Peter Qvortrup Geisling skal stå i spidsen for en ny omgang af det velkendte program ’Lægens bord’, som nu har fået premiere i et lydformat, der udkommer både som podcast og på P1.
Peter Qvortrup Geisling er vært, og sammen med en række eksperter gør han lytterne klogere på de advarselstegn, som kroppen sender i tilfælde af sygdom. Der er planlagt otte programmer med forskellige sundhedsfaglige tematikker, og det første program sætter fokus på rejsningsproblemer.
- Det, der er fællesnævneren for de emner, vi har valgt, er, at det er sygdomme, hvor der er et kæmpe forebyggelsespotentiale. Det er sygdomme, der er lette at opdage, de er lette at behandle, og det vil få en stor betydning for patienterne resten af deres liv. Det synes jeg virkelig er public service, siger Peter Qvortrup Geisling.
Programmet ’Lægens bord – Lyt til din krop’ er sat sammen af Cathrine Lakmann og Louise Raundahl og havde premiere fredag den 11. november klokken 6.00 i DR Lyd og på P1 samme dag fra klokken 10.00-11.00.
Mikkel Worsøe, redaktionschef for Samfund i DR Nyheder, siger om podcasten:
- Danskernes forbrug af podcasts er stødt stigende, og mange søger viden gennem lydtilbud. ’Lægens Bord’ er i forvejen dansk tv-historie i bred, lægefaglig formidling, og i et mediebillede, hvor brugerne er digitale, giver det god mening at genoplive og videreudvikle programmet i den kontekst. Ambitionen er at skabe et genkendeligt og langtidsholdbart produkt til lytterne, hvor vi til en start tager fat på de mest almindelige folkesygdomme. Vi er meget bevidste om, at ikke alle måske føler sig hjemme i podcastuniverset, og derfor bliver ’Lægens Bord’ også en del af ’Formiddag på 4’eren’ på P4 om mandagen, hvor værterne og Peter Geisling taler med lytterne om egne oplevelser og erfaringer med at have sygdomme tæt inde på livet.
Hver mandag deltager Peter Qvortrup Geisling i P4-programmet ’Formiddag på 4’eren, hvor han sammen med værterne Louise Deruginsky og Knud Lind snakker om det emne, der var på dagsordenen i fredagens podcast.
’Det, at vi rykker over på lyd, giver et dejligt løft’
Peter Qvortrup Geisling blev i 1997 kendt som værten bag tv-programmet ’Lægens bord’, hvor han formidlede sundhed og sygdom – programmet sendte sidste program i 2005, men blevet taget op igen i 2020 under corona-pandemien. Han er både uddannet journalist og læge, og han har altid haft en passion for det danske sundhedssystem og dets problematikker.
- Vores nye podcast ’Lægens bord – Lyt til din krop’ vil langt hen ad vejen det samme som tv-programmet. Men jeg synes, at det giver et dejligt løft, at vi rykker over på lyd. Lyduniverset giver mere plads til lytternes fantasi, og jeg synes, at man kan mærke vores patienter på en helt anden måde, siger podcast-værten.
I det første program møder lytterne Sten, der har kæmpet med rejsningsproblemer i syv år. Peter Qvortrup Geisling har inviteret professor Lars Lund i studiet, der har forsket i sygdommen Peyronies i 15 år. Peyronies er en sygdom, hvor manden oplever problemer ved rejsning og ændring i form af penis.
Lars Lund kan fortælle, at Sten langt fra er den eneste mand, der oplever sådanne problemer. Forskning viser, at hver 10. mand rammes af sygdommen, og gennem podcasten bliver lytterne klogere på årsager, symptomer, behandling og forebyggelse.
- Det er otte emner med store advarselstegn. Fælles for alle programmerne er, at der er rigtig mange mørketal, og det er sygdomme, der kan være forbundet med tabuisering og skam. For eksempel oplever op mod hver 10. mand rejsningsproblemer, og det er jo ikke fordi, at det er det fedeste. Jeg synes, det er vigtigt, at vi sætter fokus på, at det er noget, som rigtig mange oplever – og det er nemt at få behandling, fortæller Peter Qvortrup Geisling.
I de kommende afsnit sætter podcasten fokus på sygdomme som psykopati, knogleskørhed, KOL, diabetes og PCO.
- Der er jo bare rigtig mange mørketal i det danske sundhedssystem, som den almindelige dansker ikke kender til. 300.000 danskere ved ikke, at de har for højt blodtryk, 100.000 har en ubehandlet depression og 200.000 ved ikke, at de har lungesygdommen KOL. Det synes jeg, at vi har en forpligtigelse til at fortælle danskerne, og forhåbentlig hjælpe nogle af dem, der døjer med de her sygdomme, siger han.