Lørdag aften stod i musikkens tegn, da Dansk Melodi Grand Prix 2024 løb af stablen i DR Koncerthuset. Efter en aften med otte forskellige optrædener, kunne værterne Stéphanie Surrugue og Sara Bro til sidst udråbe SABA som vinder med sangen ’Sand’.
En kæmpe sejr
- At vinde Dansk Melodi Grand Prix er en kæmpe sejr, ikke kun for mig personligt men også for de mennesker, som føler sig spejlet i mig og deler min historie. De seneste dage har været fuldstændig vilde, og jeg har først nu fået nogenlunde styr på alle de følelser, gode som mindre gode, som går gennem min krop, siger SABA om sejren og fortsætter:
- Da jeg for et år siden besluttede mig for at stille op i Dansk Melodi Grand Prix, var det med det primære formål at ændre på en kedelig statistik, som tydeligt viser, at brune mennesker ikke er godt nok repræsenteret i en musikfest som denne. Jeg er den første brune kvindelige soloartist, som har vundet et Dansk Melodi Grand Prix, og det vil for altid være en historisk sejr, som jeg er stolt af, og som jeg kan mærke, mange andre også føler sig repræsenteret i.
Som vinder af Dansk Melodi Grand Prix 2024 indløser SABA samtidig billetten til Eurovision Song Contest til maj.
En god og tæt dialog
I år står musikkonkurrencen i et særligt lys, grundet konflikten i Mellemøsten. DR følger situationen tæt, men har valgt at stille op i Eurovision som et bidrag til det fællesskab og den internationale kulturbegivenhed, som Eurovision er. Det er DR’s beslutning alene, og det har DR løbende haft tæt kontakt med artisterne omkring.
Siden lørdag aften har DR drøftet den særlige situation med SABA og holdet bag hendes bidrag. På baggrund af de drøftelser ligger det nu fast, at SABA bliver DR’s repræsentant på scenen i Malmø den 9. maj.
Om deltagelsen i Eurovision siger SABA:
- Glæden blegner i skyggen af situationen i Mellemøsten og de frygtelige ting, som sker i Gaza. Jeg deler fortvivlelsen og sorgen, og jeg prøver så godt som muligt at navigere i den ulykkelige situation. Jeg har også et håb om, at EBU lytter og tager alle indtryk ind. Jeg har besluttet mig for at tage til Malmø, fordi jeg mener, at min repræsentation er vigtig, og fordi jeg tror på, at jeg, med den jeg er og hvad jeg står for, kan ændre noget for mange mennesker, siger hun og tilføjer:
- Det har ikke været nogen nem beslutning for mig. Men jeg håber og tror, at jeg som en brun kvinde, der ovenikøbet er adopteret, queer og kæmper med psykiske udfordringer, kan spille en vigtig rolle i at gøre Malmø til en inkluderende fest, hvor jeg kan repræsentere en masse mennesker og Danmark på min helt egen måde. Jeg kan repræsentere meget, men situationen i Mellemøsten er mere, end jeg kan bære på mine skuldre. Jeg ønsker kærlighed og fred til alle mennesker. Verden er svær og voldsom. Jeg ser jer, og jeg håber, I ser mig.
DR bakker op om SABA, og ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik, Gustav Lützhøft, siger:
- Vi har haft en god og tæt dialog med SABA og hendes hold, og vi er nu klar til at melde ud, at SABA stiller op som DR’s bidrag til Eurovision. I år har artisterne været udsat for et voldsomt pres, og vi anerkender, at det er en ekstremt vanskelig situation at stå i – særligt som vinder. Vi har stor forståelse for alle de tanker og følelser, det indebærer og DR bakker op om SABA hele vejen til Malmø. Ordet er jo i det hele taget frit i det danske samfund, det værner DR om og vi respekterer debatten. Men det bliver aldrig ok lægge pres på artister for at forhindre dem i at udføre deres kunst, siger Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik.