Lidt tilfældigt havnede Nanna Muus Steffensen i 2013, nyuddannet og nyankommet, midt i præsident Erdogans til dato største hovedpine. Hvad der begyndte som en fredelig demonstration mod at omdanne en naturskøn park i Istanbul til et indkøbscenter blev til landsdækkende demonstrationer rettet mod det stigende autoritære styre. Efter ordre fra Erdogans blev uroen besvaret med tåregas og masseanholdelser.
Midt i al tumulten var Nanna Muus Steffensen på pletten og fik hurtigt travlt. Hun var nemlig den eneste danske journalist i Istanbul på daværende tidspunkt, da Politikens korrespondent i Tyrkiet var på ferie. Seks år boede og arbejdede Nanna Muus Steffensen i Tyrkiet. Derefter besluttede hun at bosætte sig i Afghanistan.
Et forhenværende Taliban-fængsel, der mest af alt fremstår som en stor villa med ’granatæbler og et figentræ i haven’ bliver hendes nye hjem. Nanna Muus Steffensen bor og rapporterer fra Afghanistan helt indtil oktober 2022, hvor Taliban inddrager hendes arbejdstilladelse.
Nu, ti år efter at hun for første gang rejste ud som journalist, bosætter Nanna Muus Steffensen sig igen i Istanbul for at dække Mellemøsten, Tyrkiet og Afghanistan som Mellemøsten-korrespondent for DR Nyheder. Hendes fineste opgave bliver ifølge hende selv at værne om det journalistiske ansvar og etiske kompas, hun som journalist skal besidde – og videreformidle både som livekorrespondent i TV, på tekst til dr.dk og via lyd.
- Ansvar er en gennemgående tråd for mig som journalist. For kilderne, hvis personlige historier jeg bliver betroet. Og for danskerne for at fortælle dem interessante, overraskende og vigtige historier med troværdighed.
Nanna Muus Steffensen, 37 år, mener også, at hun som korrespondent har et vigtigt ansvar for at fortælle historier om - og fra - hele Mellemøsten og ikke kun de store overskrifter.
- Mellemøsten er selvsagt meget mere end krig og konflikt. Der er så meget kultur, sprog, historie, kærlighed, poesi. Alt det, som er menneskers liv. For selvfølgelig er der det alle steder, hvor mennesker lever og er sammen med hinanden. Det glæder jeg mig også rigtig meget til at fortælle om.
En ’Orientering’ fra Brita
Selvom Nanna Muus Steffensen primært har arbejdet freelance, har hun dog stadig et nært forhold til DR.
- Jeg har arbejdet freelance for DR, siden jeg landede i Tyrkiet i 2013. Her startede jeg med at lave radio til ’Orientering på P1’, da den gode Brita Kvist (daværende redaktør på programmet, red.) sagde ja til at få mine reportager fra Tyrkiet. Så det blev min begyndelse.
Efterfølgende har Nanna Muus Steffensen adskillige gange delt ud af sin viden og kendskab – primært om afghanske og tyrkiske forhold – til danskerne gennem DR’s platforme.
Hun har flere gange været i DR’s nyhedspodcast ’Genstart’ for at fortælle om Afghanistan og Taliban, mens hun også er vært og tilrettelægger på DR Lyds podcast ’De Efterladte’, hvor hun rejser rundt og møder det afghanske folk helt tæt på sammen med Mikkel Rönnau.
Denne sommer har Nanna Muus Steffensen for alvor taget hul på sit nye korrespondentjob og har flittigt rapporteret om Tyrkiets først modstand og sidenhen velvilje mod at indlemme Sverige i Nato-samarbejdet.
Første afsnit af Nanna Muus Steffensen og Mikkel Rönnaus serie 'De Efterladte' kan du høre her.
Første møde med Mellemøsten
Fra Nanna Muus Steffensens barndom står hendes første møde med Mellemøsten nogenlunde klart for hende. En dokumentar om traditionelle mellemøstlige tehuse, der 'vist nok' var fra Irak, vakte hendes interesse og satte spor.
Nysgerrigheden på områdets kulturhistorie voksede, og hun begyndte at drømme om at blive arkæolog eller studere Mellemøstens historie.
Da hun ramte udskolingen, oplevede hun dog, at fokus blev et andet. Terrorister styrede to fly ind i Tvillingetårnene i New York, og dermed hørte krige ikke længere kun historiebøgerne til.
