DR har sendt den bedste europæiske radio-dokumentarserie 2020. Det slog juryen for Prix Europa fast tirsdag middag, da der blev uddelt priser i konkurrencen, hvor public service-stationer fra hele Europa siden 1987 har dystet om, hvad der har været årets bedste TV-, radio- og onlineproduktioner.
Prix Europa-prisen for ’Best European Radio Documentary Series of The Year 2020’ gik til P3-dokumentaren og podcastserien ‘Blackout – pigen på billedet’. Den er i fem afsnit og tilrettelagt og produceret af Anne Pilegaard Petersen og Rune Sparre Geertsen fra produktionsselskabet Filt Cph for DR.
Dokumentarserien handler om, hvordan det er at være ung og få taget et billede mod sin vilje. Hvordan føles det for eksempel, når billedet er af en seksuel natur, og det efterfølgende bliver delt med andre på ens skole og i hele ens sociale netværk? Og hvordan påvirker den krænkende oplevelse en mange år senere?
’Blackout – pigen på billedet’ følger Sara Bjelke Refsbech. Hun forsøger at få mening med, hvad der skete en skæbnesvanger aften i 2014, hvor hun holdt stor nytårsaften og blev sanseløst beruset. Hun havde blackout og husker kun aftenen i glimt, og må bagefter konstatere, at sexbilleder af hende bliver delt i en bredere og bredere kreds, så hun både bliver hånet og udskammet på sociale medier. Sagen endte med at blive en af Danmarks første retssager om billeddeling uden samtykke, og da ’Blackout’ blev produceret i 2019, havde Sara stadig mentale ar fra sit traume.
Vigtigt og vanskeligt emne
I sin motivering kalder juryen blandt andet dokumentarserien for ’et stærkt vidnesbyrd’.
- Det er en fremragende fremstilling af et relevant, vigtigt og vanskeligt emne, lyder det blandt andet i begrundelsen for at give P3-dokumentaren prisen.
Udover at få en Prix Europa var der også 'Juryens Specialpris' og hædrende omtale til to andre DR-programmer.
P8 Jazz-serien ’Farlige toner – Historien om dansk jazz’, der i fredags fik en dansk Prix Radio, og som ligeledes er produceret af Filt Cph, modtog 'Juryens Særpris' og en særlig anbefaling i kategorien ’Bedste europæiske musikprogram i radioen’, mens P1-podcastserien ’En forfatter flytter ind – Hvem er DK?’ modtog 'Juryens Særpris' og dermed andenprisen - i kategorien ’Bedste europæiske digitale lydprojekt’.
Podcastserien blev produceret som en del af et samarbejde mellem DR og Dansk Forfatterforening, der skulle stimulere læsningen blandt unge. ’En forfatter flytter ind – hvem er DK’ følger 10 forfattere, der bliver sendt ud for at leve i en uge i et område af Danmark, hvor de aldrig har været før.
Tre podcasts i juryens smag
DR’s radiochef Anette Kokholm er stolt og glad, og hun hæfter sig ved, at Prix Europa-hæderen er givet til en podcastserie:
- ’Blackout’ er en podcast, der trækker tårer og maner til eftertanke, og den gør præcis det, en god podcast skal, nemlig at trække stemmerne og stemningen så tæt på, at man som lytter forsvinder helt ind i dens univers, siger hun og fortsætter:
- Det glæder mig virkelig, at det er tre podcasts fra DR, der så velfortjent er faldet i juryens smag, og det viser, at vi også i den genre af lyd virkelig har noget at byde på, siger hun.
258 programmer og initiativer fra 28 europæiske lande var i konkurrence om de i alt 15 Prix Europa-priser, som i år blev uddelt online. Normalt sker det ved en hele Prix Europa-uge med seminarer og workshops i den tyske hovedstad, Berlin.
Se alle Prix Europa-modtagere her