. I dag sidder alt for mange alene med hovedet i skærmen. Dengang jeg var ung, var vi altid ude, siger Thomas Lykke Pedersen og tilføjer, at unges mistrivsel er en bekymring for alle kommuner.

Dagens konkurrence er ovre, og det er Erik Valdemar Enggards kammerat, der vinder førstepræmien. Erik selv vinder nogle klistermærker til skateboardet eller cykelhjelmen.

- Hvor er du mega sej, roser Erik sin ven, inden de går hen for at spise nogle flere pizzasnegle.

P3 Missionen er produceret med støtte fra Ebbefos Fonden og Østifterne.