Kender du det, at du sidder i et lokale, du prøver at være sjov, og der er ingen, der griner med? Du forsøger at redde situationen, du siger noget mere, men det bliver kun værre, og alt, du kan tænke på, er, hvordan du slipper væk fra situationen. Du fortæller aldrig oplevelsen til nogen, men du bruger flere uger på at tænke på, hvor pinligt det var. Og du har en følelse af, at du er den eneste, der har haft det sådan.
I den nye P3-podcast ’Ærligt?!’, der har premiere torsdag den 19. maj i DR Lyd, forsøger værterne Maria Helander og Victor Kruse at bryde tabuer ved at skabe et rum, hvor der er plads til, at man tør at fortælle om ens egne største ’fuck ups’.
- Vi vil jo rigtig gerne skabe et sikkert space for lytterne, hvor man tør at være ærlig og tør at dele de oplevelser, hvor man får ondt i maven over sig selv. Jeg tror på, at hvis vi deler de historier med hinanden, så kan vi alle sammen sænke skuldrene en lille smule mere i hverdagen, siger Maria Helander, og Victor Kruse uddyber:
- Det skal være et program, hvor man ikke skal undskylde, og hvor man skal grine af sig selv og hinanden. Perfekthedskultur er et begreb vi har snakket om mange gange før, men det kan godt blive lidt stort og fluffy. Vi vil gerne gøre det mere jordnært og snakke om alt det i vores hverdag, hvor vi ikke er super-nice, og som vi sjældent fortæller til nogen.
Gæster der bryder med det perfekte image
Hver uge inviterer værterne en kendt gæst i studiet, som sætter et tema for det enkelte program. Gæsten åbner sig og fortæller historier om sig selv, som de normalt ikke ville dele med nogen. Måske fordi de synes, at det er pinligt, eller frygter hvad andre vil tænke.
- Jeg er glad for, at vi får lov at have kendte mennesker med i programmet. Jeg tror på, at det er vigtigt, at dem som er rollemodeller, for mange af dem der skal lytte med, får lov at åbne sig og bryde med deres perfekte image, siger Maria Helander.
Programmerne vil også have et element, der hedder ’Er det bare mig?’. Gæsten indrømmer en mærkelig vane han eller hun har, og værterne spørger ud på de sociale medier, om der er andre, der gør det samme. I slutningen af programmet finder de så ud af, om gæsten er den eneste, eller om der er andre, der har meldt sig i samme båd.
Måske man drikker vandet i glasset, når man har spist den sidste oliven, eller man drikker af direkte af mælkekartonen, selvom man ikke bor alene.
- Det er vigtigt for os, at det ikke ender med, at det bliver alt for højtideligt og tungt. Det skal være givende, men det skal være sjovt og umiddelbart. Vi lever i en tid, hvor idealerne fylder meget, og der bliver stillet nogle vilde krav til vores generation. Det kan vi ikke rigtig ændre på. Men vi kan ændre på, at vi begynder at snakke mere om de ting, som vi normalt ikke så godt kan lide at snakke om – og her tror jeg, at humor og selvironi er en god tilgang, siger Maria Helander.
I samtalen med ugens gæst sætter værterne også sig selv i den varme og måske ubekvemme stol, hvor de fortæller om de mindre pæne episoder fra deres eget liv.
- Vi skal selvfølgelig også give rigtig meget af os selv, og der er plads til både store issues og mindre hverdagsepisoder. De små ting er lige så vigtige. Man kan bryde sammen på arbejdet, og gemme sig på toilettet. Eller man kan føle sig ældre end sine venner, og finde på småløgne for ikke at tage med i byen lørdag aften. Bare alle de der ting hvor man føler sig lidt ved siden af, siger Maria Helander.
Og det med at gøre ting, hvor man føler sig ved siden af, genkender Victor Kruse fra sit eget liv.
- Jeg har for eksempel en ting med, at jeg gemmer min GPS væk, når jeg cykler rundt i byen. Jeg har først lige lagt mærke til det, og det er jo fucked up. Jeg synes, det er pinligt at vise, jeg ikke kan finde rundt, så hvis nogen kigger på min telefon, lader jeg som om, at jeg er på Instagram, griner han.
’Man kommer til at føle sig mere accepteret – og så giver vi et godt grin oven i hatten’
Morten Narvedsen er redaktør på den nye podcast. Han tror på, at den unge målgruppe har brug for et rum, hvor de kan tage et skridt væk fra en poleret dagligdag med præstationspres.
- Vi vil gerne én gang for alle tage hul på snakken om perfekthedskulturen. Det har været et tema i mange år, og jeg tror på, vi alle sammen vil få det bedre, hvis vi deler det, som vi slås med på den indre scene, fortæller han.
Og han er glad for, at værterne får gæster i studiet, som er rollemodeller for mange i den unge generation.
- Det er vigtigt, vi får de kendte med indenfor, for vi kigger dagligt på billeder af pæne mennesker med pænt tøj og meget succes. Dem hiver vi indenfor, så lytterne kan høre, at de også træder ved siden af og ikke er perfekte i alle døgnets timer, siger Morten Narvedsen.
Selv fortæller værterne, at de er stolte af formatet, og synes det er ’megafedt’ at havde været med fra starten af processen.
- Vi er superstolte, og det har været så nice at være en del af den her proces. Jeg har virkelig taget det til mig og bruger mange timer derhjemme – jeg skriver dagbog, hvor jeg noterer episoder, der kan bruges i samtalerne. Vi har selv været med til at skabe formatet, og vi kan virkelig se os selv i det - og så håber vi jo, at vi kan bidrage med noget positivt til vores egen generation, siger Victor Kruse.
I første afsnit inviterer de to værter instruktøren, Jonas Risvig, indenfor til en snak om at finde sit arbejdsmæssige kald, og hvordan man lærer at være til stede, når ens hjerne konstant er på arbejde. Jonas Risvig er blot 28 år, men har allerede produceret ni ungdomsserier, adskillifge kortfilm og flere dokumentarserier – og snart er han aktuel med DR-ungdomsserien ’Salsa’.
Han fortæller, at på dagen hvor hans kæreste blev færdiguddannet kandidat, stod han på universitetes toilet og skrev manus, mens alle de andre fejrede hende. Den historie kan man høre meget mere om I første afsnit.
Og frem mod premieren er de to nye værter mere spændte, end de er nervøse.
- Vi glæder os helt vildt! Jeg synes, at man skal lytte med, fordi mange garanteret vil kunne genkende sig selv i dét der bliver sagt. Man skal høre den fordi man kommer til at føle sig mere set og forstået, og så giver vi et godt grin oven i hatten, griner Victor Kruse.
Du kan høre Maria Helander, Victor Kruse og ugens gæst første gang torsdag den 19. maj i DR Lyd, og efter er et nyt afsnit ude hver torsdag klokken 06.00.