Tag et kig i DR’s gamle fotoalbum – og hjælp med at skrive navne på billederne

Skulle du have lyst til at fordybe dig i 138.400 historiske DR-billeder eller DR’s gamle programoversigter, kan du gøre det i sommerferien og ovenikøbet også hjælpe DR’s arkiv.

  • Jørgen de Mylius og Jørn Hjorting er der også mange billeder af i DR's gamle billedarkiv, hvor du kan være med til at tagge billederne. Her er de to fra programmerne 'Dansktop på 1'eren'. Foto: Ulla Voigt. (Foto: © (DR))
  • Navnkundige Jørgen Clevin var kendt for sit "klippe-klistre-TV" for børn i DR gennem mange år, og der er masser af billeder af ham i DR-fotoarkivet. Her er han fra 1954. (Foto: © Dr arkiv)
  • I 1952 var Lis Møller med til at sætte fokus på de svages situation - ved mikrofonen og senere på tv-skærmen. (© DR)
  • Jørgen Ingmann var med i Otto Leisners 'Pladeparade' i 1962. Den programserie er der også rigtig mange billeder fra i DR's fotoarkiv. (Foto: © (DR))
  • Gitte Hænning, der i disse dage giver koncert i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival, er én af dem, man kan finde mange billeder af i DR's gamle fotoalbum. (Foto: © Dr arkiv)
  • For bilister med hang til advarsler om trafikuheld i Klovtoftekrydset var der masser at hente i programmet 'Køreklar' med Lars E. Christiansen, her fra 1972. Christian Flagstad tog sig af musikken. Dem er der også flere billeder af i foto-arkivet. (© DR)
1 / 6

Der er der alle sammen: Søren Ryge, Otto Leisner, Gunnar ’Nu’, Birgit Meister, Volmer Sørensen, Grethe Ingmann og mange af de andre, man har kunnet støde på gennem år og dag i DR-sammenhæng. Hvis du skulle blive træt af at være ude i solen, eller hvis regnen står ned i stænger i sommerferien, har du chancen for at gå på opdagelse i DR’s gamle fotoalbum. Du har ovenikøbet endda muligheden for at give DR’s arkiv en hjælpende hånd med.

Henover de seneste tre år har DR lagt næsten 138.400 historiske DR-billeder på nettet, og dem kan du både se og søge i HER. Men du kan også selv skrive såkaldte tags på dem, hvis du synes, der er behov for flere data på dem, eller hvis du for eksempel genkender en person, der ikke står et navn på i forvejen.

DR har faktisk et fotoarkiv med omkring 1,8 millioner fotografier, men ikke alle er lige velforsynede med data på billederne, og derfor har DR i 2016, 2017 og 2018 lagt titusindvis af billeder på nettet uden såkaldte metadata fra DR’s store samling af historiske billeder, pressebilleder til DR-produktioner og billeder af værter og programmedarbejdere fra perioden 1950 til 1997.

Satser på at nå 200.000

Ifølge DR Arkiv har rigtig mange kastet sig over billederne, ligesom adskillige også har skrevet Trille, Lise Ringheim eller Jørgen Ingmann på billederne, hvis det da er dem, der dukket op på de gamle fotos. Indtil videre er DR’s historiske billeder blevet forsynet med 195.000 tags, og håbet er at nå over de 200.000 denne sommer.

Ved at billederne får tags på, bliver fotobasen både sjovere at nærstudere for alle, forbi billederne kommer op, hvis man for eksempel søger på Ulla Henningsen, Christian Flagstad eller Jørn Hjorting. Men billederne kan også lettere indgå i DR-produktioner – det kunne for eksempel være her på dr.dk/omdr, hvor vi bruger fotobasen en del til billedserier.

Søg i gamle programoversigter

Du har også flere andre muligheder for at fordybe dig i DR’s arkiver i ferien. Skulle du for eksempel have lyst til at søge efter, hvad DR sendte den 6. juli 1928, den dag, din mor blev født eller på Danmarks hidtil varmeste dag den 10. august 1975, har du også mulighed for det.

DR’s gamle programoversigter fra starten i april 1925 og frem til 1984 er digitaliserede, og dem kan du tilgå HER. På siden kan du også lave plakater og postkort med sendeplaner fra for eksempel din vens fødselsdag eller en anden betydningsfuld dato. DR’s programoversigter lå i en årrække i DR’s gemmer i papirudgaver – uden at der var adgang til dem.

Endelig er det også værd at huske i ferien, at en lang række af DR’s gamle udsendelser er at finde på dr.dk. På dr.dk/bonanza finder du både masser af dokumentarer, børneudsendelser, dramaserier, kulturprogrammer, musik, portrætter, underholdning, sport, satire og DR-øjeblikke, som måske fortjener et gensyn eller at blive set for første gang.