Sofie Sytnik er den ene af tre værter på P3’s nye eftermiddagsprogram ’De 17%’. De næste ca. fem måneder afløser programmet ’Curlingklubben’ på det meget eksponerede tidspunkt klokken 14-16.
Netop eksponeringen betyder også, at Sofie Sytnik har gjort sig mange overvejelser om, at hun kan blive udsat for chikane på sociale medier eller i mailboksen.
- Digital chikane, og hvordan man bliver modtaget, har fyldt meget. Jeg har hørt grumme historier om, hvad man kan blive udsat for – specielt som kvinde – fra dem, jeg står på skuldrene af. Jeg har lavet radio før og mødt kommentarer og tænkt: Hvorfor fylder den ene kommentar så meget hos mig? Hvorfor kan jeg ikke slippe den? Ofte er det få personer, så det er ikke rationelt at give det så meget fokus. Men tankerne om digital chikane har fyldt meget – også fordi, hele mit job på ’De 17%’ er at være mig selv. Så det vil være mig, de kommenterer, siger Sofie Sytnik.
Få det ud af systemet
For nyligt mødtes Sofie Sytnik og de øvrige P3-værter med en ekstern psykolog, som gav værterne forskellige redskaber til at håndtere digital chikane.
- Det satte virkelig mange tanker i gang. Det var rart, at psykologen normaliserede det fokus, man giver på den ene eller to, der kommer med negative kommentarer, fremfor at man fokuserer på de mange, der ikke gør. Når man får normaliseret den situation, er det meget nemmere at tale højt om det, fortæller Sofie Sytnik og fortsætter:
- Vi fik også indblik i forskellige teknikker – for eksempel hvordan man kan hjælpe sin medvært, hvis vedkommende bliver udsat for digital chikane, ved at lytte. Ikke tolke, ikke sætte spørgsmålstegn ved det, ikke neddæmpe det, men lade folk sige hvordan de har det. De skal sætte ord på og få det ud af systemet. Det gør en stor forskel at have de værktøjer. Og så var det rart at være samlet i et rum med andre i samme situation.
Digital chikane officer med en række initiativer
Mødet var sat i værk af Qasam Ijaz. Han blev tidligere på året ansat i DR i en nyoprettet stilling som digital chikane officer.
- Det digitale rum og digital chikane er fortsat en ny størrelse, som vi som samfund og arbejdsplads mangler at forstå fuldt ud, men vi er kommet et godt stykke. For at kunne arbejde systematisk og effektivt med bekæmpelse af digital chikane, skal vi først skabe en fælles forståelse og et fælles sprog omkring det. Digital chikane kommer til udtryk på forskellige måder og påvirker os forskelligt. Derfor er det vigtigt, at vi som arbejdsplads har en bred værktøjskasse med tilbud til alle medarbejdere, uanset om de oplever en mild eller grov for form chikane, forklarer Qasam Ijaz og tilføjer:
- Den bedste måde at håndtere digital chikane på er at være forberedt på, hvad det kan gøre ved os, og hvordan vi bedst kan reagere på det. Jeg er af den overbevisning, at vi ikke fuldt ud kan undvige digital chikane, men vi kan blive mere modstandsdygtige over for det.
Som et supplement til at gå til sin chef har Qasam Ijaz netop sat følgende indsatser i gang i hele DR, og flere er på vej:
- •
Oplæg med ekstern psykolog (som det P3-værterne var på): For at blive klogere på, hvordan kroppen reagerer på potentielle trusler, og hvordan vi kan passe på os selv og vores kolleger.
- •
Vidensdeling: Oplæg med erfaringspersoner eller eksperter, der kan være med til at belyse oplevelser og håndtering fra forskellige perspektiver.
- •
Check-in: En obligatorisk samtale med Falck Healthcare hvis en chef vurderer, at medarbejderen kan være påvirket af digital chikane. Denne tilgang frigør medarbejderen for selv at skulle vurdere situationen og placerer ansvaret hos ledelsen.
- •
Professionel debriefing: Kvartalsvis debriefing med en psykolog hvor medarbejdere i fællesskab skal tale om deres oplevelser for at ventilere og finde inspiration, råd og vejledning.
- •
Debriefing uden for DR: Der kan opstå situationer, hvor medarbejdere føler et større behov for at tale oplevelserne igennem privat uden for DR. Det vil her være muligt at få økonomisk støtte til rammerne for samtalen.
- •
Opsætning af filtre i Outlook: Filtrene kan placere mails med ubehageligt indhold eller fra bestemte afsendere i en mappe, som medarbejderen kan tilgå, når man er mentalt forberedt.
Handling bag ordene
I trivselsmålingen, der blev gennemført tidligere på året, svarede syv procent (170 medarbejdere), at de inden for det seneste år havde været udsat for digital chikane. Hos P3’s værter gælder det hele 20 procent.
Søren Bygbjerg, der er redaktionschef i DR Kultur, Børn og Unge, roser initiativet med den eksterne psykolog, som P3-værterne var på:
- Digital chikane er et særskilt stort problem for værterne på P3, der på dagligt plan oplever svinere og nogle gange sågar trusler og stalking på sociale medier og i indbakken på 1212. Det er ikke en mulighed bare at slukke for det. Interaktionen med lytterne er nemlig en krumtap i mange af radioprogrammerne. Oplægget hjalp værter på radio, podcast og YouTube med at identificere, hvordan de fysisk og følelsesmæssigt reagerer på den belastning. Og hvordan de som kolleger kan yde førstehjælp til hinanden.
Sofie Sytnik glæder sig også over, at DR kommer med sådan et tiltag til håndtering af digital chikane:
- Ærligt talt betyder det så meget. Det er dejligt, at ens mentale sundhed bliver taget alvorligt. At have det godt i hovedet er afgørende for, at jeg kan præstere og lave god radio. Da jeg fik værtsjobbet på ’De 17%’, luftede jeg min bekymring for digital chikane over for Qasam. Der gik en uge, og så var det her oplæg sat op. Det betyder meget at opleve, at der er handling bag ordene – og at være vært i en tid, hvor der er nogen, der tager det alvorligt og ikke bare siger: ’Du skal have teflon på’. Nej, jeg skal være blød som smør, smiler Sofie Sytnik.