I august 2022 lancerede DR og Filmtalent ’Serieskolen med DR Ultra’. I fællesskab er DR og filmværkstederne i Odense, Aarhus, Viborg og København gået på jagt efter unge talenter i aldersgruppen 18-30 år, der skal skabe fiktionsserier til børn og unge mellem 9 og 14 år.
Torsdag den 23. marts 2023 kulminerede forløbet i Studie 3 i DR Byen, hvor de talenterne skulle præsentere deres seriepitch foran et lille panel og en sal med branchefolk.
Emma Frøslev Lundsby og Jonas Dahmen er nogle af de talenter, der har været med i talentprogrammet, og de var med i DR Byen for at fremføre deres seriepitch ’Underlivet’.
- Hele forløbet har virkelig været lærerigt, inspirerende og megatjekket. Vi er kommet tæt på nogle af de bedste i branchen, og vi har fået en masse viden og værktøjer til at arbejde med vores projekt siger Jonas Dahmen.
’Underlivet’ er oprindeligt Emma Frøslev Lundsby idé, men på en bootcamp i ’Serieskolen’ viste Jonas Dahmen interesse, og siden da har de samarbejdet om projektet, der skal aftabuisere emnet omkring kvindens underliv og menstruationscyklussen.
- Det, som jeg synes har været så fint, er, at der har været en enorm høj faglighed og kompetence fra alle dem, der har undervist os, men samtidig har der været stort fokus på partnersamarbejder og kammeratskab. Der er virkelig blevet skabt nogle gode rammer for at lære at indgå i et kreativt rum og lære af de andre, der har været med, fortæller Emma Frøslev Lundsby.
’Talenter skal plejes og håndteres med omhu’
’Serieskolen med DR Ultra’ taler til kreative talenter, der har en fortæller gemt i maven og gerne vil arbejde med animations- eller live-action serier til børn og unge. Morten Skov Hansen er chef i DR B&U og er én af de fire paneldeltagere, der skal give talenterne feedback på deres seriepitch. Han fremhæver, at det er alfa og omega for DR’s børneområde at give danske børn et tilbud, der er mangfoldigt og afspejler børneliv på tværs af Danmark.
- Vores evige høje ambitioner på børneområdet kræver ikke bare ressourcer og fokus. Det kræver også en stor portion talent, som skal plejes og håndteres med omhu, og det er derfor at, vi har søsat ’Serieskolen med Ultra’. Jeg er meget stolt af at være her i dag, se vores talenters pitch, og opleve resultatet af det, de har lært det sidste halve år, siger Morten Skov Hansen.
I ’Serieskolen med DR Ultra’ har Emma Frøslev Lundsby, Jonas Dahmen og de andre talenter været igennem to forløb. I det første forløb, der var tilgængeligt for alle interesserede, kunne man deltage i 11 online-sessioner, hvor nogle af de bedste fra branchen underviste og satte fokus på udvalgte fokusområder omkring serieproduktion. Julie Rudbæk fortalte om det gode seriesamarbejde og skabelsen af ’29’, Jonas Risvig satte fokus på involvering af målgruppen, og Andreas Bo Jensen fra DR satte ord på, hvordan man skaber indhold til DR Ultra.
- Jeg fik meget ud af at høre Amalie Næsby Fick dele sit syn på opbygningen af fortællinger, og jeg blev blæst bagover af Diêm Camille. Der var noget bekræftende i at høre hendes rejse med ’Bad Bitch’. Den serie er hendes personlige historie, hun har så meget motivation, og det er virkelig hendes livsværk. Det var meget inspirerende, siger Emma Frøslev Lundsby.
I det andet forløb blev udvalgte talenter inviteret til en række fysiske bootcamps, hvor der blev gået endnu mere i dybden med serieproduktion. Fra november 2022 til marts 2023 blev de 20 udvalgte talenter inviteret til fem bootcamps, som blev afholdt i DR og på filmværkstederne i Odense, Viborg. Aarhus og København, der blandt andet handlede om idé- og karakterudvikling, forståelse af seriens univers, instruktion og pitch træning.
- Det var vildt at se Nikolaj Tarp (filminstruktør, red.) instruere en scene fra vores serie. Det der med at se ens værk i hænderne på en mester i branchen, det var stort, fortæller Jonas Dahmen.
Kulminationen på mange timers hårdt arbejde
Emma Frøslev Lundsby og Jonas Dahmen har pitchet deres idé for panelet, og de har fået god respons. I løbet af dagen fik alle talenterne syv minutter til at fremføre deres idé, og efterfølgende syv minutters feedback. Picthene stikker i mange forskellige retninger og behandler forskellige emner og tematikker, der går på tværs af køn, kulturer og aldersgrupper.
Elin Algreen-Petersen er leder af Manuskriptskolen, der også er samarbejdspartner i Serieskole-projektet. Hun er én af paneldeltagerne og er glad for, at projektet har tiltrukket så mange kreative talenter, der i fremtiden skal skabe relevante fortællinger for børn.
- Vi er så glade for, at vi har kunne bidrage til at pege de unge talenter i retning af verdens bedste publikum – nemlig børn og unge. Jeg er glad for, at vi i dag har set et meget mangfoldigt og diverst felt af engagerede og utrolig dygtige talenter. Det ser meget lovende ud for fremtidens børneindhold, siger hun.
Emma Frøslev Lundsby og Jonas Dahmen har gjort det, de kunne. De er glade, lettede og stolte over deres præsentation, og når de kigger tilbage på de sidste seks måneder, ser de en læringskurve der er gået stødt opad.
- Det har været en kæmpe mulighed for os at få lov at være med. Vi har lært virkelig meget – og er både blevet dygtigere til udviklingsarbejdet med serier og idéer, og har haft mulighed for at gøre vores eget projekt så skarpt, som muligt, siger Jonas Dahmen
- Jeg synes, at det har været virkelig magisk. Præmissen har fra start været, at man skal være åben, og så er vi bare blevet overøst af engagement og god energi. Vi har mødt en masse farverige personligheder og vi kommer herfra med et seriekoncept, som vi er virkelig stolte af, supplerer Emma Frøslev Lundsby.
Pitchdagen blev arrangeret af DR og Filmtalent, hvor hele den danske tv- og animationsbranche var inviteret, herunder producenter, broadcastere og streamingtjenester. Op mod 60 deltagere fra forlags-, tv- og animationsbranchen deltog. Talenterne og branchen fik rig mulighed for at netværke både i pauserne samt efter alle pitches var veloverstået.
Stærkt 3-årigt partnerskab
’Serieskolen med DR Ultra’ er et 3-årigt partnerskab mellem DR Ultra og Filmtalent – herunder filmværkstederne i København, Aarhus, Odense og Viborg. Derudover deltager Manuskriptskolen for Børnefiktion som samarbejdspartner i projektet.
- Filmtalent og filmværkstederne glæder sig over samarbejdet med DR om at styrke udviklingen af fortællere til en helt særlig målgruppe. Det er nytænkning. Danmark har unge talenter med fantastiske serieideer, og en branche som står parat til at føre dem ud i livet. Vi glæder os meget til sammen med DR Ultra og Manuskriptskolen for Børnefiktion at videreudvikle projektet i de kommende år, udtaler Jeanette Reutzer, direktør af Filmtalent.
Serieskolen starter igen i august 2023, hvor nye talenter kan deltage.