Et fodbold-EM i Danmark lyder næsten for godt til at være sandt. Men den er god nok. Med et års coronaforsinkelse danner Parken i København rammen om Danmarks tre indledende kampe ved herrernes slutrunde, der sparkes i gang fredag den 11. juni.
Og for DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul bliver det noget ganske særligt at kommentere det danske landshold i en slutrunde på eget græs.
- Når jeg taler med spillerne, siger de, at de ikke kan forestille sig noget mere brystkasseløftende end at stå på hjemmebane til en EM-kamp. Jeg har det på samme måde. Det er mit livs kommentatoropgave indtil nu. Det er så specielt, at Danmark har slutrundekampe på hjemmebane. Når jeg har dækket slutrunder i andre lande, kan jeg se, at de er med til at skrive et lands historie. Og nu har Danmark en lille del af den her slutrunde – det er meget specielt, siger Andreas Kraul.
Han skal kommentere Danmarks kampe mod Finland og Rusland, der sendes på DR1, kampen mod Belgien og de kampe, Danmark måtte få efter det indledende gruppespil – og som også sendes på DR1.
- Det at kommentere landsholdet er både fagligt og følelsesmæssigt en fantastisk opgave. Normalt når jeg kommenterer for eksempel Superligaen, er jeg nøgtern og velafbalanceret i min kommentering. Men med landsholdet kan vi tillade os at holde med nogen. At være fortæller til den fælles historie er en fantastisk opgave – og en krævende opgave. Det giver samme adrenalin og spænding i kroppen som for spillerne. Der kommer en snært af nervøsitet, uden at man behøver at gøre det mindste for det. Det skal så gerne bruges som en god form for nervøsitet, fortæller Andreas Kraul.
Rugbrødsforberedelser i sommerhuset
Andreas Kraul har som journalist fulgt landsholdet tæt i 20 år. EM-slutrunden bliver den 11., han skal dække – den 8. for DR.
Ud over Danmarks kampe skal han kommentere flere af de andre store kampe, der bliver spillet rundt om i Europa – blandt andet England-Skotland, Tyskland-Frankrig, Holland-Ukraine, tre ottendedelsfinaler, to kvartfinaler, en semifinale og finalen.
- Fordelen ved at kommentere Danmarks kampe er, at jeg kender holdet og historikken. Men ellers forbereder jeg mig ved, at jeg lukker mig inde i et sommerhus delvist uden familien. Her laver jeg en masse rugbrødsforberedelse: læser op på spillere, statistikker, udtale af navne på udenlandske spillere. Jeg dedikerer for eksempel nok en hel dag til at finde ud af alt om Finland. Ikke fordi jeg skal bruge en hel dags research, når jeg kommenterer kampen, men for at have det som ballast. Meget af det arbejde er spildt og så alligevel ikke, for det er superfedt at have i banken, og måske er der lige en bestemt detalje, som kan give et ekstra pift til det hele under kampen, forklarer Andreas Kraul og viser en mappe frem, hvor han har et chartek for hvert land.
- Meget analogt, smiler han og fortsætter:
- Når jeg kommenterer, koncentrerer jeg mig om at være til stede i nuet og formidle nuet. Min opgave er at lave den fortælling, som en fodboldkamp er. Der kan være mange følelser på 90 minutter. Kampen skal formidles både til de meget fodboldinteresserede og til dem, der ikke ser ret meget fodbold normalt, men er der, når begivenheden bliver så stor.
Er fortælleren - ikke hovedpersonen
Som kommentator har Andreas Kraul hentet inspiration hos dem, der har gjort det før ham – ikke mindst den tidligere DR-kommentator Svend Gehrs, som blev allemandseje sammen med dynamit-landsholdet i 1980’erne.
- Han er det ultimative forbillede. Han havde tonen, det sproglige overskud og kunne iscenesætte kampen og ikke sig selv. Efter ham har der været andre som Jens Jørgen Brinch, Flemming Toft og Peter Piil. Jeg forsøger at give det min egen stil og få min egen personlighed indover uden at overtage kampen. Jeg er fortælleren, men ikke hovedpersonen. Jeg skal holde mit publikum fanget og give dem små overraskelser. Jeg er meget et sprogmenneske, så jeg kan lide at lave sproglige billeder for folk og bruge andre ord end de 1000, der ellers bliver brugt i fodboldens verden, siger Andreas Kraul.
Han tilføjer, at det er ’sindssygt vigtigt’, at man har et godt makkerskab med sin medkommentator. Ved EM kommenterer Andreas Kraul sammen med tidligere landsholdsspiller Morten Bruun ligesom ved VM i 2018.
- Morten og jeg er i en måned tættere sammen, end man normalt er med en ægtefælle. Vi har godt nok hvert vores hotelværelse, men vi kommer til at rejse sammen på tidspunkter, hvor vi er trætte, brugte, skal igennem coronatest, lufthavne og sene aftentimer. Det er vigtigt, at vi har den rigtige dynamik og energi i kampene, men det skal også fungere udenfor. Og det er vigtigt, at vi holder for øje, hvilke roller vi har, når vi kommenterer: Jeg er fortælleren, Morten er eksperten, der analyserer. Jeg har ikke vundet EM i 1992 og været træner, det har han.
Slutrunder definerer mit liv
Nu venter der så en månedlang EM-slutrunde, hvor Danmark helt unikt er en del af værtskabet. Og det bliver helt sikkert en slutrunde, Andreas Kraul vil huske.
- Slutrunder er milepæle. For sådan nogen som mig definerer de mit liv. Jeg kan ikke nødvendigvis huske sommeren 2013, men sommeren 2014 var jeg til VM i Brasilien, og så kan jeg med det samme huske, at min datter var to år på det tidspunkt, fordi jeg var væk fra hende. Jeg inddeler mine år efter slutrundeår, fordi de er meget intense, og der er meget rejseri. Det er en tilstand af at være på vej: lufthavne, tog, biler og på stadion.
- Jeg bruger meget energi på at være i nuet – at jeg kommer frem til den næste kamp rent fysisk og mentalt. I år skal jeg for eksempel efter Danmark-Rusland i Parken videre til London næste dag og til Wembley. Det handler meget om at være til stede i den zone, som en slutrunde er. Når jeg til dagligt kommenterer Superligaen eller en landskamp, er det mere at gå på arbejde og holde fri bagefter. Det med at holde fri bliver udvandet under en slutrunde. Bagefter kommer der så det, jeg kalder en ’slutrundeblues’ – en tomhed fordi det har været så intenst. I år har vi et OL kort efter EM, så tomheden bliver ikke så lang denne gang, smiler Andreas Kraul.