BILLEDER: DR tændte for komfuret allerede på dag 3 med dansk TV

Mad er forårets tema på DR's flader - men at beskæftige sig med, hvad vi spiser, er bestemt ikke nyt for DR's TV-kanaler. Lige siden dansk fjernsyns start i 1951 har der været madudsendelser. Gå med i køkkenet her.

  • Maden har en central plads i vores liv, og det er det helt store forårsemne på DR's kanaler, som i denne uge lancerede temaet 'Maden mellem os'. At DR beskæftiger sig med mad på TV, er nu ingenlunde nyt, for faktisk sendte DR sit allerførste madprogram på dag 3, Statsradiofonien sendte fjernsyn overhovedet. Det var lørdag den 6. oktober 1951 klokken 20.00, hvor Kirsten Hüttemeier og Sven Holm var på skærmen. Foto: DR Arkiv.
    1 / 20
  • DR's absolut første madprogram hed 'To ved et køkkenbord', og det varede 20 minutter. Kirsten Hüttemeier skrev siden 55 kogebøger, ligesom hun i mange år var madskribent ved ugebladet Familie-Journalen. Hun fik lidt en renæssance på TV, da hun i 1995 fik sit eget madmagasin på TV 2 i en alder af 81 år. (Foto: © Dr arkiv)
    2 / 20
  • Journalisten Eva Bendix, der døde for to år siden, var landets første TV-speaker fra 1952, og to år senere fik hun - og en anden Eva, Eva Maar - det månedlige tv-program 'Magasin Eva'. Her blev der også lavet mad. (Foto: © Dr arkiv)
    3 / 20
  • DR har gennem år og dag trukket på mange velrenommerede og kendte kokke. Blandt dem, der har lavet mad på TV, er for eksempel også smørrebrødskokken Ida Davidsen, der i dag er 81 år og stadig har smørrebrødsrestaurant i det indre København. Ida Davidsen var med, da DR i årene 1965-1966 bragte en serie programmer lørdag eftermiddag med titlen 'Lørdagsmagasinet'. Her blev der også lavet mad, og Børge Bendt Nielsen og Per Wiking var blandt de andre, der var i køkkenet her. (Foto: © Dr arkiv)
    4 / 20
  • Fra 1966 og helt frem til 1992 producerede DR 'TV-køkkenet', og det blev til cirka 200 programmer undervejs. Flere end 100 kokke, madskribenter og dygtige amatører har stået i køkkenet. Nogle af de mest kendte blev Conrad Bjerre-Christensen og Aksel Larsen, der var TV-kokke fra 1966-1968 og igen fra 1972-1976. Det hed sig længe, at de to TV-kokke gled i smørret, fordi de brugte "rigeligt med smør" i de første år, men det var snarere DR's regler for udnyttelse i reklamer, de kom på kant med. De fik dog lov til at vende tilbage i 1972, og da var det ovenikøbet i farver. Da DR ikke ville rutte med båndene, blev de løbende spillet over med nye programmer, så i dag er kun få TV-Køkken-udsendelser med parret bevaret. (Foto: © Dr arkiv)
    5 / 20
  • I 1969 kunne børnene også lære at lave mad, da DR sendte 'Køkkenkrogen', som en del af børneprogrammerne i 'Kikkassen'. 'Køkkenkrogen' var tilrettelagt af Birgit David og produceret af Katrine Hauch-Fausbøll, der senere skabte 'Bamse og Kylling'. Foto: DR Arkiv.
