Af Kirsten Baltzer Kahr
Hvor langt vil mennesker gå for at beskytte det, de elsker?
I den psykologiske thriller ‘Fred til lands’ møder vi en gruppe mennesker i et lokalsamfund, der har været ramt af en forbrydelse, uden straf. Ondskaben har slået rod. Og afmagten er i ledtog med frygten begyndt at sprede sig. Sammen beslutter de at tage kampen op og fordrive ondskaben for at få det gode liv tilbage. Men når man begynder at lege Gud, er der fare for, at man bliver til Djævlen.
‘Fred til lands’ trækker seeren med derind, hvor mennesket har ondt. Af sorg over det man har mistet eller ikke kan få. Det handler om forældre og deres børn. Og ønsker om børn. Om kærlighed, der ikke rækker, ikke kan forløses, eller har svigtet. Og om mennesker, der går vredens vej, når sorgen bliver ubærlig. Hvad sker der så? Når man ikke længere vil sidde alene og vente på, at systemet handler, men vælger selv at tage magten for at fjerne den ydre fjende. Når man føler sig i sin ret til at tage et andet liv.
'Fred til Lands’ er en serie om, hvad der sker, når mennesket lader sine allermest primitive og stærke drifter tage over - med hævn, had og vrede. Samtidig er det en fortælling om kærlighed: Om hvor langt vi er villige til at gå for at beskytte dem, vi elsker.
Drømmen om det gode liv
’Fred til lands’ udspiller sig i en dansk provinsby, der på overfladen tager sig ud som de fleste andre små byer. Der er skolen, biblioteket, lægehuset, Ballings kyllingefarm og bodegaen ’Syveren’. Men byen har også Mike. En ung mand, som terroriserer byen - først i det skjulte, men efterhånden mere åbenlyst i sin grænseløse adfærd, blottet for moral. Mike har tilsyneladende dræbt en uskyldig dreng og sluppet afsted med det. Indtil seriens første afsnit, hvor en gruppe indbyggere mødes. De lever meget forskellige liv i byen, men har én ting til fælles: Mike er ved at ødelægge deres tilværelse. Og de beslutter at forsøge at gennemføre det perfekte mord, der kan fordrive ondskaben og føre dem tilbage til en bedre tid.
Hver by har sin heks, og hvert sogn sine trolde. Sådan synger vi i Drachmanns smukke midsommervise - om lysets sejr over mørket. I DR’s kommende dramaserie stiller en gruppe mennesker i en lille by spørgsmålet: Hvorfor slår vi ikke bare trolden ihjel? Drevet af ønsket om fred til lands.
Hovedforfatterne Christian Torpe og Marie Østerbye siger:
- Det ligger dybt i menneskets natur at beskytte dem, vi elsker, at værne dem mod ondskab, mod en fjende udefra. Ifølge 'Midsommervisen' er det med glædesblus, at ondskab skal betvinges. 'Fred til lands' går den anden vej. Her bekæmpes ondskaben med ondskab. Når man tager det skridt og dermed giver slip på det civiliserede og lukker det primitive ind, så åbner man også op for nogle farlige sluser. Men man åbner også op for noget kraftfuldt, en følelse af pludseligt at tage magten over ens eget liv. Det er hele seriens udgangspunkt, at gå ind i de nuancer og gråtoner, der tegner sig i den menneskelige psyke, når tingene ikke længere bare er enten smukke eller grimme, gode eller onde.
’Fred til lands’ er en serie i otte afsnit af en time, som sendes på DR1 søndage klokken 20.00 i efteråret 2019. Serien har premiere på DRTV den 6. oktober klokken 6.00 og tv-premiere på DR1 den 6. oktober klokken 20.00. De efterfølgende afsnit vises hver fredag klokken 6.00 på DRTV.
‘Fred til lands’ er produceret af MOTOR i co-produktion med DR Drama og med støtte fra FilmFyn. Hele serien er optaget på Fyn.
