Der ligger et kæmpe arbejde bag DR’s serie ’Grænseland’, som DR2 viser igen over fire onsdage fra den 12. maj 2021 klokken 20.00, Det sker, samtidig med at der flere steder i landet i den kommende tid bliver holdt en 'runde 2' på markeringen af 100-året for Sønderjyllands tilbagevenden til Danmark. Store dele af festlighederne sidste år måtte enten aflyses eller skubbes på grund af coronaen.
Der er også en masse bag-om-'Grænseland'-facts, du ikke lige får i løbet af de fire timer, serien varer. Dem kan du se på DRTV her, ligesom du også kan få nogle af dem her:
- •
DR begyndte optagelserne til ’Grænseland’ i april 2019 - manuskript- og researchfase startede allerede i sommeren 2018
- •
Scenerne, som portrætterer krigsfangelejren i Aurillac i Frankrig til program 3, var de allerførste, der kom i kassen. De blev optaget på det smukke Selsø Slot.
- •
I optage-fasen (april 2019 - januar 2020) var holdet bag vidt omkring: fra Skagen til Verdun i Frankrig.
- •
Verdenskrigs-scenerne blev optaget i Andelslandsbyen i Odsherred, som fik udgravet skyttegrave til optagelserne. Der var special effects med på settet for at få det til at ligne den historiske virkelighed.
- •
De allersidste dramatiseringer blev optaget den 20. december 2019 i komplet mørke på Høvelte øvelsesterræn. Her havde special effects-folk lagt effekt-røg ud i hele skovbunden, og lysafdelingen kørt en gigantisk kran ind med lys, så man kunne rekonstruere Slaget på Isted Hede til program 1. Cirka 20 statister og skuespillere medvirkede i uniformer udlånt fra Dybbøl Historiecenter. Foran alle soldaterne går Lasse (10 år) og spiller ’Dengang jeg drog afsted’ på piccolofløjte, mens soldaternes geværer brager (med løst krudt selvfølgelig).
- •
Scenerne, der portrætterer en skolestue med 15 børn og overlærer Ravnsgaard i program 2, er optaget i komplet mørke i november måned 2019. Men fordi lys-folkene satte en stor kran op med kæmpe-lamper, ligner det dagslys på optagelserne.
- •
Til program 4 var et lille hold og Lars Mikkelsen på Versailles-slottet syd for Paris for at lave optagelser. Holdet havde fået lov til at filme i Spejlsalen i tre timer helt på egen hånd - det var en stor oplevelse.
- •
Optagelsen ved Dybbøl Mølle var de allersidste - det var oplæg med Lars Mikkelsen, som skulle laves foran møllen, som under hele produktionen under restaurering. I marts fik møllen vinger på og dermed var det endelig muligt på falderebet at få flotte skud i kassen.
- •
Optagelserne i program 2, hvor H.P. Hanssen er på stranden med sine børn - en blæsende sommerdag i 1914, er i virkeligheden optaget i november på en meget, meget kold og blæsende dag på en strand uden for Aarhus. Ligeledes er høstscenen med de to kvinder i program 3 optaget primo april 2019 (Det skal ligne august måned).
- •
Mange af de locations, der er blevet brugt i dramatiseringerne ligger i Sønderjylland er: Cathrinesminde Teglværk, Augustenborg Slot og Slotspark, Dybbøl Banke, Dybbøl Mølle, Hygum Hjemstavnsgård, grænseovergange ved: Bov, Vester Vedsted, Kruså, Knagmøllen, Skamlingsbanken med flere.
- •
Fotografen på Grænseland Morten Krüger har ligeledes været fotograf på to andre store produktioner i samme genre – ’Frederik IX’ og ’Historien om Danmark’.
- •
Producent Ane Saalbach var i samarbejde med Dorthe Gad Thuemoes producent på ’Historien om Danmark’, som DR viste i 2017.
- •
Serien er optaget i 4K-format for at sikre flot visning af seriens høje production value.
- •
Rekvisitterne i serien er fundet delvist i DR’s rekvisitkælder og lokalt på locations. Rekvisitørerne var konstant i kontakt med historiske eksperter og lokale entusiaster om hvilke biler/hestevogne, der var de korrekte. Eller om DR for eksempel kunne låne 100 neg til en mark-scene.
- •
Alle kostumerne er fundet i DR’s kostumelager, så de tidsmæssigt passer til seriens periode. Derudover har holdet været i tæt kontakt med de forskellige grupper og private samlere rundt om i landet for at låne soldateruniformer til alle krigsscener. Historiecentret på Dybbøl Banke har for eksempel stillet sine 1864-uniformer til rådighed.
- •
Mange af seriens statister kommer fra Sønderjylland og blandt andet er alle heste og hestevogne, veteranbiler og trækvogne blevet stillet til rådighed af lokale, sønderjyske kræfter.