Befolkningen har taget godt imod en opfordring, som DR kom med, lige før skolernes sommerferie gik i gang. Opråbet kom, fordi DR har et fotoarkiv med 1,8 millioner historiske billeder – lige fra gamle pressebilleder til DR-produktioner og fotos af værter og programmedarbejdere. Men på omkring 77.000 af billederne fra perioden 1950-1997 er der ingen såkaldte metadata.
”Hjælp os hvis du ved, hvad der er på billederne”, lød det fra DR, der har lagt de mange historiske fotos uden såkaldte tags ud på dr.dk/historiskebilleder. På siden kan man så skrive for eksempel programtitler, værtsnavne, skuespillernavne eller navnet på ens gamle nabo på billederne, hvis man genkender dem på ét af de mange fotos. Man kan også tagge steder, kameratyper, rekvisitter eller noget helt andet.
”Vi er overvældede, for rigtig mange har benyttet sig af muligheden for dels at kigge på billederne og også tilføje, hvad de husker af navne og programtitler. I gennemsnit har vi – siden lanceringen – fået omkring 1000 tags på billederne hver dag,” beretter Louise Broch, der er informationsspecialist i DR Arkiv. Indtil videre har DRs brugere skrevet sammenlagt 50.000 tags på over 28.000 af de historiske billeder, og også i den kommende tid er det muligt at se de mange DR-fotos af ældre dato og give sit besyv med.
Arkiv kan lettere hjælpe
”Folk har været meget engagerede, og vi er virkelig glade for den hjælp, vi har fået. For os i DR Arkiv betyder det, at vi nu bedre kan hjælpe vores journalister og tilrettelæggere med gamle billeder, når de skal lave deres udsendelser. Og for alle, der bare har lyst til at se gamle DR-billeder, betyder det, at de nu kan gå meget mere på opdagelse og finde meget mere, hvis de for eksempel vil se gamle billeder fra ’Jul i Gammelby’, TV-Teatret eller hvem ved – gamle pejlevogne,” siger Louise Broch. Indtil videre har flest spottet billeder fra DRs populære dramaserie ’En by i provinsen’, som blev sendt første gang fra 1977 til 1980. I hvert fald har 623 tagget billeder fra den serie, ligesom 467 har skrevet Birgit Sadolin, og 454 har skrevet Buster Larsen på et billede.
Navne som Henning Moritzen, Birgitte Price, Holger Juul Hansen og Susse Wold er også dukket op i et hav af afskygninger, efterhånden som der er kommet klarhed over, hvad der er på flere og flere af billederne.
Ingen pjat og pjank
”Folk har ikke pjattet og pjanket. De er gået seriøst til opgaven, og i begyndelsen var vi oppe på, at vi fik over 5.000 tags om dagen,” siger Louise Broch, der håber, at mange fortsat vil besøge eller genbesøge dr.dk/historiskebilleder og øse af deres viden.
”Det er et projekt, hvor alle, der har set og hørt DRs programmer, er eksperter. Nogle kan huske noget fra 1970’erne, andre noget fra 1950’erne og andre igen genkender pludselig deres gamle skolekammerat eller klasselærer. Én person ville aldrig have haft viden nok til at tagge alle billederne, så vi er taknemmelige for hvert et input,” siger hun.
Sitet er blevet til et samarbejde mellem DR Arkiv, Polfoto og arkivar Bo Bjerregaard Henriksen, der som privatperson har sørget for, at de 77.000 billeder ligger tilgængelige for alle. Alle billeder – nu med tusindvis af nye tags – kan ses på www.dr.dk/historiskebilleder.