Bekymrede forældre vil gerne blive bedre til at tale om mental trivsel med deres børn: ’Nogle gange er man bare nødt til at kaste sig ud i det’

Forventningspres om at skulle stille de helt rigtige spørgsmål kan blive en stopklods for forældre, siger ekspert.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Grafik: Sys Therese Roed Abrahamsen

Hvordan har du det? Det kan lyde som et simpelt spørgsmål. Men noget tyder på, at det ikke er helt så nemt at gå til.

To nye undersøgelser, som Epinion har lavet for DR, viser nemlig, at næsten hver fjerde unge oplever, at deres forældre har svært ved at tale med dem om følsomme emner, som hvordan de har det. Og seks ud af ti forældre vil gerne blive bedre til at tale om mental trivsel med deres børn.

Ungdomsforsker Søren Østergaard, der også er leder af Center for Ungdomsstudier, påpeger, at mange forældre i dag egentlig ønsker at tage del i deres børns liv.

- Vi har en forældregeneration, der er ret engagerede i deres børn, men måske nogle gange kan være lidt mere famlende i forhold til, hvordan de egentlig skal tale med deres børn omkring nogle af de udfordringer, de ser, siger han.

Tyngende overskrifter skaber bekymring hos forældre

Samtidig med at det kan være svært at få taget hul på snakken, er mange forældre også urolige for deres børn og unges ve og vel. Halvdelen af alle forældre i de to nye undersøgelser svarer, at de bekymrer sig for deres børns mentale trivsel – og hver femte forælder bekymrer sig meget.

Bekymringen kan ifølge ungdomsforsker Søren Østergaard skyldes, at der er stort fokus på og meget debat om unges trivsel lige nu.

- Det fylder rigtig meget i medierne, og det er helt naturligt, at man som forældre også bliver påvirket af, hvad der sker i det offentlige rum, siger han.

Gennem flere år har undersøgelser peget på stigende mistrivsel blandt børn og unge. I august viste en omfattende undersøgelse af skolebørns sundhed, at særligt unge piger trives dårligt mentalt – mange af dem oplever nervøsitet ugentligt og har lavt selvværd.

Søren Østergaard indskyder dog, at det er vigtigt at huske på, at størstedelen af børn og unge faktisk har det godt og trives.

- Men der er en voksende gruppe, som kæmper med forskellige psykiatriske diagnoser, med ufrivillig ensomhed. Jeg tror, at det er rigtig vigtigt, at man som forælder er god til at være nysgerrig på, hvor ens barn er henne.

Det behøver ikke være perfekt

Når mange forældre trods bekymring stadig har svært ved at tale med deres børn om trivsel, kan det ifølge Søren Østergaard skyldes forældrenes forventninger til sig selv. Hvis de forestiller sig, at samtalen med deres barn skal være perfekt, kan det blive en stopklods.

- De vil rigtig gerne stille de rigtige spørgsmål, og nogle gange er man bare nødt til at kaste sig ud i det og stille det spørgsmål, som nogle af os betalte 1200 'bobs' for hos psykologen, nemlig: Hvordan har du det?

Hos Børns Vilkår har de også nogle gange de bekymrede forældre i røret gennem deres rådgivningstilbud ForældreTelefonen.

Mirjam Marie Westh, der er ungefaglig konsulent i Børns Vilkår, fortæller, at forældrene ofte ønsker at kunne tale åbent med deres børn og unge – men det er ikke altid ligetil.

- Vi bliver ind imellem kontaktet af forældre, som fortæller, at jo ældre deres børn bliver, jo sværere synes de også, at det er at få en god åben dialog med deres unge. At den unge måske isolerer sig på værelset eller ikke har lyst til at tale.

Mangler du som forælder viden om, hvordan du kan tale bedre om trivsel med dit barn? Så kan du få tre gode råd til at starte samtalen her:

Mirjam Marie Westh fortæller også, at mange af de børn og unge, der ringer ind til Børnetelefonen eller Børns Vilkårs ungerådvigning HØRT, går alene med svære tanker og bekymringer, fordi de ikke oplever at blive taget alvorligt af de voksne, der er omkring dem.

Fortællingen om de tavse unge går igen i de nye Epinion-undersøgelser. Her svarer næsten hver tredje unge, at de ikke har lyst til at tale om deres mentale trivsel.

Alligevel er det vigtigt, at forældre forsøger at få de unge i tale ved at spørge ind til dem, siger Søren Østergaard. For det har negative konsekvenser, hvis de unge lukker sig om sig selv.

- Hvis man som ung selv skal håndtere de her ting, risikerer man virkelig at vokse op i det, man kunne kalde et individualiseret ekkokammer, hvor man bare tænker: Jeg er den eneste, der har det sådan her.

Gider teenagere overhovedet tale med deres forældre?

Søren Østergaard påpeger, at der er mange positive effekter at spore hos de unge, der har god kontakt til deres forældre.

- Vi kan se, at de unge, som vokser op i familier, hvor man snakker om alt muligt, også er dem, der snakker med alle mulige andre voksne og herunder også spørger om hjælp, hvis der er ting, de synes, der er vanskelige.

Han opfordrer derfor forældre til at kaste sig ud i det og hellere at stille ét spørgsmål for meget til deres børn end ét spørgsmål for lidt. For børn og unge kan sagtens finde ud af at sparke spørgsmålene til hjørne, hvis de synes, forældrene går over en grænse, vurderer han.

- Jeg tror det er rigtig vigtigt, at man som forældre lader være med hele tiden at tale om det, der er trygt, men også taler om det, der er vigtigt. Det, der er vigtigt i ens barns liv, finder man kun ud af, hvis man snakker sammen, siger Søren Østergaard, ungdomsforsker og leder ved Center for Ungdomsstudier. (© (c) DR)

Er det ikke utopisk at tro, at teenagere har lyst til at snakke med deres forældre om de ting, der måske gør ondt eller er meget private?

- Vi har jo alle sammen oplevet, at det var akavet at snakke med ens forældre. Men relationen mellem børn og forældre i dag er anderledes. Når vi spørger unge om, hvem de går til, når de er virkelig pressede, så er det ofte forældrene. Det skal forældrene bare vide - de har kæmpe taleret i deres barns liv.

I løbet af de seneste år er der blevet talt meget om mistrivsel blandt unge. Men heldigvis er der også mange ting, der gør dem glade. Se selv her: