’Venner igen’ er navnet på et nyt lørdagsprogram på DR1 og DRTV. Over fem lørdage følger man fem vennepar for at se, om det lykkes dem at blive venner igen. For nogle af dem er venskabet bare gledet ud, mens andre har haft en konflikt, der har ført til, at de ikke har set hinanden i mange år.
Dr.dk/omdr møder redaktør Anne Blume Futtrup og tilrettelægger Astrid Højmose Andersen fra Livsstil og Fakta i DR Aarhus. Anne Blume gik i gang med udviklingen af et nyt DR1-lørdagskoncept i slutningen af september sidste år, mens Astrid Højmose er en af de tilrettelæggere, der blev koblet på processen en måneds tid senere.
- Ønsket var, at vi skulle udvikle et koncept specifikt til weekenden. Vi skulle tænke anderledes i forhold til, hvad vi traditionelt sender lørdag aften – så altså ikke gameshow, dating, værter på tur eller bygget op om kendte medvirkende. Og så skulle det gerne kunne ses af hele familien, fortæller Anne Blume.
- Samtidig skulle det have DR Aarhus-nerven, hvor vi møder helt almindelige mennesker med noget på spil. Og det måtte gerne have karakter af at være et eksperiment, tilføjer Astrid Højmose.
Pitchede to forskellige venneprogrammer
Og hvordan går man så fra et stykke blankt papir til et spritnyt koncept?
- Det er noget med 300 posters, griner Astrid Højmose, og Anne Blume uddyber:
- Vi arbejdede med arenaer: Hvad går danskerne op i? I begyndelsen var meget i spil, og vi pitchede i første omgang 7-8 forskellige ideer – om alt fra et hundeprogram, til et nyt madprogram, et forhindringsløb gennem Danmark til noget med venner.
Ideerne blev pitchet for cheferne i Kultur, Børn og Unge i DR Aarhus, og tre af dem blev herefter yderligere kvalificeret – blandt andet temaet venner, som blev ’købt’ ved den første pitch.
- Vi pitchede faktisk to forskellige venneprogrammer. Vi var både omkring allerede etablerede venskaber og at skabe nye, fortæller Astrid Højmose.
- Det kunne enten være folk, der skulle finde nye venner, eller at man skulle række ud til en ven, man havde mistet. Hele tiden skulle vi tænke på, at det er til lørdag aften – der må gerne være lidt glitter og noget på spil, siger Anne Blume.
Er det en lørdags-idé?
Anne Blume Futtrup har været med til at udvikle flere koncepter, men netop det, at programmet skulle ramme weekendfølelsen, gjorde processen speciel.
- At det skal ramme bredt, gør det til en større udfordring. Vi har ikke kunnet prøvet det af på en hverdag. ’Den Store Bagedyst’ blev i sin tid lanceret en onsdag, før det så rykkede til lørdag, siger Anne Blume.
- I den åbne idéfase kunne man ofte sige: Det her er en idé. Men er det lørdag? tilføjer Astrid Højmose.
Konceptet til ’Venner igen’ blev godkendt af KBU-cheferne et par uger før jul, men det betød ikke, at der så lå en færdig opskrift, og det bare gav sig selv at optage programmerne. Der er undervejs hele tiden sket en forfinelse af konceptet.
- Vi har gjort noget, og så har vi hurtigt evalueret, så vi kunne nå at rette til undervejs. Det er umuligt at ramme alt lige i røven første gang. Vi har udviklet form sammen med indhold og haft visuel producer Mathias Nesgaard med ombord. Vi har haft en visuel bibel og en tilrettelæggerbibel, som er blevet opdateret undervejs. Vi anede for eksempel ikke, hvordan finaleprogrammet skulle se ud, da vi optog afsnit et. Og i starten skulle vi ikke have en ekspert med, men så endte det med at give mening at have psykolog Ulla Dyrløv med, fortæller Anne Blume.
Den sindssygeste legeplads
Den fortløbende udvikling af et helt nyt koncept har også haft betydning i forhold til at finde medvirkende til programmet. Det første vennepar blev castet midt i januar.
- Men vi kunne ikke fortælle dem så meget, fordi vi har udviklet, mens vi har produceret, siger Anne Blume.
- Det var en udfordring at få nogen med til et format, de ikke lige kender. Man kan til gengæld sige, at vores medvirkende kommer med et ægte udgangspunkt. De ved, hvad de savner: At få deres ven igen. Vi har fået et rigtig godt cast, der repræsenterer meget forskellige venskaber, som mange forhåbentlig kan spejle sig i. Det er modigt at turde række ud til en savnet ven, siger Astrid Højmose.
- Og vært Julie R. Ølgård, som selv brænder for vigtigheden af venskaber og har haft en podcast om venskaber, er en stjerne at arbejde sammen med. Hun har stolet på, at vi havde styr på det, selvom vi ikke havde alle svar, tilføjer Anne Blume.
Men selvom det er udfordrende at skabe et nyt programformat, der skal kunne fungere som bred lørdagsunderholdning, har det været en spændende proces, fortæller redaktør og tilrettelægger.
- Det er en kæmpe gave i en presset branche at få tid til at udvikle noget helt nyt. Men det er også megahårdt. Det er lang tid, hvor ingen ved noget. Man er i den der flydende overgang mellem den åbne og lukkede fase i ideudviklingen, hvor det kan være svært at lukke det ned og komme fremad, siger Anne Blume.
- Det er den sindssygeste legeplads. Alle ideer er i spil. Men på et tidspunkt er det dejligt kun at forholde sig til venner, siger Astrid Højmose.
Vil rigtig gerne lave en sæson to
De håber, at seerne vil tage godt imod ’Venner igen’.
- Vi ved fra andre programmer, at vi kan lide at følge venskaber, men vi har endnu ikke turdet at lade det handle kun om vennerne. Men alle har – uanset alder – en ven, man er gledet fra. Hvis programmet kan få bare nogle seere til at række ud til gamle venner, så har vi gjort et eller andet rigtigt, smiler Astrid Højmose.
- Venskabsrelationerne kan gå længere tilbage og stikke dybere end kærlighedsforhold. Vi har lavet en genreblanding med livsstil, gameshow, underholdning og noget bund, og vi håber, seerne synes, det kan noget. Vi vil rigtig gerne lave en sæson to i stedet for at starte med et nyt stykke blankt papir, smiler Anne Blume.
Se premiereprogrammet nedenfor: