DR ser nærmere på angst og hvordan vi trives

I de kommende to uger sætter DR3, P3 og dr.dk fokus på angst med temaet ’Hvordan går det? Tema om angst’. Blandt andet følger DR3 den angstramte skuespiller Rudi Køhnke i programserien ’Rudi er bange’.

Angsten har magten over Rudi Køhnkes liv. Ved siden af sit liv som skuespiller, lever Rudi et isoleret liv i sin et-værelses lejlighed. Angsten tvinger ham til at søge ly i trygge rammer og gør det umuligt for ham at have et 'normalt' liv med familie, venner og sociale aktiviteter. Rudi slæber rundt på en rygsæk af ubehagelige oplevelser, der gør, at han ikke stoler på sin omverden og han føler, at han ikke bliver forstået. Og hele tiden lurer angsten og venter på at angribe ham. (Doceye Digital © Type 2)

Ifølge Dansk Psykolog Forening er de samlede samfundsomkostninger forbundet med angstsygdom på cirka 9,5 milliarder kroner årligt. Man anslår, at omkring 350.000 danskere lider af sygdommen, som kan være alt fra panikangst, OCD, fobier til PTSD. Samtidig er rigtig mange unge ramt af stress, som kan være tegn på eller lede til angst.

”I efteråret spurgte vi de unge: "Hvordan går det med stress"? På samme måde spørger vi nu, hvordan det går med angst. Mange unge oplever det at have angst som et tabu, og det er grunden til, at DR med dette tema retter fokus på deres mentale trivsel. Derfor taler DR3, P3 og dr.dk de kommende uger med de unge om, hvordan angst opleves indefra, og hvordan man kan bekæmpe den,” fortæller Nikolaj Vitting Hermann, der er tværmediel redaktør i DR Medier.

Rudi er bange

DR3 har premiere på ’Rudi er bange’ - en dokumentar i fire afsnit. I programserien står skuespilleren Rudi Køhnke frem og viser den rå og ærlige side af at leve et liv med voldsom angst. Gennem et år har Rudi ladet et kamerahold komme helt tæt på og filme hans hverdag. Det er blevet til en ærlig og blottende fortælling om, hvor invaliderende angst kan være. Og et til tider skræmmende indblik i en verden, hvor sygdommen dominerer totalt og nedture, depression og angstanfald med katastrofetanker om død overskygger glæde, håb og troen på et godt liv. 41-årige Rudi Køhnke fik et bragende gennembrud i Hella Joofs komedie 'Fidibus' fra 2006. Den selvlærte skuespiller var på alles læber, og succesen var stor. Men et par år efter gik det galt, da Rudi blev fyret fra en stor tv-serie.

Herefter gik det hurtigt ned af bakke, og pludselig stoppede telefonen med at ringe. Rygter om stoffer og alkoholisme klæbede sig til Rudi og var med til at puste til hans evigt ulmende angst. Rudi forsvandt i en lang årrække fra de store produktioner og overskrifterne.

Kampen for kontrol

DR3’s ’Rudi er bange’ viser hans kamp for at vende tilbage til et meningsfuldt liv med bedre kontrol over angsten. Men også kampen for at få karrieren og de store roller tilbage, kampen for respekt og ikke mindst kampen for at få aftabuiseret angsten og skabe større forståelse mellem angstlidende og omverden. ”På DR3 forsøger vi altid at give indblik i nogle de mange sider, der findes af mennesket. ’Rudi er bange’ er et brutalt og hudløst indblik i, hvor invaliderende det kan være at leve med angst. Mit håb er derfor, at Rudis mod til at lægge sit liv frem vil føre til en aftabuisering af sygdommen og få startet nogle gode samtaler om emnet,” siger redaktør på DR3 Mads Kromann Andersen.

Når hver dag er en kamp

DR3 viser også ’Frederikke er en klods om benet’ om 18-årige Frederikke, der kæmper med angst, som ofte får hende til pludseligt at besvime. Hun kan derfor kun klare hverdagen med hjælp fra sine forældre og kæreste, der må tilpasse sig Frederikkes behov. Frederikke vil rigtig gerne være mere selvstændig og har derfor besluttet sig for at flytte hjemmefra, men det er svært at klare sig selv, når man hverken kan købe stort ind eller tage bussen selv.

Man kan også se de to DR3-dokumentarer 'Fanget af angst', der handler om henholdsvis Caroline og Ditte. 23-årige Caroline kæmper med og mod sin angst for at kaste op - og deraf frygten for at komme i kontakt med bakterier, der kan føre til, at hun kaster op. En ganske almindelig indkøbstur eller en bytur med veninderne er en stor kamp, som hun hver dag tager, så angsten ikke får overtaget. Ditte på 20 år har siden sit første angstanfald på Roskilde Festival kæmpet med sin angst for åbne pladser og steder med mange mennesker. Vi er med Ditte, når hun prøver at fremprovokere sin angst og kontrollere den i Kødbyen og på Bakken.

Fokus på P3 og dr.dk

I de to uger temaet varer, vil P3 også have fokus rettet mod de mange aspekter af angst. Her vil unge i de kommende uger fortælle om, hvordan angst opleves, og hvad der skal til for at slippe fri af angst. Blandt andet spørger 'Go’ Morgen P3', hvad der virker bedst for at bekæmpe angst, 'Danskerbingo' hører lytternes og pårørendes oplevelser med angst og har en ungerådgiver med i studiet, som det efterfølgende er muligt at chatte med, og så taler 'Curlingklubben' og 'Tværs' om angst, både når det er en del af en almindelig hverdag, men også når det bliver en sygdom. På både dr.dk og DRs sociale medier er der fokus på de unges fortællinger om angst oplevet indefra.

Sådan sender DR3: Rudi er bange: 21. maj klokken 21.30 eller på DRTV fra søndag den 20. maj. Tværs på DR3 – ’Frederikke er en klods om benet’: 21. maj klokken 22.00 eller på DRTV fra søndag den 20. maj. DR3 Dokumentar - Fanget af angst: DRTV 27. maj.