Hvornår har du sidst haft menstruation?
Det spørgsmål kan drenge og mænd blive stillet, når de skal udredes for en spiseforstyrrelse. For her møder de et system, der er skabt ud fra kvinders symptomer.
Det mener flere eksperter på området.
- Alle spørgeskemaer og diagnosekriterier, så som ophør af menstruation, er tilrettelagt efter den største gruppe patienter, som er kvinder, siger Loa Clausen, psykolog og seniorforsker i børne- og ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet
Foreningen Bedre Psykiatri, der støtter pårørende til patienter i psykiatrien, har i deres rådgivning ofte lagt mærke til den her kønnede skævvridning. De har blandt andet talt med forældre til mandlige patienter i psykiatrien, der på bagkant overvejer, om der var tale om en spiseforstyrrelse tidligere i sønnens liv.
- For de bliver ikke set eller screenet ordentligt. Måske drengene og mændene ikke engang selv ved, at de har en spiseforstyrrelse, siger psykologfaglig rådgiver i foreningen Christina Toftdahl Olesen på baggrund af sine samtaler med pårørende.
Og ifølge Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, er det et problem.
- Noget skal opdateres i udredningen, så den også passer til mænd, siger foreningens samtale- og behandlingschef, Cathrine de Thurah Wulff.
Kvindelige tyndhedsidealer
Ikke alle regioner har det samme forløb, når de udreder for en spiseforstyrrelse, men mange psykiatriske afdelinger lader patienterne svare på nogle spørgeskemaer.
Og her er det ikke kun spørgsmålene omkring menstruation, der er målrettet kvinder. Det samme er de spørgsmål, der handler om kropsidealer og kropsopfattelse.
For kropsidealerne hos spiseforstyrrede mænd er ikke altid de samme som hos kvinderne, lyder det fra flere eksperter. Mens de mandlige patienter ofte stiler efter tydelige muskler, spørger spørgeskemaerne ind til stræben efter tyndhed.
- Skemaerne spørger ind til fedmefølelser, som går på et tyndhedsideal, der ofte ses hos spiseforstyrrede kvinder. Kropsidealerne for mænd er derimod typisk fokuseret på muskelopbygning, siger Loa Clausen fra Aarhus Universitet.
Det er der ikke nogen af skemaerne, der spørger ind til, forklarer hun.
Og det har en pris, erfarer Christina Toftdahl Olesen i sin rolle som rådgiver hos Bedre Psykiatri.
- Min oplevelse er, at psykiatrien ikke fanger alle de unge mænd, der har det dårligt derude, fordi vi spørger dem på den forkerte måde. Lige præcis i sådan nogle spørgeskemaer bliver drenge og mænd simpelthen ikke bliver mødt, siger hun.
Af samme grund overser forskningen måske, hvor mange mænd, der egentlig har spiseforstyrrelser i samfundet, siger Loa Clausen.
- Selv forskere kan have svært ved at opdage, hvor mange mænd, der har spiseforstyrrelser. Når vi laver store undersøgelser, ser vores instrumenter ikke ud til at være gode nok til at opdage mænds spiseforstyrrelser, fordi kropsidealerne er meget anderledes. Og det er et problem, siger hun.
Indtil videre viser undersøgelser, at hver tiende person, der lider af en spiseforstyrrelse, er en mand.
'Lad os gøre os umage'
Ifølge Cathrine de Thurah Wulff fra Foreningen Spiseforstyrrelse og Selvskade bør udredningen opdateres, så den også inkluderer de symptomer på spiseforstyrrelse, mange mænd oplever.
Det handler blandt andet om at spørge ind til potensproblemer, som hendes erfaring viser, at flere spiseforstyrrede mænd døjer med.
- Lad os nu gøre os lidt umage for at gøre opmærksom på, at de her diagnosekriterier er outdatede, så vi også hjælper nye læger med at tænke i retning af en spiseforstyrrelse, når de ser en syg mand. Alle vil da gerne have, at de her mænd føler sig velkomne, siger Cathrine de Thurah Wulff.
Hos Danske Regioner anerkender de problemet.
- Vi ved, at flere drenge og mænd også rammes af en spiseforstyrrelse. Det er en alvorlig sygdom, og vi skal hele tiden udvikle udredning og behandling ud fra nyeste viden. Derfor skal vi også indrette os efter, at flere drenge og mænd rammes, lyder det i et skriftligt svar fra Jacob Klærke, der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner.
Han sætter sin lid til en nyetableret såkaldt tværfaglig kvalitetsgruppe med fokus på spiseforstyrrelser.
- Jeg er sikker på, at det vil bidrage til endnu højere faglighed og kvalitet i behandlingen, herunder også behandling af spiseforstyrrelser hos drenge og mænd, skriver han.