Forskelsbehandling af borgere på baggrund af etnicitet er noget, vi har hørt om fra udlandet, men hvad med i Danmark – sker det her i landet? Nej, siger systemet.
DR2 Dokumentar har undersøgt, om det passer, og fortæller i dokumentarseriens første del ’I politiets vold - Mørk og mistænkt’ en anden historie: Stammer du eller din familie fra udlandet, er der større risiko for at blive anholdt, selvom du er uskyldig - end hvis du er etnisk dansk.
Seriens anden del ’I politiets vold – Betjentenes ord mod dit’ gennemgår tre borgeres klager, hvor hverken Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), Statsadvokaten eller Rigsadvokaten har rettet kritik mod betjentene
Dokumentaren undersøger, hvordan DUP, der bærer sloganet I sandhedens tjeneste, så jagter sandheden - og hvordan kontrollen fungerer med de sager, som politiet stadig selv afgør.
Flemming Hedegaard, der er kanalchef på DR2, siger:
” På DR2 vil vi gerne gå i dybden med aktuelle emner og give danskerne ny indsigt i områder, vi ikke normalt har adgang til. Det gør dokumentarserien ’I politiets vold’. Første del ’Mørk og mistænkt’ dokumenterer et samfundsforhold, der ikke tidligere er blevet stillet skarpt på og kommer med helt nye oplysninger på området. Programmet afdækker, hvorvidt der udøves etnisk profilering i det danske politivæsen og sætter spørgsmål ved, hvordan det reelt forholder sig med ligebehandlingen i Danmark i dag - det er et væsentligt spørgsmål at belyse i et retssamfund som det danske. I den opfølgende dokumentar ’Betjentens ord mod dit’ perspektiveres borgernes rettigheder i forhold til vores nuværende uafhængige klagesystem.”
Mørk og mistænkt
I Danmark har alle borgere uanset herkomst de samme rettigheder til ikke at blive diskrimineret på baggrund af hudfarve, religiøse tilhørsforhold eller andre personlige, lovlige præferencer. Det gælder på arbejdsmarkedet, i vores uddannelsessystem, i kontakten med politiet og i det offentlige rum generelt.
Dokumentaren ’Mørk og mistænkt’ undersøger om danskere med anden etnisk baggrund oftere bliver uretmæssigt sigtet eller anholdt af politiet, uden at de har gjort noget. Nye tal fra Danmarks Statistik perspektiverer en række af de medvirkendes udsagn om, at de oplever etnisk profilering fra politiet, da de gentagne gange er blevet stoppet af politiet uden konkret mistanke, men med visitation og sigtelser til følge.
'DR2 Dokumentar' har fået lavet en særkørsel fra Danmarks Statistik, der kortlægger alle sigtelser foretaget af dansk politi i 2014. I programmet interviewes eksperter i retssikkerhed og menneskerettigheder, som vurderer, at der er grund til at tage tallene alvorligt, fordi de viser, at der er en højere risiko for at blive sigtet, anholdt og varetægtsfængslet for noget, man ikke får en dom for, hvis man er indvandrer eller efterkommer af indvandrere, end hvis man er etnisk dansk.
Samtidig fortæller en række indvandrere og efterkommere med ren straffeattest, at de føler sig diskrimineret at politiet; at de bliver stoppet gang på gang, uden at det fører til en dom. Dokumentaren lader også ledelsen i dansk politi svare på, hvorfor politiet arbejder, som de gør.
Betjentenes ord mod dit
Hvert år bliver der indsendt flere tusinde klager over politiet – over alt fra sprogbrug til anholdelser og vold.
Anholdt og smidt i detentionen for at smide en stump pølsebrød. Slået og sparket uden grund. Smidt i jorden med mistede tænder og en knust kæbe til følge. Sådan lyder anklagerne fra tre danskere, der alle har klaget over politiet. Alle tre klager er blevet afvist; de involverede betjente benægter beskyldningerne. Og sådan går det for de fleste af dem, der i dag indberetter klager mod politiet, hvor kun 6,6 % får medhold i de såkaldte adfærdssager.
Dokumentaren ’Betjentenes ord mod dit’ gennemgår de tre sager for at undersøge, hvordan borgerne er stillet, når det er betjentes ord mod dit. Og hvordan DUP jagter sandheden og undersøger kontrollen med de sager, som politiet stadig selv afgør.
En evaluering af klagesystemer viser, at op imod 75 procent af dem, der klager til DUP i dag, er utilfredse med klagebehandlingen og ikke føler sig retfærdigt behandlet i systemet. Flere oplever, at sagerne ikke bliver behandlet kritisk og upartisk; at efterforskningen ikke er grundigt nok. De føler sig ikke hørt og taget alvorligt. Og det ender med borgernes ord mod politiets.
’I politiets vold - Mørk og mistænkt’ på DR TV 21. maj og på DR2 den 22. maj.
’I politiets vold – Betjentenes ord mod dit’ på DR TV 28. maj og på DR2 den 29. maj.