    6 / 20
  • Det var i høj grad producer Norma Bøgedals (tv.) fortjeneste, at DR sendte 'TV-Køkkenet' i over 25 år. Ifølge bogen 'TV-Køkkenet' blev hun i 1966 spurgt, om ikke hun ville løfte madstoffet ud af eftermiddagsfladen og 'Lørdagsmagasinet' for i stedet at omdanne det til et selvstændigt aftenprogram. Det gjorde hun - og den dag i dag bliver kendingsmelodien fra udsendelserne - Bengt Hallbergs nummer 'Truddeludd' - stadig spillet i for eksempel radioen, hvis talen falder på mad. (Foto: © Dr arkiv)
    7 / 20
  • Gennem flere år blev 'TV-Køkkenet' sendt med uregelmæssige mellemrum, men der kom mere styr på det i 1970, hvor programmet fik fast plads en gang om måneden. Da tog den selvlærte kok og lægefrue Grete Grumme over, og hun inviterede blandt andre kendte gæster med i køkkenet - som her skuespilleren Ghita Nørby. Programmerne fik stor indflydelse på danskernes madvaner, og folk sad troligt og skrev opskrifterne af, når de til sidst blev vist på TV-skærmen. Der var nu også af og til debat om maden, fordi nogle mente, at den var for sofistikeret og for dyr at lave. (Foto: © Dr arkiv)
    8 / 20
  • En smøg i munden var nok ikke gået i 'TV-Køkkenet' i dag, men det gjorde det engang. (Foto: © Dr arkiv)
    9 / 20
  • En stribe af landets mest kendte kokke - eller nogle, der er blevet det senere - har stået for maden i 'TV-Køkkenet'. To af dem, der lavede flest udsendelser, var Erwin Lauterbach (tv.) og Hans Beck Thomsen. (Foto: © Dr arkiv)
    10 / 20
  • Da 'TV-Køkkenet' stoppede i 1992, tog Claus Meyer over med 'Meyers Køkken'. Han stod for at lave maden på TV frem til 1999 og vendte siden tilbage i 2005 med 'Mad i Norden - Smag på Danmark' på DR1. (© Henrik Dithmer)
    11 / 20
  • I DR's populære børneprogrammer er der også blevet lavet en del mad gennem årene, og i 2002 bagte Kaj og Andrea for eksempel. Det lykkedes også for papegøjen at få mel på næbbet. (Foto: © Ulla Voigt)
    12 / 20
  • Her er det Iben Wurbs og Povl Kjøller fra DR's børneprogrammer, der står for maden. (Foto: © Dr arkiv)
    13 / 20
  • Kokken Nikolaj Kirk og DR's Jørgen Skouboe steger her rensdyr og laver rensdyrpølser i 2005. De har siden nakket, spist og tilberedt en lang række middage på især DR2. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
    14 / 20
  • Madskribenten Camilla Plum lavede Mellemøsten-mad på TV allerede i 1985, og siden har hun af og til stået ved gryderne på TV-skærmen. For eksempel her i 2007 i programmerne med den kreative titel 'Boller af stål' og 'Camilla og den sorte gryde'. (© Egon Rix)
    15 / 20
  • I 2008 skete der for alvor nyt med DR's madprogrammer. Da kunne man 'Spise med Price' første gang - nemlig med brødrene Adam og James Price, der på billedet er draget til slottet i Dragsholm. Price-brødrene har været på skærmen lige siden - senest i slutningen af 2018, hvor de holdt 'Jul i Lauras Køkken' og også lavede thanksgiving-mad. Deres egen far, John Price, stod også i TV-Køkkenet i sin tid. (© Allan Sundstrøm, DR)
    16 / 20
  • Anne Hjernøe, der fylder 50 år lørdag den 16. marts, slog dørene op til sit eget køkken på TV i 2008, hvor hun blandt andet har serveret 'AnneMad'. Hun har også lavet en lang række andre programmer for DR gennem årene - men oftest dog hvor hun står ved gryderne undervejs. For eksempel når hun og Anders Agger laver sommerprogrammer sammen. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
    17 / 20
  • Siden 2012 har ikke mindst kagerne været i fokus, når DR1 har sendt 'Den Store Bagedyst'. hvor Danmarks bedste amatørbagere har dyst og serveret deres mest kreative opskrifter for seerne. Her er det sidste sæsons vinder, Emil Obel. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
    18 / 20
  • Sidste år bød på 'DR K's kogeskole', der var et madprogram på tværs af madkulturer. 36 nysgerrige amatørkokke mødtes i tre danske byer for at udvikle nye opskrifter. Med sig har de køkkenvaner og madkulturer fra så forskellige steder som Damaskus, Teheran, Hobro, Bosnien, Odder, Rwanda og Ballerup. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
    19 / 20
  • Det seneste skud på madprogram-stammen er 'Maddysten', som DR1 havde premiere på den 13. marts. 'Maddysten' handler om glæden ved at lave mad sammen med andre og det fællesskab, der opstår omkring gryderne. Dommerne er Louisa Lorang, Dak Wichangoen og Timm Vladimir. (Foto: © Carsten Mol)
    20 / 20