- Baggrunden for terrorangrebene interesserede mig meget. Det optog mig igennem både udskolingen og gymnasiet, hvordan nogen kunne finde på at lave terrorangreb i USA, og hvilke steder Danmark nu skulle i krig.
I det små begyndte Nanna Muus Steffensen at skrive afleveringer om Irak, Saddam Hussein, Al-Qaeda og Bin Laden for at kunne undersøge og finde svar på de mange spørgsmål, hun sad inde med.
- Jeg havde en fantastisk historielærer i gymnasiet, tak til Anne Okkels, som interesserede sig meget for Saddam Hussein. Hun gav mig også lov til at læse hendes manuskript til en bog om ham.
Bøgernes verden berigede Nanna Muus Steffensen med stor indsigt om storpolitik og indvirkningen på Mellemøsten.
Specielt mindes hun lektor i Mellemøststudier Lars Erslev Andersens forfatterskab. Med litterære værker som ’Den Amerikanske Orden’ og ’Den Tabte Uskyld’ gav han Nanna Muus Steffensen indsigt i både global terrorisme og den mellemøstlige reaktion på de danske Muhammed-tegninger.
- Jeg slugte Lars Erslev Andersens bøger. Mange år senere så jeg ham i Shatila-flygtningelejren i Beirut. Jeg blev helt starstruck.
'Et drømmejob'
Første gang Nanna Muus Steffensen satte sine ben i Mellemøsten var som ung journaliststuderende i januar 2010. Området, der omtales som civilisationens krybbe med al dens historie, ville hun se med egne øjne.
- Jeg tog afsted, fordi jeg var nysgerrig og rejste rundt i to-tre uger i januar 2010. Fra Damaskus og Palmyra med bus gennem Homs og Hama til Aleppo. Videre ind i Libanon for at opleve Beirut. Derfra tilbage til Damaskus og ud i bjergene.
Med en stærk selvstændighed, nysgerrighed og undren kommer man langt, og for Nanna Muus Steffensen har det nu ledt hende til, hvad hun selv betegner som sit ’drømmejob’.
- Det er klart, at det er det her job, jeg altid har drømt om. Det er en helt fantastisk og unik mulighed for at gøre det, jeg elsker sammen med et vanvittigt dygtigt hold.
Men hun ville samtidig ikke være de mange freelance-år foruden.
- Jeg er stolt over mit arbejde som selvstændig, og at jeg er kommet hertil ved egen kraft. Det har været meget givende og lærerigt at være freelancer. Det giver et solidt fundament at have været der, hvor man skal løfte alting selv.
Tilbage hvor det hele startede
Akkurat som for ti år siden, får Nanna Muus Steffensen base i Tyrkiets største og tættestbefolkede by, Istanbul. Herfra går der nemlig direkte fly til størstedelen af de mellemøstlige lande.
Som Mellemøsten-korrespondent skal hun sammen med Puk Damsgård dække det mangefacetterede område.
- Målet er at give et nuanceret og dermed også retvisende billede. Derfor synes jeg også, at det er interessant at vise menneskelivets mange facetter. Specielt også fra steder, hvor der måske hersker en idé om, at der altid er meget farligt, eller at der altid er krig.
Nanna Muus Steffensen ved godt, at hendes stofområde kan virke meget langt væk for den almene dansker, selv i en global verden. Hun har dog et fortællegreb i ærmet, som måske vil hjælpe med at gøre de fjerne historier mere nære for danskerne.
- Jeg gør mig umage med at beskrive mennesker som tredimensionelle. Vi mennesker er jo sjældent bare på én måde.
At se et menneske fra flere vinkler, også selvom der ikke arbejdes i et langt og dybdegående format, mener Nanna Muus Steffensen vil hjælpe danskerne til bedre at kunne spejle sig i hendes kilders fortællinger.
- Jeg tror på, at fortællinger bliver mere levende og nærværende, når vi oplever, at mennesker også kan have forskelligrettede følelser. Man kan godt være oprørskriger og bekymret far samtidigt. Eller modig afghansk kvinde og samtidig kæmpe med modløshed.
Selvom de journalistiske greb er små, vil Nanna Muus Steffensen dog gøre sit for, at hendes beretninger fra Mellemøsten, Tyrkiet og Afghanistan bliver til fortællinger, som seere, lyttere og læsere finder interessante og oplysende.
- Det er jo nogle små ting, men som viser essensen af, hvad der gør os til mennesker. Vi er alle sammen komplicerede og sammensatte, og det giver et mere reelt billede af andre mennesker og alt det, de – og vi - er, siger Nanna Muus Steffensen.