Ole Ryborg er rundt i Europa: EM er mere end ’bare’ fodbold

Under EM giver EU-korrespondenten seerne søde, sjove og tankevækkende fortællinger fra de deltagende lande. Fodbold er nemlig andet end 4-4-2 – det handler også om identitet, politik og indbyrdes relationer.

Ole Ryborg rejser rundt i Europa under fodbold-EM og sætter sporten ind i en større sammenhæng i de forskellige EM-lande. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Dr.dk/omdr fanger Ole Ryborg på telefonen, mens han går i rask trav mellem sin lejlighed i Bruxelles og DR’s kontor i byens EU-kvarter.

Ryborg har været hjemme efter et stykke papir, der viser, at han er færdigvaccineret i Belgien, og nu skal han finde ud af, hvordan dokumentet kan bruges, når han skal rejse rundt i Europa under fodbold-EM.

DR’s EU-korrespondent bliver den gennemgående figur i ’Fodbold i kontekst’ – et element på typisk 2-4 minutter, hvor sporten bliver sat ind i en større sammenhæng i de forskellige EM-lande. Det sker i optakten til kampene på DR1. Andre af DR’s korrespondenter bidrager også.

- Vi skal vælge de søde, sjove og tankevækkende fortællinger, der kan vise, hvor vigtigt fodbold er, udover det der foregår på banen. Det handler om politik, mennesker og identitet. Fodbold er den bedste faktor til integration i samfundet. På tværs af kulturer kan fodbold noget. Det skaber en national identitet - både din egen, og hvordan du opfatter andre lande. Roliganbevægelsen farvede andre landes syn på Danmark, ligesom hooliganbevægelsen svækkede vores syn på nogle lande, siger Ole Ryborg og kommer med et eksempel fra VM i 2018:

- Jeg var i Zagreb, da Kroatien spillede finalen mod Frankrig. Franskmændene vandt kampen, men kroaterne brugte ikke tid på skuffelsen – de festede videre. Kroatien blev selvstændigt land i 1991, og det var stort at stå i en VM-finale mindre end 30 år efter. En slutrunde kan være et udstillingsvindue for et land og blive en del af den nationale identitet.

Har dækket Europa i 30 år

Den er den slags fortællinger – på godt og ondt – som Ole Ryborg skal være med til at give seerne under EM.

- Jeg har dækket Europa i 30 år. Jeg har et bagkatalog og ved noget om de her lande og deres forhold til hinanden. Når England møder Skotland, handler det om meget andet end fodbold. Vi har brexit og skotternes ønske om selvstændighed i spil. Når Tyskland møder Frankrig, er det to lande, som indtil slutningen af Anden Verdenskrig sloges mod hinanden. I dag sætter de retningen for Europa og det europæiske samarbejde. Og så er der Belgien. Vi danskere er vant til, at alle synger med på ’Der er et yndigt land’. Men Belgien er et land splittet i tre sprogområder, så nationalsangen har tre tekster. Det lyder forfærdeligt. Det svarer til, at en del af os sang ’Der er et yndigt land’ på dansk, en del sang den på svensk og resten på tysk. Men Belgiens landshold – De Røde Djævle – er en af de vigtigste faktorer til at holde sammen på det her land, fortæller Ole Ryborg.

Coronasituationen gør, at det bliver besværligt for Ole Ryborg at bevæge sig rundt i Europa den næste måneds tid, hvor EM-slutrunden bliver afviklet i 11 lande. Men trods coronabesvær ser han frem til opgaven. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Skal glemme 4-4-2 et øjeblik

Det er et erklæret mål for DR Nyheder at bruge store sportsbegivenheder som EM til at sætte sporten ind i en større sammenhæng. Jan Harkamp fra DR Sporten er redaktør på ’Fodbold i kontekst’, og han glæder sig over, at EM-dækningen også er andet end kampe og resultater.

- Jeg er meget tændt på ideen om, at vi giver seerne en anden tilgang til landene, end hvordan holdene spiller fodbold. Hvilken betydning har fodbold i de forskellige lande, og hvilke parallelspor er der til det øvrige samfund. Hvis vi har held med at sætte EM ind i det pågældende lands historik, bliver det godt. For mig er det åbenlyst vigtigt at sætte sporten i kontekst – ligesom når vi for eksempel er gået bag om dansk elitesvømning og har afdækket ledelsessvigt der. Jeg tror, seerne vil få en større forståelse for landene gennem nogle vigtige fortællinger, og det bliver på en ’det er her og nu, det sker’-måde, så det passer til den øvrige stemning i vores optakter til kampene, siger Jan Harkamp.

Ole Ryborg supplerer:

- Når EM er slut, håber jeg, at folk er blevet klogere på landene. Ikke på en ’oplysning til borgerne om samfundet’-måde, men gennem aha-oplevelser, der et øjeblik retter fokus væk fra fodbolden og over på lande, kultur og historie. Når der er EM, samler man hele familien. Jeg bliver glad, hvis den mest fodboldinteresserede del af familien siger: ’Det var pokkers’ og ikke tænker på 4-4-2, men i stedet taler om de fakta, vi kommer med om et land. For eksempel sker hver tredje fødsel i Holland i hjemmet. Det kunne starte en diskussion om sundhedsvæsenet og hjemmefødsler.

Glæder sig afsindigt til opgaven

Ole Ryborg er nået frem til DR’s Bruxelles-kontor med sit vaccinationsdokument. Netop coronasituationen gør, at det bliver besværligt for ham at bevæge sig rundt i Europa den næste måneds tid, hvor EM-slutrunden bliver afviklet i 11 lande. Men trods coronabesvær ser han frem til opgaven.

- Jeg glæder mig vildt og afsindigt til det. Da EM blev aflyst sidste år, frygtede jeg, at EM ville blive lagt i ét land, og at vi så ville droppe den her idé. Jeg elsker, at vi gør andet og mere end at dække fodbolden – og at vi gør det inde i den stemning, der er. Det er en ære at være med til. At jeg, der går rundt nede i Bruxelles og ved alt om direktiver og forordninger, kan være med på en EM-dækning, det bliver jeg faktisk rørt over, siger Ole Ryborg.