Lærke fik sjælden sygdom og sidder i kørestol: Nu bliver hun hyldet med ny pris

Sygdommen har givet Lærke Kjær Fentz mod og lyst til at ytre sig. Nu har hun vundet prisen for 'Årets Nye Stemme'.

Lærke Kjær Fentz blev tildelt prisen ved DR's grundlovsfest. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Lærke Kjær Fentz skal til at finde en fornem plads på reolen i sin nye kollegielejlighed.

For hun har nemlig netop modtaget prisen for 'Årets Nye Stemme', hvilket skete til DR's Grundlovsfest i København.

- Jeg er dybt rørt og overvældet over at modtage denne pris. Det er en stor ære, og jeg føler mig meget ydmyg og privilegeret, lød det fra scenen, da 22-årige Lærke modtog prisen foran publikum.

Sammen med fire andre var Lærke nomineret til Danske Talers pris, der i år blev uddelt for allerførste gang.

Danske Taler arbejder for at fremme taletraditionen, og den nye pris hylder unge, der har turdet tage ordet og stille sig frem med et budskab.

Lærkes budskab handler blandt andet om at handicap ikke altid ser ud på en bestemt måde.

Hun blev som 21-årig afhængig af en kørestol på grund af den sjældne, genetiske bindevævssygdom Ehlers Danlos Syndrom.

En dag i gymnasiet blev Lærke spurgt, om hun ville ind og tale med rektor. Hun frygtede, at det var, fordi hun havde haft mange sygedage, men det viste sig, at rektor ville høre hende, om hun ville holde en dimissionstale, når hun blev student. (Foto: © PRIVAT)

Og selvom sygdommen fik sat en stopper for det ungdomsliv, hun troede, hun skulle til at leve - med cykelrejser i Europa og skiture i de norske fjelde - var det ifølge Lærke samtidig en form for redning.

Sygdommen gav hende nemlig en mulighed for at ytre sig:

- Da jeg fik min diagnose, var det også her, jeg fik modet til at bruge min stemme om det at leve med et dynamisk handicap, hvor jeg nogle dage sidder i kørestol, nogle dage går med rollator, og nogle dage godt kan gå korte distancer, sagde hun i sin takketale og fortsatte:

- Jeg kunne godt sætte mig ind i, at det var svært at forstå, og det var derfor, at jeg gerne ville klæde andre på i, hvordan livet med et handicap kan være lige så nuanceret og dynamisk som et liv uden.

En af de første gange Lærke tog ordet foran en stor forsamling var, da hun blev student i 2022. Hun holdt nemlig dimissionstalen på gymnasiet - fra den kørestol, som kort forinden var blevet en del af hendes liv.

Men kørestolen har ikke sat en stopper for Lærkes ambitioner. Tværtimod. Efter hun blev student, har hun haft et fuldtidsarbejde på sit tidligere gymnasium.

Og til sommer starter hun på et studie, hvor hun skal læse samfundsfag med henblik på at blive gymnasielærer.

Inden længe flytter hun i øvrigt hjemmefra og til Aarhus, hvor en kollegielejlighed venter på hende og kæresten.

'Det er kun jer, der ville kunne holde netop jeres taler'

Udover Lærke var fire andre også nomineret til 'Årets Nye Stemme'.

Det var Ronas Frausing Korkmaz, Aviaya Marie Hjortsbjerg Andersen, Marie Holt Hermansen og Ibrahim Fadi El-Hassan.

- Fælles for jer er, at I bruger jer selv. Jeres etnicitet, jeres kulturelle ophav, jeres alder, køn eller handicap. Det giver en autenticitet i stemmen. For det er kun jer, der ville kunne holde netop jeres taler, lød det fra Kasper Stisen, ungdomskonsulent i Fagbevægelsens Ungdom, da prisen skulle uddeles.

I alt fem finalister var i spil til prisen, der i sidste ende gik til Lærke Kjær Fentz. Her ses hun sammen med de øvrige finalister. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Alle har kunnet indstille nominerede til prisen, og juryen har efterfølgende udvalgt de fem finalister – ikke ud fra selve budskabet i deres tale, men for deres talent for at udtrykke sig selv og viljen til at stille sig frem.

Vinderen blev fundet på baggrund af en jurys vurdering samt læserstemmer fra brugere på dr.dk. Juryens stemmer talte for 50 procent, men de sidste 50 procent altså var brugernes stemmer.

Udover selve prisen kan Lærke Kjær Fentz også tage 5.000 kroner med hjem, og fra scenekanten sluttede hun af med ordene:

- Jeg vil fortsætte med at gøre mit bedste for at leve op til den tillid og anerkendelse, som I har vist mig. Tusind tak til Danske taler, P3 og Tuborgfondet, der gennem denne pris arbejder for at hylde unge talere.

Lærke Kjær Fentz lider af en sjælden bindevævssygdom og vil sprede ordet om, at handicap ikke altid ser ud på en bestemt måde. Selvom hun bruger kørestol kan hun nemlig også stadig stå og gå. (Foto: © Betina Garcia, DR)