Medvirkende:
Bibi (Lene Maria Christensen) er gift med Tom, med hvem hun driver den lokale bodega Syveren, byens hjerteslag og samlingssted. Bibi er venlig, imødekommende, på overfladen tilfreds, men reelt uforløst – for hvor hendes ægteskab med Tom er fyldt med ømhed og respekt, er seksualiteten fraværende. Og Bibi ønsker sig mere end noget andet et barn, at blive mor – og da hun opdager, at hendes søde, men lidt svage mand Tom chikaneres af Mike, at dette er grunden til deres manglende sexliv, vækkes der kræfter i Bibi, hun ikke selv vidste, hun havde.
Mike (Morten Hee Andersen) er en ung mand tilsyneladende uden grænser eller moral. Han er hyperintelligent og kan true sine ofre, ikke blot fysisk, men også ved at ramme psykologiske smertepunkter. Han er rastløs, energisk og med psykopatens mangel på empati. Mike arbejder hos den lokale mekaniker, men i virkeligheden lever han af at sælge og køre stoffer, via sine forbindelser til bandemiljøet i Odense.
Peter (Claus Riis Østergaard) Byens læge og far til Aksel (Viktor Medum), der blev kørt ned af Mike halvandet år tidligere. Peter har aldrig været nogen varm eller elskelig mand, tynget af at overtage ansvaret for forældrene og farens praksis i byen - men efter Aksels død har Peter trukket sig endnu mere ind i sig selv. I stedet for at sørge lader Peter sig langsomt fylde med vrede over et retssystem, der fejler, og et ønske om hævn.
Milad (Dar Salim) er uddannet ingeniør og oprindeligt fra Irak. Arbejder som chef på Ballings kyllingefarm. Han er enkemand og far til Jakob på 14 (Victor Skov Dahl Christiansen). Milad har dedikeret sig til rollen som alenefar og har ikke anden kærlighed i sit liv end sin søn, som til gengæld betyder alt. Milad er civiliseret, ekstremt høflig, altid hjælpsom – men under overfladen lurer noget andet ukontrollerbart, et løfte om vold. Indtil den dag hvor Milad tvinges til at konfronteres med den smertelige fortid, han har kæmpet for at skjule de sidste 20 år.
Martin (Anders Juul) Peters lillebror. Forfatter med én bestseller i bagagen, men årene er gået. Bog nummer to lader vente på sig, og Martin er for længst løbet tør for både anmelderroser og penge. Martin er en charmør og en livsløgner: Han vender tilbage til byen under dække af at ville hjælpe sin bror gennem sorgen, men i virkeligheden har Martin brug for Peters penge. Langsomt vikles Martin ind i de liv, der leves i byen. Han opdager, hvor meget Peter har brug for ham, og han indser, at han ikke er færdig med Anna.
Anna (Marijana Jankovic) er gift med John, arbejder i den lokale hjemmepleje og er mor til Kasper. Anna var ungdomskæreste med Martin, men da Martin forlod hende, giftede hun sig med John og ignorerede det faktum, at den stabile, men også lidt firkantede John var hendes andetvalg. Anna har en stille længsel efter et andet liv, og da Martin kommer til byen igen, åbnes der op igen for håb og drømme, som Anna troede for længst var glemt.
John (Mads Rømer) er Kaspers far og gift med Anna. En rolig, stædig alfahan, der i misforstået maskulin stolthed fortrænger egne følelser og sønnens tilstand. John er en knudemand, men han elsker sin søn og sin kone højt. Selvom han inderst inde ved, at han ikke var Annas førstevalg, vil John gøre alt for sin familie. John arbejder på Ballings, den lokale kyllingefarm, hvor han er i konstant konflikt med sin nye chef, Milad.
Tom (Jesper Riefenstahl) er Bibis mand. Vellidt, sympatisk og hårdtarbejdende. Han ejer Syveren i fællesskab med Bibi, er en aktiv del af byens foreningsliv som fodboldtræner og sammen har Bibi og Tom skabt sig et godt liv i byen. Men Toms altid glade smil dækker over en hemmelighed. Han terroriseres af Mike, fysisk såvel som psykisk, og da Mike intensiverer sin chikane, tvinges Tom til at afsløre sandheden.
