Hvis sommeren byder på regnvejrsdage, eller du måske omvendt trænger til at komme lidt indenfor i skyggen, har DR et stort og sjovt projekt, du kan kaste dig over, hvis du har lyst.
DR har et fotoarkiv med 1,8 millioner fotografier, men ikke alle er lige velforsynede med data om, hvad der er på billederne. DR har nu udvalgt omkring 77.000 billeder uden såkaldte metadata fra den store samling, og i den forbindelse efterlyser DR nu hjælp fra befolkningen til at få afdækket, hvad der er på dem.
De mange fotos er for eksempel historiske DR-billeder, pressebilleder til DR-produktioner og billeder af værter og programmedarbejdere fra perioden 1950-1997. Men ikke alle er behørigt forsynede med billedtekster og tags, så de kan søges frem.
Ved at gå ind på dr.dk/historiskebilleder kan du få adgang til de mange DR-fotos af ældre dato. Her kan du gå på opdagelse i de tusindvis af billeder, der netop er blevet digitaliserede, ligesom det også vil være muligt at dele billederne på din private Facebook-side. Men det vil ikke mindst også være muligt at tagge billederne og skrive, hvis du ved, hvad der er på billederne eller måske genkender din fætter eller farmor på et af dem.
”Vi håber meget, at danskerne er med på spøgen, og de bestemmer helt selv, hvad de vil tagge og tilføje som emneord. Det kan være skuespillere, steder, navnet på et TV-drama eller et program, kameratyper, rekvisitter og så videre. Man kan gemme oplysningerne med det samme, og straks vil det være lettere at søge efter billederne,” forklarer Louise Broch, der er informationsspecialist i DR Arkiv.
Alle er eksperter
Sitet er blevet til i et samarbejde mellem DR Arkiv, Polfoto og arkivar Bo Bjerregaard Henriksen, der som privatperson har sørget for, at de 77.000 billeder nu ligger tilgængelige for alle, så alle, der har viden om motiverne på fotografierne kan tagge dem. ”Det er et projekt, hvor alle, der har set og hørt DRs programmer, er eksperter. Nogle kan huske et TV-spil fra 1970’erne – andre kan huske en radioudsendelse fra 1950’erne eller genkende en god ven, og vi er meget spændte på, hvor mange billeder, vi får tagget,” siger Louise Broch.På sitet vil man for eksempel på en knap kunne hente helt tilfældige af de 77.000 billeder, ligesom man vil kunne se, hvad der senest er blevet
LÆS OGSÅ: dr.dk/historiskebilleder
tagget. Man vil også kunne søge på navne, årstal, særlige udsendelser og meget andet – og det hele bliver kun bedre, efterhånden som folk har budt ind med, hvad de ved om billederne.