'De får lyst til at dele uden at blive udspurgt': Forældrenes råd til de svære samtaler

Hvordan får forældre og deres børn en god snak om følsomme emner?

Spoiler: Færre skærme er et af de råd, der går igen. Og igen. (Foto: © Thomas Sjørup, Thomas Sjørup)

Hvis man i går formiddag tunede ind på forældrenes favoritkanal P4, kunne man høre, hvordan næsten hver fjerde unge oplever, at deres forældre har svært ved at tale med dem om følsomme emner. Man kunne tilmed høre, at seks ud af ti forældre gerne vil blive bedre til at tale om mental trivsel med deres børn.

Men man kunne også få en masse gode råd med sig. For nogle af de P4-lyttende forældre har tilsyneladende knækket koden til den gode samtale, og den kode sendte de gavmildt ind til "Formiddag på 4'eren".

Del selv

Måske er husets teenager ikke den eneste, som har haft en dårlig dag. Og måske er det federe at fortælle om sin dårlige dag, hvis man ikke er den eneste sårbare ved bordet.

I hvert fald går et råd igen:

- Fortæl ved middagsbordet, hvordan din egen dag har været. Del udfordringer og frustrationer, der egner sig til børn. De spejler sig i deres forældre, så de får selv lyst til at dele deres dag - uden at blive udspurgt.

Sådan lyder en besked signeret af "SP", som tilføjer, at man skal huske at holde tavse pauser, så barnet får plads til at udtrykke sig.

En anden familie har struktureret denne snak i en særlig leg rundt om spisebordet. "Janne" forklarer legen "bedste-værste-bedste" sådan her:

- Det vil sige, at alle skulle fortælle om de to bedste og den værste ting fra dagen. Når alle byder ind, bliver det mindre forhørsagtigt at tale med sine børn.

At den ærlige deling skal komme fra de ældre generationer, har også Linda Albrektsen lagt mærke til. Hun er farmor til to teenagedrenge.

- Det er vigtigt, at man også fortæller om de fjollede ting og fejl, som man selv har lavet som ung, og ikke blot fortæller om alle sine succeser. Jeg tror, at de skal have mulighed for at spejle sig i både godt og skidt, skriver hun.

Smid skærmene væk

Det her har du hørt før. Mange gange.

- Smid alle mobiltelefoner langt væk. Og begynd at tale med hinanden, skriver Anne Petersen fra Frederiksværk.

- Mistrivsel ku' måske undgås, hvis man nu lagde alle skærme væk og i stedet gik ud i naturen. De unge idealiserer, hvad de ser på Facebook, Instagram og lignende. Pil ud og leg! Skærme eksisterede ikke i min ungdom, stemmer "Den Eftertænksomme" i.

Samme råd lyder i mange af beskederne til P4. En forældre får sine to teenagepiger til at lægge mobilen fra sig i god tid, inden de skal sove. En far til to døtre i starten af tyverne formulerer det som at være tilgængelig:

- Altså ikke bare være til stede, men tilgængelig når jeg er til stede. Der behøver ikke altid være en plan eller et gøremål. Når jeg stiller fællesskabet til rådighed ved selv at være tilgængelig, lægger de helt automatisk forstyrrende elementer som sociale medier fra sig og involverer sig.

Samtalespil og nattesøvn

Gode råd kan være dyre. Andre kan købes for en hundredlap i den lokale boghandel.

"Mikkel" og hans familie bruger ofte en aften på at spille "Small Talk" fra Julemærkehjemmet, og det åbner op for både dybe og sjove snakke. "Caroline" har købt en julekalender, som "Wally and Whiz" har lavet i samarbejde med Red Barnet, hvor hver eneste låge stiller et nyt spørgsmål, som skal åbne for dialog.

Andre praktiske råd lyder på, at familien skal have sit nattesøvn og nærende mad.

Mindre håndgribeligt er rådet, som "Jens Erik" har sendt ind. Det klinger mere af et lille opråb:

- Børn og unge skal tænke og forholde sig til alt for meget. Måske man ikke altid skal føle og mærke sig selv? Livet er hårdt, og det er helt okay. Vi skal i mindre grad have psykologen til at fikse og i højere grad have samtaler i fællesskab med venner.

Hvis du er teenage-forældre vil du måske synes, at podcasten Forældremødet med Julia Lahme er et lyt værd.

P3 Missionen er produceret med støtte fra Ebbefos Fonden og Østifterne.