Kasper (Sylvester Byder) er John og Annas eneste barn og Mikes hangaround. Kasper er en viljesvag og usikker ung mand, som er blevet suget ind i et ulige venskab med Mike, i et skævt magtforhold, som Kasper efterhånden hverken kan eller vil bryde ud af. Han er lige dele skræmt og tiltrukket af Mike. Men efter Aksels død har noget ændret sig.
Mia (Frieda Krøgholt) var Aksels kæreste. Hun arbejder på Syveren og drømmer om et liv et andet sted – et sted, hvor alle ikke kender alle, og hvor hun ikke dagligt konfronteres med byens fortrængning: At Mike slog Aksel ihjel. Men Mia er i al sin sorg også modig og insisterer på at være byens sandhedssiger, ligegyldigt hvor meget dette også ekskluderer hende fra fællesskabet.
Hovedforfattere: Christian Torpe og Marie Østerbye
‘Fred til lands’ er skrevet og skabt af Christian Torpe og Marie Østerbye, som blandt andet stod bag tv-serierne ’Rita’ og ’Hjørdis’ og den amerikanske Stephen King-filmatisering ’The Mist’. Udover tv-serierne har Christian Torpe blandt andet skrevet det Bodil-vindende manuskript til ’Stille hjerte’, der blev instrueret af Bille August, og den kommende filmatisering af Christian Jungersens bestseller ‘Undtagelsen’. Senest har han skrevet den amerikanske film ’Blackbird’ (remake af ’Stille hjerte’) med blandt andre Kate Winslet og Susan Sarandon på rollelisten. Marie Østerbye har desuden skrevet på serier som Netflix’s ‘The Rain’, ‘Bedre Skilt end Aldrig’ og DRs kommende dramaserie ‘Når støvet har lagt sig’.
Konceptuerende instruktør: Louise Friedberg
Efter at have etableret sig som en af de mest anerkendte serieinstruktører herhjemme med serier som ‘Borgen', ‘Norskov', ‘Arvingerne', 'Herrens Veje', ‘Sommer' og ‘Ørnen', har Louise Friedberg de senere år skabt en succesfuld karriere i USA, hvor hun har instrueret serier som 'House of Cards' og 'Good Behaviour'. Med konceptureringen af ‘Fred til lands’ er Louise Friedberg vendt tilbage til Danmark.
Episodeinstruktører: Martin de Thura og Søren Balle
Martin de Thurah er en af tidens mest efterspurgte og anerkendte musikvideo- og reklameinstruktører. Han står bag videoer for navne som James Blake, Feist, Kanye West, Robin, Röyksopp, St. Vincent og David Byrne, og prisvindende reklamer for alt fra Playstation til det amerikanske olympiske nationalteam. med stjerner som Serena Williams og Michael Phelps. Hans kortfilm har været udtaget til de prestigefyldte festivaler i Cannes og Venedig, og han har to gange vundet Director´s Guild Awards i USA som Commercial Director of the Year. Efter en årrække bosat i New York og Los Angeles vender Martin de Thurah hjem til Danmark med debut som tv-serieinstruktør i 'Fred til Lands’.
Søren Balle debuterede med den prisvindende spillefilm 'Klumpfisken' og har siden instrueret flere tv-serier som 'Bedrag 3', 'Norskov', 'Herrens veje' og 'The Rain'.
Producent: Jesper Morthorst
Producenten Jesper Morthorst fra produktionsselskabet MOTOR står bag prisvindende succeser som ’Stille hjerte’, ’Heartstone’, ’Norskov’ og ’Rita’.
Komponist: Colin Stetson
Colin Stetson har komponeret musikken til ‘Fred til lands’ og markerer sig i øjeblikket som en af de mest efterspurgte nye filmkomponister. Han har medvirket til at lave musik til film som ‘Arrival', 'Mary Magdalene', '12 Years a Slave' og 'Smagen af rust og ben’. Han fik sit store film-gennembrud med sine musik-scores til Ari Asters anerkendte og prisvindende gyser-succes ‘Hereditary' og Sean Pean-serien 'The first’. Stetson er desuden en anerkendt saxofonist og har udgivet en lang række albums - og spillet med verdensstjerner som Lady Gaga.