Hvordan ser en rigtig dansk familie ud i 2017? Det er spørgsmålet i et nyt kunstprojekt, som DR2 følger i programmet ’En rigtig dansk familie’. Ud af 500 danske familier skal et panel af meningsdannere og fagpersoner udvælge én familie, der skal repræsentere en rigtig dansk familie og støbes i bronze af den engelske kunstner Gillian Wearing.
Vores familierelationer bliver sat til debat, når programmet ’En rigtig dansk familie’ på DR2 følger tilblivelsen af et helt særligt kunstprojekt, der er et samarbejde med Kunsthal Aarhus og Statens Museum for Kunst.
Den engelske kunstner Gillian Wearing har sat sig for at finde en helt almindelig dansk familie, som skal støbes i bronze og opstilles i København for eftertiden. Det er et skulpturprojekt, som Gillian Wearing tidligere har gennemført i henholdsvis Birmingham og den italienske by Trento.
Familier fra hele Danmark
Denne gang har kunstneren inviteret alle familier i Danmark til få muligheden for at blive den familie, der skal foreviges i bronze, og DR2 har fulgt hele processen: Fra castinger i 14 danske byer, hvor 500 familier tilmeldte sig projektet, over et panel af meningsdannere og fagpersoners votering til udpegningen af vinderfamilien.
”Programmet er ikke et talentshow, men en hyldest til det, vi holder allermest af – nemlig vores familie. Samtidig er projektet en spændende anledning til at debattere vores forskellige familieformer i dag og hvilke familieværdier, vi gerne vil bringe videre til kommende generationer. Det gør vi helt konkret ved at følge, hvordan fem uafhængige paneldeltagere finder frem til den danske familie, der skal udødeliggøres som et kunstværk,” siger Flemming Hedegaard Larsen, der er kanalchef for DR2.
Panel på hård opgave
I programmerne følger man 10 familier, som er blevet udvalgt til finalen. Blandt de 10 vidt forskellige familier er både kernefamilien, den sammenbragt familie, alene-forælderen, parret uden børn og storfamilien med flere generationer under samme tag repræsenteret.
Det er et uafhængigt panel bestående af fem meningsdannere og fagpersoner, der får til opgave at finde frem til den familie, der er det bedste bud på en rigtig dansk familie anno 2017. Paneldeltagerne har viden og meninger om familierelationer og kunst, og de er udvalgt, så forskellige holdninger i debatten om nutidens familie bliver afspejlet.
”Deltagerne i panelet er kommer på en utrolig svær opgave med at finde én familie, når der findes så mange familier og måder at være familie på. Men processen åbner op for interessante spørgsmål om, hvad der skaber en familie, og giver et særligt indblik i de mange forskellige familieformer, der findes i Danmark i dag. Jeg håber, programmerne får os til at tænke over, hvorfor vi har indrettet os i vores egne familier, som vi har,” siger Flemming Hedegaard Larsen.
De 500 familier, der deltog i ’En rigtig dansk familie’, blev fundet gennem sociale medier og via casting i 14 byer: Hillerød, Nexø, Slagelse, Næstved, Rødby, København, Billund, Aarhus, Herning, Aalborg, Thisted, Haderslev, Esbjerg og Odense.
Bronzeskulptur af ’En rigtig dansk familie’ afsløres den 13. oktober 2017 på Statens Museum for Kunst (SMK). Samme dag præsenterer SMK udstillingen ’Gillian Wearing – Family Stories’, som har familien som omdrejningspunkt. Udstillingen viser også processen med at finde frem til ’En rigtig dansk familie’.
’En rigtig dansk familie’ sendes i tre afsnit på DR2. Første gang den 2. oktober klokken 20.00.
Panelet i ’En rigtig dansk familie’:
- •
Henrik Marstal, musiker, forfatter og debattør.
- •
Eva Agnete Selsing cand. mag i filosofi og kommentator for Berlingske.
- •
Mikkel Bogh mag. art i Kunsthistorie og direktør hos Statens Museum for Kunst.
- •
Kasper Elbjørn, uddannet cand. scient. pol. Han var medstifter af tænketanken Cepos og informationschef hos Carlsberg.
- •
Mai Heide Ottosen, Ph.D. i sociologi, seniorforsker ved SFI.